Antalya Plajları
Herkese merhaba!
Bu kez Antalya plajları ile ilgili bir yazı yazmak istedim. Çünkü Antalya’dan yeni döndüm.
İşte ayağımın tozuyla ve sizler için aldığım önemli notlarla bir kez daha karşınızdayım.
Eğer bu bloğa ilk kez geliyorsanız, önce şu yazıma bakarak benim hakkımda biraz bilgi edinebilirsiniz => Gezivita
Bildiğiniz gibi Antalya oldukça geniş bir alana yayılan ilimiz. Antalya’nın; Kaş, Kemer, Manavgat ve Alanya gibi, hepsi birbirinden güzel ilçeleri bulunuyor.
Bir de tabii bu ilçelerin, örneğin Side (Manavgat’ın bir mahallesi) ve Kalkan (Kaş’ın bir mahallesi) gibi, kimi zaman bağlı bulundukları ilçelerden bile önce isimleri anılan meşhur turistik mahalleleri var.
Mesela ben daha önce Kalkan ile ilgili bir gezi rehberi hazırlamıştım. İsterseniz buradan ona da göz atabilirsiniz => Kalkan Gezi Notları
Dolayısıyla Antalya plajları sayıca çok fazla. Ancak burada tek bir yazının içine, en güzel Antalya plajları isimlerinin tümünü birden sığdırmak imkansız.
O yüzden biz burada ölçeğimizi biraz sınırlandıracağız.
Netleştirmek adına, önce şunun iyice bir altını çizeyim. Bu yazıda anlatacaklarım, sadece Antalya’nın merkezinde yer alan önemli, güzel ve en ucuz Antalya plajları olacak.
Bu arada hiç merak etmeyin. Antalya’ya ilk kez gidiyor olabilirsiniz. Burayı iyi bilmiyor olabilirsiniz.
Bölgeyi, herkesin rahatça anlayabileceği şekilde ve buraları hiç bilmediğinizi farz ederek, gerçekten tane tane ve basitçe anlatacağım.
Anlattığım kısımları da yazıya eklediğim haritalardan ve fotoğraflardan kontrol ederek rahatça kavrayacaksınız zaten.
Önce aşağıdaki haritaya bir göz atalım isterseniz.
Antalya Konyaaltı Plajı
Haritada Muratpaşa Belediyesi ve Konyaaltı Belediyesinin yer aldığı alan, şehrin merkezi kısımları oluyor.
Antalya merkezindeki plajlar denince de, hiç şüphesiz akla gelen ilk plaj Antalya Konyaaltı Plajı oluyor elbette. İsmini mutlaka duymuşsunuzdur zaten.
Burası oldukça uzun bir plaj. Antalya Konyaaltı Plajı, Kemer’e doğru, Antalya’nın iki kilometre kadar batısında yer alıyor.
Bey Dağları manzaralı plajın çevresinde, oturma alanları, özel beachler, çeşit çeşit kafeler, restoranlar, marketler ve oteller bulunuyor.
Gündüz olduğu gibi, akşamları da Antalya Konyaaltı Plajı ve çevresi oldukça hareketli.
Kimi bisiklete biniyor, kimi yürüyüş yapıyor, kimi kumlara uzanmış sohbet ediyor, içki içiyor.
Siz de isterseniz sokak müzisyenlerine kulak kesilebilir veya canlı müzik yapan ve akşam kafe/bar konseptine dönüşen özel beachlerden birine girip müzik dinleyebilirsiniz.
Sunshine Beach, Çakıl Beach, Albatros Beach, The Long Beach, Babil Beach akla gelenlerden birkaçı sadece. Seçenek bir hayli bol anlayacağınız.
Ben, bir akşam üstü Konyaaltı Plajı sahilinde yürüyüş yaparken, Bachata yapanlara rastladım mesela. Oldukça keyifliydi.
Aslında şöyle diyebiliriz üstteki şu haritalara da bakarak: Antalya’nın merkezi kabaca üç kısımdan oluşuyor. Elbette bu benim kendi sınıflandırmam bu arada, yanlış anlaşılmasın.
Şehrin batısında uzanan Konyaaltı Plajı bölgesi, doğusunda yer alan Lara Plajı bölgesi ve bu ikisinin ortası diyebileceğimiz noktada ise Antalya Kaleiçi denilen, şehrin tarihi ve turistik merkezi yer alıyor.
Ancak Lara Plajı, Antalya’ya yaklaşık 15 km mesafede bulunuyor. Konyaaltı’nın aksine, merkeze biraz daha uzak. Bu, aklınızın bir köşesinde bulunsun.
Kalmayı düşündünüz yere göre, Antalya Havalimanında uçaktan indikten sonra, çıkış kapısının hemen önünde yer alan Havaş otobüsleri bizi istediğimiz yere götürüyor.
Ben, Kaleiçi denilen şehir merkezine çok daha yakın mesafede yer alan Konyaaltı bölgesinde konaklamayı tercih ettim mesela. (Antalya Hava alanı Konyaaltı arası Havaş ile ulaşım 60 TL. Temmuz 2023 fiyatıdır.)
Siz isterseniz Kaleiçi bölgesinde de kalabilirsiniz elbette. Burası özellikle akşamları turistlerin de etkisiyle çok hareketli, cıvıl cıvıl. Antalya’da gezilip görülebilecek tarihi yapılar da burada yer alıyor zaten.
Kaleiçi dediğimiz yer, tüm Antalya fotoğraflarında yer alan meşhur Hadrian Kapısının olduğu yer.
Hani Instagram’da her Rus turistin mutlaka fotoğrafının olduğu anıtsal kapı var ya, işte orası.
Üstte de ifade ettiğim gibi, Lara buraya biraz daha uzak kaldığı için, ben ilk ikisinden birinde -Konyaaltı veya Kaleiçi- konaklama yapmanızı öneririm size.
Ancak Lara tarafının önemli bir avantajı da, bir doğa harikası olan Düden Şelalesine yakın olması mesela. Karar, elbette sizin.
En Güzel Antalya Plajları
Bu noktada çok önemli bir hatırlatma yapmak istiyorum.
Her ne kadar bahsettiğim bu noktalar, haritalarda birbirine son derece yakınmış gibi gözükse de, bu yerler arasında kullanacağımız ulaşım metodu ve değişen mesafeler, kişisel konforumuzda son derece belirleyici oluyor.
Söz gelimi ben, Konyaaltı bölgesinde konakladım ve hem Hadrian Kapısının olduğu Kaleiçi bölgesine, hem de Lara Plajına sürekli toplu taşıma ile gidip geldim. Yani kişisel aracım yoktu.
Ancak Konyaaltı’ndan, örneğin Lara Plajına belediye otobüsü ile ulaşım hem uzun sürüyor -Bir saate yakın- hem de duraktaki bekleme süreleriniz de cabası.
Üstelik buna, yazın Antalya’daki o çılgın, o inanılmaz, o dayanılmaz sıcağı da ilave edin ve kendinizi bir an için böyle bir havada durakta belediye otobüsü beklerken hayal edin.
Terden sırılsıklam oluyorsunuz. Bu arada -İstanbul’un aksine- Antalya’da belediye otobüslerindeki klimalar gerçekten çok iyi çalışıyor ve otobüsler adeta buzhaneyi andırıyor.
Ama yine de benim size tavsiyem, buraya ya kendi aracınızla gelin ya da benim gibi İstanbul’dan uçakla geldiyseniz, mutlaka ama mutlaka araç kiralayın şeklinde olacak. Antalya araç kiralama için en uygun yerlerden biri.
Yani mümkün olduğunca toplu taşıma kullanmamaya çalışın. Başka türlü gerçekten perişan olursunuz.
Durağa kadar yürü, bekle, bin, in, kaldığın yere geri dönmek için tekrar durağa yürü, bekle, bin, in, tekrar yürü… Ben perişan oldum, siz olmayın. Ben ettim, siz etmeyin.
Üstelik araçla civardaki bölgelere de günübirlik rahatça gidip gidebilirsiniz. (Örneğin Kemer, Belek gibi.)
Antalya Belediye Plajları
Evet, gördüğünüz gibi Antalya’yı böylece kafamızda basitçe üçe ayırdık.
Hem Konyaaltı hem de Lara, uzunca bir kumsala sahip olduğu için, bu sahil şeritleri üzerinde çok sayıda özel beach var.
Giriş ücretleri mekanın kalitesine göre değişmekler beraber, fiyatlar alt limit olarak 200-250 TL bandından başlıyor. (2023 temmuz fiyatlarıdır.)
Ancak meraklanmayın, bu beachlere girmek zorunda değilsiniz.
Değilsiniz çünkü hem Konyaaltı hem de Lara, upuzun plajlar olduğu için -ikisi de ortalama iki kilometre uzunluğunda- her ikisinde de bol miktarda halka açık ve ücretsiz alan var.
Yani Antalya belediye plajları ile dolu bir yer! Antalya plajları ücretli mi sorusuna da kendiliğinden yanıt vermiş olduk böylece.
Bu da demek oluyor ki, şemsiyesini ve sandalyesini kapan, haftanın her günü ve günün istediği her saatinde, bu plajlardan istediği gibi faydalanabiliyor.
Bu Antalya Belediye Plajları halka açık olduğu için giriş ücreti diye bir şey yok.
Kabin, tuvalet ve duşlar tamamen ücretsiz. Örneğin Konyaaltında yaklaşık her yüz metrede bir ücretsiz tuvalet bulunuyor.
Her iki plajın da gayet temiz olduğunu söylemek isterim.
Antalya Lara Halk Plajı
Şimdi Lara Plajı üzerinde yer alan ve giriş ücreti özel beachlere göre son derece ucuz olan bir tesisten söz edeyim.
Burası Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Lara Halk Plajı olarak geçiyor.
Tam yerini tarif etmek için, Lara Birlik Plajından sonra geldiğini söyleyebilirim.
Tam önünde belediye otobüsü durağı da var zaten. Az önce söylediğim gibi, ben buraya otobüsle geldim.
Buraya Antalya Konya altı bölgesinden direk ulaşım için, KL08 numaralı belediye otobüsünü kullanabilirsiniz.
Hazır yeri gelmişken söyleyeyim.
Bu numarayı sakın unutmayın çünkü bu, gece yarısı da çalışan ve Antalya plajları ulaşım konusunda bize en çok yardımcı olan otobüs hattı.
Unutmayın KL08. Antalya’da kısaca 08 deniyor.
Dediğim gibi, özel veya kiralık aracınız varsa zaten sorun yok, ulaşım kolay, rahat ve gördüğüm kadarıyla Antalya’da neredeyse hiç trafik yok. (Bu kıyaslama, elbette kendi yaşadığım yer olan İstanbul ile karşılaştırarak yapılmıştır.)
Evet, tekrar dönelim Lara Halk Plajı konusuna.
Burası Antalya ucuz plajlar içinde yer alıyor çünkü şemsiye ve şezlong ücreti sadece 60 TL. (Temmuz 2023 fiyatıdır.) İşletme içinde fast food tarzı yiyecekler ve alkolsüz içecekler satan bir kafe kısmı da var.
Lara bölgesindeki denizin en önemli özelliği, suyun nispeten dalgasız oluşu. Ancak deniz girdikten kısa bir süre sonra hemen derinleşiyor. Özel beachlere göre giriş fiyatı son derece uygun olan bu tesisi kesinlikle tavsiye ederim.
Son derece geniş bir alana yayıldığı ve oldukça fazla sayıda şezlong bulunduğu için, yer bulmak da çok kolay olacaktır burada, hatta hafta sonları bile.
Ben zaten buraya bir cumartesi günü saat 11:00 sularında, Antalya falez plajları içinde yer bulamayınca geldim. Ve rahatça yer buldum.
Lara Plajı aynı zamanda çadır kurmaya çok uygun bir yer. Zaten gittiğinizde çadır kuran çok miktarda tatilci göreceksiniz etrafta.
Lara Halk Plajı Antalya Falezler bölgesine yakın bir konumda yer alıyor.
Antalya Falez Plajları
Evet, buraya kadar hep klasik plajlardan söz ettik aslında: Konyaaltı Plajı ve Lara Plajı.
Klasik yani kumlu plajlar. Antalya’da bir de falezli plajlar bulunuyor değerli arkadaşlar.
O halde şimdi gelelim Antalya falezler bölgesi hakkında bilgi edinmeye.
Antalya falez plajları Kaleiçi’ni hemen geçtikten sonra yer alıyor.
Lara Plajına varmadan, yan yana sıralanıyorlar.
Buraya da belediye otobüsü ile ulaşım, üstte bahsettiğim KL08 otobüs hattı ile rahatça sağlanıyor.
Önce falezin tanımıyla başlayalım isterseniz.
Falez, dalgaların etkisiyle sahildeki kısımların aşınarak uçurumlar oluşturması anlamına geliyor. Falezler aynı zamanda birinci derece doğal sit alanları olarak kabul ediliyor.
Antalya’da Konyaaltı ile Lara arasındaki bölge falezli jeolojik yapısı nedeniyle son derece popüler. Ayrıca suyu biraz daha soğuk. Ancak girilmeyecek kadar değil elbette.
Muratpaşa Belediyesine ait olan bu bölgede yer alan dört farklı falezli plaj var: Erenkuş Plajı, İnciraltı Plajı, Erdal İnönü Kent Parkı Plajı, Konserve Koyu Plajı.
Üstteki haritadan da görebileceğiniz gibi, bu plajların hepsi yan yana ve birbirlerine yürüme mesafesinde bulunuyor.
Örneğin bunlardan Erenkuş Plajı ile İnciraltı Plajı arasında, on-on beş dakikalık yürüme mesafesi var.
Bunlar Antalya halk plajları arasında yer aldığı için, özel beachlere kıyasla hem çok daha ucuz hem de konumları itibariyle merkezi bir yerde yer alıyorlar.
Aslında bu plajların hiçbirine giriş ücreti yok. Aynı Konyaaltı ve Lara Plajında olduğu gibi.
Sadece kişi başı şemsiye+şezlong ücreti veriyorsunuz. Aslında bunları da ödemek zorunda değilsiniz.
Yani gelip direk denize girebilirsiniz buradan. Ama bunu tercih eden pek kimse olmuyor.
Antalya falezler bölgesindeki plajlar birer platform üzerinde kurulu olduğu için, çok geniş bir yayılma alanı ve kumsal bölgesi yok.
Yani yerleri çok dar. (Özellikle de çocuklu ailelerin dikkatine!) O yüzden buraya kendi şemsiyenizle gelmeniz de biraz zor.
Biraz zor diyorum çünkü örneğin Erenkuş Plajının küçük bir kısmında, kendi şemsiyeniz ve sandalyenizle oturabileceğiniz bir alan var aslında.
Ama burası gerçekten çok küçük ve klasik bir kumlu plaj olmadığı için bir hayli konforsuz. Aşağıda görebilirsiniz.
Dolayısıyla tekrar edeyim, bu Antalya falez plajları için en mantıklısı, bu plajlara sabah erkenden gelmek ve boş şezlong & şemsiye bulup oturmak.
Antalya Plajları
Antalya falez plajları hakkında aklınızda tutmanız gereken en önemli bilgi, bu plajların alanları son derece dar olduğu için, şezlongların sayısı da bununla bağlantılı olarak son derece az.
Örneğin İnciraltı Plajındaki şezlong sayısı sadece yüz elli. Erdal İnönü Kent Parkı Plajındaki sayı ise bundan da az.
Bu ne anlama geliyor? Bu plajlara mutlaka ama mutlaka çok erken saatlerde gelmeniz gerekiyor! Özellikle de kalabalığın en hissedilir olduğu hafta sonlarında…
Peki ne kadar erken?
Şöyle söyleyeyim. Plajların açılış saati 06:00. Kafe bölümü ise 08:00’de hizmet vermeye başlıyor.
Hafta sonu bu saatten sonra gelirseniz çok büyük ihtimalle boş şezlong bulamayacak ve sıraya isim yazdırmak zorunda kalacaksınız.
Falez plajlarında tüm yerler dolduktan sonra, görevliler bir kağıda gelenlerin isimlerini yazıyorlar ve plajdan ayrılan olduğu takdirde bu sıraya göre çağrılarak şezlonglara geçebiliyorsunuz.
Yani öyle kafanıza göre gelip şezlonglarda koşar adım köşe kapmaca oynamak yok. Dolayısıyla bu şekilde beklemek isteyen kalıp bekliyor, beklemek istemeyen gidiyor.
Örneğin ben cumartesi sabahı 09:30’da Erenkuş Plajına ilk gittiğimde, önümde yetmiş kişi olduğunu öğrenince hiç beklemeden üstte anlattığım Lara Halk Plajına gittim otobüsle…
Antalya Falez Plajları
Burada elbette kişi sayısı da son derece önemli.
Ben genelde tek başıma gezdiğim için, (Bakınız: Tek Başına Seyahat Etmek) örneğin İnciraltı Plajına gittiğimde sıra olmasına rağmen, bekleyenler ikişerli ve daha fazla sayıda kişiden oluştuğu için, tek bir boş şezlong bulup hemen yerleştim mesela.
Yani Antalya falez plajlarına cumartesi veya pazar günleri, iki ve ikiden fazla kişiyle gitmeyi düşünüyorsanız, boş şezlong bulabilmek için en geç saat 07:00 civarında orada olmanız gerekiyor.
Evet biliyorum, oldukça erken bir saat ama durum gerçekten bu. Buna çok dikkat edin. Bana teşekkür edeceksiniz.
Sıraya isim yazdırdıktan sonraki bekleme süreleri de elbette kesinlikle hesaplanabilir bir şey değil.
Görevliler yarım saat bir saat arası diye görüş bildiriyor genelde ama bu yorum tam bir Türk usulü yorum, yani biraz kafadan atma usulü.
Açıkçası bunun bir tutarlılığı yok. Örneğin bir saat beklersiniz, o esnada hiç kimse kalkmayabilir. Veya tesadüfen arka arkaya kalkan insanlar da olabilir. Artık o noktada işiniz bayağı bir şansa kalmış oluyor.
(Aynı benim Almatı-Bişkek arası yolculuk yaparken başıma gelen olay gibi. O konuyu anlattığım yazım burada: Almatı Bişkek Arası Ulaşım)
Hafta içi ise Antalya falez plajlarında şezlong bulmak biraz daha kolay.
Örneğin Erenkuş Plajı İnciraltı Plajına göre biraz daha büyük. Yer bulmak bu anlamda çok daha kolay olabilir burada.
Antalya falez plajları ucuz belediye plajları arasında yer aldığı için, şezlong ve şemsiye ücreti 60 TL.
Bira 75 TL, pizza ise 100 TL. (Temmuz 2023 fiyatlarıdır.) Tabii ki hazır pizza servis ediliyor. Öyle beklentiniz çok yüksek olmasın yani.
Evet, ben bu yazımda en ucuz Antalya plajları isimlerini tek tek sayarak, size onları tüm ayrıntılarıyla daha yakından tanıtmaya çalıştım.
Konyaaltı Plajı ve Lara Halk Plajı başta olmak üzere, Antalya falezler bölgesinde yer alan dört farklı Antalya falez plajları hakkında önemli bilgiler verdim.
Yazıyı bitirmeden önce, yazın Antalya sıcağının gerçekten son derece kavurucu olduğunu ve güneşe karşı gölgede bile dikkatli olmanız gerektiğini hatırlatmak isterim. Sağlığımız her şeyden önemli. Aman dikkat!
Ucuz seyahat ile ilgilenenler şu yazıma da göz atabilirler: Ucuz Seyahat Etmenin Püf Noktaları
Bir başka yazımda tekrar görüşünceye dek, kendinize çok iyi bakın, Instagram sayfama göz atmayı unutmayın: Gezivita Instagram
İyi tatiller!
Merhaba! Lara ve Konyaaltını biliyordum ama Antalya falez plajları hakkında hiç bilgim yoktu açıkçası. Side, Kaş, Kemer gibi yerlere gittiğim için burayı da öğrendiğim çok iyi oldu. Bilgilendirme için teşekkürler, yazı gerçekten bu plajları tüm detaylarıyla tanıtmış.