TÜYAP Kitap Fuarı
Herkese merhaba!
Bir süredir yine merakla ve heyecanla beklediğimiz etkinlik nihayet gelip çattı… Evet, tahmin edeceğiniz gibi İstanbul Uluslararası Kitap Fuarından bahsediyorum.
Bu yıl 36. kez düzenlenen İstanbul Kitap Fuarı ne zaman sorusunun cevabını artık verebiliriz: 4-12 Kasım 2017 tarihleri arasında.
(2022 yılı editi: Bu yazının ilk hali, 2017 yılında yayınlandığı halde, -elbette fuarın gerçekleştiği tarihler hariç olmak üzere- İstanbul TÜYAP Kitap Fuarı ile ilgili, bu yazıdaki bilgilerin tamamı güncel ve aynıdır değerli arkadaşlar.
Sadece yayınevlerinin indirim oranlarında kısmi bazı değişiklikler olabiliyor, onu da yazının ilgili kısımlarına ilave ettim. Yani yazıyı elden geçirdim. Dolayısıyla okumaya gönül rahatlığı ile devam edebilirsiniz.)
Peki Tüyap Kitap Fuarı nerede? Uzunca bir süredir düzenlendiği yerde aslında, yani Beylikdüzü’nde. Tüyap Kitap fuarı ulaşım nasıl oluyor? Gitmeyi düşünenlere, İstanbul kitap fuarına ulaşım için, en kolay yol olan metrobüsü önermek istiyorum ben.
Metrobüs ile ulaşımın en büyük avantajı, son durakta indikten beş dakika sonra fuar alanına kolayca varılabilmesi elbette. Beylikdüzü son durak metrobüs istasyonunda indikten sonra, üst geçitten karşıya geçiyorsunuz ve on dakika içerisinde fuar alanında sevdiğiniz kitaplarla kucaklaşıyorsunuz.
Otoparkta yer var mı, yoksa arabayı nereye çekerim diye düşünmeye son. Ayrıca otopark ücretine ödeyeceğiniz paraya bir tane kitap satın alırsınız. Daha ne olsun?
Bu arada fuar alanının hemen bitişiği otopark, onu da ekleyelim. İSPARK tarafından işletilen otoparkın giriş ücreti 30 TL. Kalacağınız süre fark etmiyor, ücret standart.
Kitap fuarına giriş emekli, öğretmen ve öğrenciler için tamamen ücretsiz. Görevliye kimliğinizi göstermeniz yeterli.
Okumak, insanın kendisini zenginleştirmesine yarayan başlıca edimlerden biri. Fatmagül Berktay, Bülent Tanör anısına hazırlanan kitapta, “Sahiplenici Bireyden Düşünen Yurttaşa” isimli makalesinde şöyle yazar:
İçinde yaşadığımız post-modern iklim ile epey bağlantılı olarak çağdaş toplumlar, kültür ve eğitime ancak pratik yararları ölçüsünde değer veriyorlar.
Bu bağlamda ”bilgi için bilgi” peşinde koşmak, bir bilgisever olmak, kendi başına değersiz bir şey olarak görülmekle kalmıyor, Aristofanes’in bulutlar oyunundaki sofist/Sokrates tanımını hatırlatırcasına çoğu kez aşağılanıyor.
(Kaynak: Fatmagül Berktay, “Sahiplenici Bireyden Düşünen Yurttaşa”, Prof. Dr. Bülent Tanör Armağanı içinde, Haz. Mehmet Ö. Alkan, Oğlak Yayıncılık, İstanbul, 2006)
Bu tespitin doğruluğuna rağmen, inadına okumalıyız diyorum ben de! Zira Amerikalı iletişim bilimci Neil Postman, “Televizyon Öldüren Eğlence” isimli nefis kitabında ise modern çağdaki bir başka büyük tehlikeye dikkati çekerek şöyle diyor:
Televizyon yeni epistemolojinin kumanda merkezidir. En ufak çocuklar dahi televizyon izlemekten men edilmezler. En berbat yoksulluk bile televizyondan vazgeçmeyi gerektirmez.
En yüce eğitim sistemi bile televizyonun belirleyiciliğinden kurtulamaz. Ve en önemlisi, kamuoyunu ilgilendiren hiçbir konu televizyonun ilgi alanının dışında kalmaz.
Yani halkın bu konuları kavrayış biçimi, tamamen televizyonun yönelimleriyle şekillenmektedir. Televizyonun yaptığı en iyi şey, insanların özgür argümanlar ortaya atmaktan ziyade izlenim bırakmaya ilgi duymalarını sağlamaktı.
(Kaynak: Neil Postman, Televizyon Öldüren Eğlence, Çev. Osman Akınhay, Ayrıntı Yayınları, İstanbul, 2010)
Okumak isteyenler için bu kitabı Ayrıntı Yayınlarının bastığını tekrar etmiş olayım, fuara gidince bunu da es geçmeyin derim. Ayrıntı Yayınları benim de en sevdiğim, yayınlarını çok beğendiğim yayın evlerinin başında gelir.
Gelelim TÜYAP Kitap Fuarı ile ilgili kişisel gözlemlerim, izlenimlerim ve tavsiyelerime. Hangi yayın evlerinde indirim var, fuarla ilgili bilmeniz gereken detaylar neler, bunları sıralayalım.

2013 TÜYAP Kitap Fuarında, sevdiğim yazarlardan biri olan Alberto Manguel’e kitaplarını imzalatmıştım.
İstanbul Kitap Fuarı
Önce hep midesini düşünenlerden başlayalım isterseniz. Fuar alanının içinde kafeterya bölümleri var. Burada sıcak içeceklerden pizza, döner ve köfteye kadar çeşitli alternatifler mevcut. Ayrıca fuar alanının hemen önünde bir benzin istasyonu göreceksiniz.
Bunun sağ tarafında Simit Sarayı, sol tarafında ise McDonald’s konuşlanmış durumda. Yılın her mevsimi aktif olan bir yerde son derece akıllıca bir hamle. Eyy yüce girişimci ruh, geldiysen üç kez tahtaya vur! 🙂
TÜYAP içinde yemek fiyatları biraz tuzlu diyebilirim. Ama onun da çaresi var. Yine fuar kapılarına gelmeden yan yana dizilmiş simitçilerden çıtır gevrek simit, açma veya poğaça alabilirsiniz.
Yalnız özellikle hafta sonları, üstte saydığım bu mekanlarda kolay kolay yer bulunamadığını da aklınızdan çıkarmayın. Şimdiden afiyet olsun.
Gelelim fuar alanının içine, kitaplar ve yayıncılar ile ilgili genel bilgilere. Kapıdan içeri girdikten sonra mutlaka ücretsiz bir broşür edinin öncelikle.
Bu broşürde fuara katılan yayın evleri alfabetik olarak sıralanmış durumda. Hangi salonda hangi yayınevi var, böylece rahatlıkla bulabilirsiniz.
Ayrıca yine bu broşürde gün gün etkinlik programı da mevcut. İmza günleri, söyleşiler, konferanslar vs. Geçmiş yıllardan farklı olarak, 2022 İstanbul TÜYAP Kitap Fuarı kataloğunda barkodlar var, bunu da akıllı telefonunuza okutabilirsiniz.
Gezerken montunu elinde taşıyıp kendisine ağırlık yapmak istemeyenler için ücretsiz vestiyer bile var. O da aklınızda olsun.
Benim size tavsiyem gelmeden önce bir liste yapmanız. Almayı düşündüğünüz kitapları hangi yayınevinin bastığına göre internetten tek tek kontrol edin, not alın ve bir kitap listesi oluşturun.
Böylece rastgele her yayıncının standına uğrayıp “Sizde Yaşar Nuri Öztürk kitapları var mı?” diye sormayın, zamandan kazanın. Stant görevlileri de bu tür bilinçsiz katılımcılardan gerçekten yılmış durumda.
İstanbul Kitap Fuarı için, daha önceki yıllarda karşılaştığım manzaraya göre bir takım ilerlemeler, iyileşmeler olduğunu söyleyebilirim. Bunların başında yayıncıların yaptığı indirim oranları geliyor.
Malum, okumayı seviyoruz ve öncelikli amaçlarımızdan biri ucuz kitap satın almak. Ancak on yıldan daha fazla bir süredir düzenli olarak fuara giden biri olarak, kimi yayın evlerinin ısrarla indirim oranlarını asla değiştirmediğini ve hep aynı tuttuğunu da söylemem şart. Bunların başında aklıma gelen iki yayınevi var mesela: İletişim Yayınları ve Remzi Kitabevi.
Açıkçası internetten kitap satın almak bu kadar hesaplı ve kolayken, kitap fuarında indirim oranını sürekli olarak yüzde yirmi beşin bile altında tutan bu yayın evlerinin standına bile uğramaya gerek duymuyorum. Ne kadar nitelikli yayınlara sahip olsalar da…
(2022 TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı için bu oranlar İletişim %25, Remzi Kitabevi %25 şeklinde ufak bir değişikliğe uğramış. Remzi Kitabevi beni utandırdı, itiraf ediyorum.)
Bu yıl Bilgi Üniversitesi Yayınları ve Can Yayınları geçtiğimiz yıllardan farklı olarak indirim oranlarını artırmış görünüyor. Her ikisi de %30 indirim yapıyor.
Bu iki yayın evinin bastığı veya çevirdiği yayınların kalitesi tartışmaya bile açık değilken, bunların standına uğramamak çok büyük bir hata olur. (2022 TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı için Bilgi Üniversitesi Yayınları indirim oranını %25’e düşürmüş durumda. Ama siz yine de o standa bir uğrayın.)
Edebiyat seviyorsanız Can Yayınları, akademik çalışmalara ilgi duyuyorsanız Bilgi Üniversitesi Yayınları sizi tatmin edecektir.
Daha önce bir başka yazımda bahsettiğim Alfa Yayınevi, Türkiye İş Bankası Yayınları ile birlikte %25 indirimle kitaplarını satıyor. (2022 TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı için bu oran Alfa Yayınevi için %30 olurken, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları için yine %25 şeklinde aynı kaldı.)
Bunun dışında %30 indirim yapan İmge Yayınevi dikkatimi çekti. Yine daha önceki bir yazımda bahsetmiştim, iktisat tarihçisi profesör doktor Mehmet Ali Kılıçbay’ın kitaplarını da İmge Yayınları standında bulabilirsiniz.
Ayrıca benim gibi tarih ve siyaset meraklısıysanız burada size uygun bir şeyler kesinlikle çıkacaktır. Mehmet Ali Kılıçbay kimdir? Şu yazıma bakabilirsiniz => Mehmet Ali Kılıçbay
En önemlisi ise İmge Yayınevi standının uzunca bir bölümünü komple 5 TL’lik kitaplara ayırmış. Aynı şekilde Sel Yayıncılık da 5 TL’lik özel bir raf hazırlamış. (İmge Kitabevi 2022 TÜYAP İstanbul Kitap Fuarına katılmadı. Pandemi sonrası Türk Lirası pula döndüğü için, tahmin edeceğiniz üzere artık 5 TL’ye satılan kitap da kalmadı fuarda. 5 TL’ye belki kahvede bir çay içebilirsiniz. Yani, o da belki.)
Bu noktada Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu Yayınlarına apayrı ve büyükçe bir parantez açmam lazım.
Her yıl elindeki tüm kitaplarını etiket üzerinden %50 indirimle satan bu iki yayın evinin stantlarına, fuarın ikinci yani son hafta sonunda giderseniz, bomboş raflarla karşılaşacağınız garanti demektir.
O yüzden ne yapıyoruz? Şayet buralardan kitap almayı düşünüyorsak (Ki bence düşünmeliyiz çünkü gerçekten nitelikli yazarları ve kitapları var) mutlaka ama mutlaka son günlere bırakmadan kesinlikle ilk günlerde gidiyoruz. (Türk Tarih Kurumu Yayınları da 2022 için indirim oranını %40’a düşürmüş, olsun, canı sağ olsun. Ben yine de kitapları alırım/aldım oradan.)
TÜYAP Kitap Fuarı indirim oranlarını yayıncılara göre liste halinde sıralayalım o halde. (2017 yılındaki oranları tamamen silip, tüm oranları 2022 TÜYAP Kitap Fuarı için geçerli olacak biçimde yeniden düzenledim.)
- İletişim Yayınları %25
- Cumhuriyet Kitapları %30
- Remzi Kitabevi %25
- Boyut Yayın Grubu %20
- İnkılap Kitabevi %20
- Doğan Kitap %20
- Metis Yayınları %20
- Der Kitabevi %20 (Bazı kitaplarda %30)
- Bilgi Yayınları %30
- Literatür Yayınları %30
- Nesin Yayınevi %25
- Timaş Yayınları %30
- Altın Kitaplar %30
- Everest Yayınları %30
- Türkiye İş Bankası Yayınları %25
- Alfa Yayınevi %30
- Ayrıntı Yayınları %25
- Kaynak Yayınları %35
- İmge Yayınevi (Katılmadı)
- Dipnot Yayınevi %30
- Tarih Vakfı Yurt Yayınları %30
- Yapı Kredi Yayınları %25
- Bilgi Üniversitesi Yayınları %25
- Can Yayınları %30
- Kırmızı Kedi Yayınevi %25
- Sel Yayıncılık %25
- Babil Kitap %30
- Hep Kitap %30
- Say Yayınları %30
- Tekin Yayınevi %30
- Profil Kitap %30
- Kronik Kitap %30
- Dergah Yayınları %35
- Yordam Kitap %35
- Pegasus Yayınları %45
- Türk Dil Kurumu Yayınları %50
- İBB Kültür Yayınları %40
- Türk Tarih Kurumu Yayınları %40
Örneğin Doğu Batı Yayınları, standında indirim tabelası olmamasına rağmen kitaplarını indirimle satan yayıncılardan biri. Kitaplarının arkasında çift etiket var ve düşük olan fiyat geçerli.
Buradan da şunu anlıyoruz, indirim tabelası olmayan stantlarda da indirim yapılıyor olabilir! Dolayısıyla yaklaşıp indirim yapıp yapmadıklarını mutlaka sorun.
İstanbul Kitap Fuarı yalnızca büyük yayın evlerini ağırlamıyor. Çok yönlü bir etkinlik olan fuarın orta kısmındaki holünde çeşitli vakıfların ve sahafların da yerleri var. Özellikle benim gibi eski kitap kokusunu da seviyorsanız bu bölüme de uğramanızı tavsiye edeceğim.
Sahaflar her fuarda hazırladıkları indirimli kitap rafları ile (10 TL, 20 TL, 30 TL şeklinde) okuyucularına güzel bir fırsat sunuyor. Neredeyse sıfıra yakın, kondisyonu çok iyi durumda kitaplar bulabilmek mümkün. Ayrıca plak, poster, eski gazete ve dergiler, afişler de var elbette.
Bir de nefis sanat eserlerinin sergilendiği, Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı kısmı var. Buraya da uğramayı ihmal etmeyin. (2022 İstanbul Kitap Fuarında sanat fuarı kısmı da yok, onu da söylemiş olayım.)
Böyle bir imkanınız varsa, ben size fuarı hafta içi ziyaret etmenizi önermek isterim. Zira özellikle pazar günleri içeride dolaşmak izdihama varan kalabalık nedeniyle neredeyse imkansız. Yürüyecek alan bile bulamıyorsunuz. O derece. Cumartesi bile pazardan daha iyidir. Kesin bilgidir, yayalım.
Tüyap Kitap Fuarı hafta içi 10:00-19:00, hafta sonu 10:00-20:00 saatleri arasında açık. Kitap fuarı ile ilgili daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz: İstanbul Kitap Fuarı
Lütfen kitap alın, okuyun, sorgulayın ve sürekli yeni bilgiler edinin. Size anlatılan her şeye koşulsuzca inanmayın. Bu ülkeden sadece kendine hayrı dokunan demagoglar değil, tüm insanlığa faydalı evrensel bilim insanları çıksın.
Unutmayın, cehalet tedavi edilebilir bir hastalıktır ve televizyon seyrederek düzeltilmesi ne yazık ki mümkün değil. Buraya kadar gelip bu yazımı okuduğunuza göre, kitap okumayı gerçekten seviyor olmalısınız. Öyleyse size naçizane bazı kitap önerilerinde bulunmak isterim.
“Okuduğum Kitaplar” başlıklı yazıma doğru alayım sizi hemen. Eminim içlerinden bir veya birkaçı ilginizi çekecektir, İstanbul TÜYAP Kitap Fuarı içinden indirimle satın alabilirsiniz => Okuduğum Kitaplar
İstanbul’da kitap okunabilecek sessiz, sakin, manzaralı güzel bir yer önerisi içinse buyurunuz: Moda İskelesi Kütüphanesi
Herkese sevgiler, selamlar. Gezivita’yı takipte kalın.
Bu güzel bilgilendirici yazı için teşekkürler. Önemli detaylar edindiğimi söylemeliyim. Özellikle can ve imge yayınevlerinin %30 indirimi şaşırtıcı ve sevindirici. Kitaplarını diğer yayınevlerinin kitaplarına göre daha pahalıya sattığını düşündüğüm Can Yayınları için kurtarıcı sayılabilecek bir değer. Bu arada Tüyap’ta eş zamanlı sergilenen sanat etkinliğini de bizlere hatırlattığınız için ayrıca teşekkürler. Aynı mekanda aynı zamanda değerlendirilecek iki güzel fırsat. 👍🏻🙏🏻
Evet, ben de Can Yayınlarına şaşırdım açıkçası. Sanırım geçen yıldan beri yüzde 30 indirim yapıyorlar. Olması gereken de buydu diye düşünüyorum. Sanat Fuarına mutlaka uğramak gerek, ben fuarın açılış gününde burada bir müzik dinletisine de denk geldim. Çok teşekkür ediyorum yorum için!
Kaancım, deyaylı ve bilgilendirici yazın için emeğine sağlık.
Hocam teşekkür ediyorum!
Kitap fuarı bir yana, sanat fuarı da oldukça ilgi çekici.
İndirim oranları gibi detayları vermen iyi olmuş, gitmek isteyenler için ön bilgi.
Evet evet kesinlikle! Birçok insan yalnızca kitap salonlarını gezip habersizce ayrılıyor. Halbuki sanat fuarı da ilgi çekici. Ben hatta canlı bir ney dinletisine denk geldim. İndirim çok önemli, indirimsiz olmuyor 🙂
Merhaba kaç sene gecmis yazınızın üstünden fakat fuarda elimdeki sıfıra yakın özellikle de ders kitaplarımı satabileceğim sahaf gibi bir bölüm var mı acaba? Bir bilginiz var mı?
Merhaba. Evet fuarda sahaflar da yer alıyor. İki büyük salon arasında, ortadaki hol bölümünde, görebildiğim kadarıyla 8-10 tane sahaf var. Hatta oradan indirimli birkaç kitap satın aldım. Onlara uğrayabilirsiniz. Yardımcı olurlar.