Hosteller İle İlgili Merak Edilenler 1. Bölüm

Hostelde Konaklama

Herkese merhaba!

Hostel nedir?, hostelde kalmak nasıl bir deneyimdir gibi sorular, eminim pek çok kişinin aklını kurcalıyor. Ekşi Sözlükteki “hostel” başlığına baktığımda, genelde entrylerin tamamına yakınının, Eli Roth’un Hostel filmi ile alakalı olduğunu gördüm.

Bu film, Slovakya’ya giden birkaç gencin başından geçenleri anlatıyor ve oldukça rahatsız edici sahneler barındırıyor. Hatta kimileri, “İzledikten sonra hosteller hakkındaki düşüncelerimi gözden geçirdim.” gibisinden yorumlar da yapmış.

Halbuki Slovakya beğendiğim bir yerdir. Biri yazın, biri kışın olmak üzere iki kez gittim. Ülkenin başkenti Bratislava ile ilgili kısa bir yazıma buradan ulaşabilirsiniz: Bratislava Gezi Notları

Benimse aklıma hostel dendiğinde, Fransız yapımı oldukça eğlenceli L’auberge Espagnole (İspanyol Pansiyonu) filmi gelir mesela. Hala izlemediyseniz tavsiye ederim. Hatta izledikten sonra, eminim hostellere daha farklı bir gözle bakacaksınız.

Ben bugüne kadar, Viyana’dan Praga, Floransa’dan Zagreb’e, Paris’ten Varşova’ya, Brüksel’den Üsküpe, Stockholm’den Budva‘ya, Almatı’dan Bakü’ye kadar dünyanın çok farklı ülkelerindeki şehirlerde hep hostellerde kaldım. Hosteller hakkında yeterince bilgi sahibi biri olarak, tecrübelerimi paylaşma vakti geldi.

Bu yazıda, hostel nedir sorusundan başlayarak, hosteller ile ilgili merak edilen tüm bilgileri alt alta sıraladım. (Şayet okumadıysanız, hostel seçerken hangi kriterlere dikkat edilmelidir konulu yazıma da buradan ulaşabilirsiniz: Hostel Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken Kriterler)

İlk etapta on başlık var. Bu on başlığı iki ayrı yazıya böldüm. Bu yazı konu hakkında genel bir fikir vermesi açısından son derece faydalı olacaktır diye düşünüyorum. Yazının en son kısmında da hosteller ile ilgili bilgileri özetleyeceğim. Haydi bakalım başlıyoruz, keyifli okumalar.

1-Hostel nedir?

Hostel, hepsi için geçerli belirli bir standart tanımı olmamakla beraber, daha ziyade;

  • sırt çantalı gezginlere
  • öğrencilere
  • kısa süreli konaklama için (örneğin 1-2 gün) ucuz yer arayanlara
  • bütçesini ekonomik kullanmak isteyen her yaştan insana

hitap eden konaklama yeridir.

Her yaştanı özellikle belirtiyorum çünkü 45-50 yaşlarındaki İtalyanla da, 19-20 yaşlarındaki İskoç öğrenciyle de aynı ranzada altlı üstlü kaldım. Hatta Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’te, sevimli bebekleriyle hostel odasında kalan bir Alman aileyle bile karşılaştım. Yani hostelde yalnızca gençler kalmaz. Aksini düşünüyorsanız, bunu aklınızdan silin bir defa…

Wratislavia Hostel, Wroclaw

Brüksel’de kaldığım Brxxl 5 City Centre Hostel. 4 kişilik odanın kendi banyosu da vardı.

Hostellerde, içinde ranzaların ve/veya yatakların bulunduğu odalar vardır. Bunlara dorm (yatakhane, koğuş) denir. Askerde birlikte kalınan koğuşlar veya üniversite yurtlarındaki odaların hemen hemen aynısı dersem, sanırım çok daha açıklayıcı olacaktır. Bu odalarda aynı sizin gibi gezginlerle beraber kalırsınız.

Çoğu kez, örneğin bir iş görüşmesi için gelip kısa süreli konaklama yapan insanlarla da karşılaşıyorum hostellerde. Başka bir şehirden gelip, o şehirde bir iki gece yatacak yer arayan ve gezgin olmayan insanların da ilk tercih ettiği yerlerden biri hosteller…

Odalardaki yatak sayısı değişkendir. 2 kişilik, 3 kişilik, 4 kişilik, 6 kişilik, 8 kişilik olabileceği gibi, 20 ve daha fazla kişilik odalar da olabilir. Hatta bazı hostellerde aynı otellerdeki gibi aile odaları da bulunur. Yani sınırsız sayıda seçeneğiniz var. Bunlardan istediğiniz herhangi birini seçebilirsiniz.

Bir hostelin yatakhane koğuşunun yanı sıra özel aile odası olabileceği gibi, bir otelin de aynı hosteller gibi yatakhane şeklinde dizayn edilmiş odası/odaları da olabilir. Yani bir yerin adının otel olması, orada hostel şeklinde bir alternatifinizin olmadığı anlamına gelmiyor.

Ben Efes Antik Kentini ziyaret etmek için gittiğimde, İzmir Selçuk’taki bir otelin yatakhane olarak düzenlenmiş odasında kalmıştım mesela. Benzer biçimde, 2012 yılında yurt dışına ilk çıktığımda Varşova’daki Moon Hostelin iki kişilik aile odasında kalmıştım. (Fotoğraf aşağıda)

moon-hostel

Moon Hostel, Varşova.

Peki bir otel veya hostelde, bu türden seçeneklerin olup olmadığını nasıl anlayacaksınız? Gayet basit. Booking.com, Hotels.com veya artık hangi web sayfasından veya aplikasyondan arama yapıyorsanız, listelenen ekranda bununla ilgili bilgi verilir. Yani arama yaptığınız zaman karşınıza gelecek odanın hangi tipte olduğu yazılıdır. Buna göre bakıp bir seçim yapabilirsiniz.

2-Hostelde konaklamanın maliyeti nedir?

Hostellerin fiyatları diğer alternatiflere göre çok düşüktür. Çünkü siz hostelde odayı değil, yattığınız yatağı kiralarsınız. Ancak bir hostelde geceliği 10-15 Euroya kalabileceğiniz gibi, 35-40 Euro tutan yerler de olabilir.

Bu fiyatlar; mevsimlere, gittiğiniz ülkeye, hostelin bulunduğu yere, sunduğu hizmetlere ve kalitesine göre değişiklik gösterir. Viyana’da şubat ayında kaldığınız bir hostelin fiyatı, aynı oda tipi için yazın muhtemelen çok daha yüksek olacaktır. Çünkü Viyana özellikle yazın çok turist alan bir şehirdir.

Hemen bu örneği biraz daha somutlaştırayım. Örneğin, konum olarak çok iyi bir yerde olan ve benim Viyana’ya ilk seyahatimde kaldığım Hotel Zum Prater için, aynı sene içerisinde, ocak ayında tek kişilik odaya ödediğim ücret, yazın, temmuz ayında 4 kişilik oda için istenen ücretten daha düşüktü.

Orta Avrupa ülkeleri için konuşmak gerekirse, kış aylarında fiyatların yaza göre daha düşük olduğu söylenebilir. Bunu mutlaka değerlendirin!

Bir başka örnek daha vereyim. Bir şehrin merkezi kısmında yani konum olarak birbirine çok yakın olan iki hostelde, sunulan hizmetlere göre fiyatlar farklılık gösterebilir. Örneğin A hostelinde konaklama için ücretsiz banyo havlusu da verilirken, B hostelinde bu hizmet hiç yoktur.

Veya A hostelinde ücretsiz kasa hizmeti mevcuttur, hatta odalara da kartla giriliyordur. B hostelinde ise ne kasa hizmeti sunulur ne de odalara kartla girilmektedir. Yani odanın kapısı daima açıktır. İşte bu türden kimi farklılıklar, hostellerin fiyatlarına yansır.

3-Hosteller güvenli midir?

Elbette. Hosteller son derece güvenlidir diyebilirim. Ancak yine de tedbiri elden bırakmamakta fayda var. Kilidi size ait, içine eşyalarınızı hatta giysilerinizi koyabileceğiniz kişisel dolabı olan hosteller olabileceği gibi, yalnızca değerli eşyaları koymak için yararlanabileceğiniz küçük kasa benzeri dolapları olan hosteller de vardır. Bunlar genelde ücretsizdir veya sizden cüzi bir kaparo alırlar ama bunu ayrılmadan önce iade ederler.

Yukarıda belirttiğim gibi, kimi hosteller hostele giriş ve çıkışlarda kullanmak için misafirlerine kart verirler. Yani bu kart olmadan giriş çıkış yapılamaz. Hatta odalara da bu şekilde girilir. Bu uygulama gördüğüm kadarıyla son dönemde giderek yaygınlaşmaya başladı.

Yellow Hostel Roma. Bunların yanı sıra odalarda da kişiye ait özel küçük kasalar var…

Makedonya’nın başkenti Üsküp’te kaldığım Shanti Hostel. Valizler, çantalar açık bir şekilde her yerde.

Sık sık karşılaştığım manzaralar olarak; yatakların üzerinde bırakılmış dizüstü bilgisayarlar, şarjda duran cep telefonları ve ağzı ardına dek açık valizleri sıralayabilirim. Ahmet Haşim; “Paris, Frankfurt… Yahut hiç!” isimli kitabında, yurt dışına seyahat edenlerin, yanında hepsi aynı önemde üç şey taşıdığını söyler: Canları, keseleri (yani cüzdan) ve pasaportları.

Açıkçası yurt dışındayken benim de en çok üzerine titrediğim iki şey cüzdan ve pasaport. İki gömlek, bir tane t-shirtü alsalar ne olur almasalar ne olur? Primark gibi yerlerden gider çok ucuza yenisini alırsınız.

Eğer hiç güvenemiyorsanız, bu konuda ciddi boyutta endişeliyseniz, boyna asılabilen cüzdanlar, gece yatarken de bence en güvenli seçeneklerden biri. (Ahmet Haşim’in üstteki kitabının da yer aldığı seyahat konulu kitaplar yazımı da buradan okuyabilirsiniz: Seyahat Kitapları)

4-Hostelde yeme-içme mümkün mü? Mümkünse nasıl?

Hostellerin çoğunda, herkesin kullanımına açık ortak alanlar vardır. Bunlar, içinde koltuklar/sandalyeler, TV ve/veya PC bulunan oturma odası, yemek ile ilgili tüm alet edevatı bulabileceğiniz (fırın, bozdolabı, çatal-kaşık, tava, tencere, su ısıtıcı, tabak-çanak vs.) mutfak ve hatta oyun odası (Bilardo, Langırt, Masa Tenisi vs.) bile olabilir.

Kendi gözlemlerime göre, bir hostelde mutfağın yer alma ihtimalinin, diğerlerine oranla çok daha fazla olduğunu söyleyebilirim. Bugüne kadar neredeyse gittiğim her hostelde mutfak vardı.

Bu mutfaklarda yemek malzemelerinizi kendiniz temin ederek yemek yapabilir ve üstteki yazdığım aletleri ücretsiz kullanabilirsiniz. Kimi hostellerin mutfak kısımlarında, kalanların istedikleri an yine ücretsiz faydalanabilecekleri otomatlar da bulunur. (Kahve, Çay, su ısıtıcı vs.)

Berlin, Check-İn Hostel’in mutfağı.

Hostel and Apartment Dali, Belgrad. Sırbistan en ucuz ülkeler arasında. Üstelik vizesiz.

Roma Yellow Square Hostel’in mutfak bölümü.

Ancak burada bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken husus, eşyaların kullanıldıktan hemen sonra mutlaka yıkanması gerektiğidir! Bulaşıkların kirli bırakılması hiç hoş karşılanmaz, zaten insanlar gördüklerinde direk uyarırlar. Arkanızdan sizin bulaşıklarınızı kimse yıkamaz. Lütfen bu konuda gerçekten duyarlı olalım!

5-Hosteller temiz midir?

“Genelde” evet. Hatta şu ana kadar kaldığım hostellerden Bakü, Viyana, Bratislava, Varşova, Ljubljana, Roma, Brüksel, Stockholm ve Kiev‘de olanlar temizlik açısından abartısız beş yıldızlı otel kalitesindeydi. Pırıl pırıl çarşafların olduğu sade ve şık odalar, tertemiz koridorlar, değme beş yıldızlı otellere taş çıkartacak cinstendi…

Bu hostelleri “Hostel Önerileri” başlıklı şu yazımda yazmıştım: Avrupa Şehirlerinden Hostel Önerileri 1. Bölüm

Berlin’de kaldığım Check İn Hostelin tuvaletleri.

Yellow Hostel, Roma.

Roma, Yellow Hostel’de kaldığım oda.

Bakü Sahil Hostel&Hotel

Bakü Sahil Hostel&Hotel

Temizlik, sadece bu iş için görev yapan, -aynı tatil köylerindeki gibi- kat hizmetlileri tarafından yapılır. Bu görevliler her gün düzenli olarak hem odaları hem de koridorları, banyoyu ve diğer ortak alanları temizler. Daha da ileri gidiyorum, siz odadayken temizlik yapmak için geldiyse belli bir süre için çıkmanızı bile isterler!

Örneğin az önce bahsettiğim Varşova’da kaldığım Moon Hostel, Bakü’de kaldığım Sahil Hostel, Roma’daki Yellow Square Hostel, yalnızca konumuyla değil temizliğiyle de öne çıkan mekanlardan yalnızca birkaçı… Yakın zamanda Varşova, Bakü veya Roma seyahati düşünenler, bu isimleri mutlaka bir kenara not alsınlar.

Moon Hostelin Booking puanı: 8,4 Bakü’de yer alan Sahil Hostelin Hotels.com puanı 8,6 Roma’daki Yellow Square Hostelin Booking.com puanı 8,7

Ancak bu bölümü bitirmeden hemen önce, her hostelin temizlik bakımından aynı olmadığını da eklemeliyim! Bu yüzden başta “genelde” kelimesini özellikle seçtim.

Örneğin Floransa’da kaldığım Hostel Villa Camerata, temizlik açısından beni tatmin etmeyen yerlerden biriydi. Şehir merkezinin bir hayli dışında da kalan bu hosteli Floransa gezi planı yapanlara asla tavsiye etmiyorum! Bu hosteli de “asla gidip kalınmayacak hosteller” arasına ekleyebilirsiniz. 🙂

Yazının ikinci kısmı için hemen buradan devam edelim isterseniz => Hosteller ile İlgili Merak Edilenler 2. Kısım

Leave a Reply

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.