TÜYAP Kitap Fuarı
Herkese merhaba!
Bir süredir yine merakla ve heyecanla beklediğimiz etkinlik nihayet gelip çattı…
Evet, tahmin edeceğiniz gibi İstanbul Uluslararası Kitap Fuarından bahsediyorum.
Bu yıl 36. kez düzenlenen İstanbul Kitap Fuarı ne zaman sorusunun cevabını artık verebiliriz: 4-12 Kasım 2017 tarihleri arasında.
(2024 yılı editi: Bu yazının ilk hali, 2017 yılında yayınlandığı halde, -elbette fuarın gerçekleştiği tarihler hariç olmak üzere- İstanbul TÜYAP Kitap Fuarı ile ilgili, bu yazıdaki bilgilerin tamamı günceldir değerli arkadaşlar.
Sadece yayınevlerinin indirim oranlarında her yıl kısmi bazı değişiklikler olabiliyor. Onu da aşağıda verdiğim linklerden yıllara göre kontrol edebilirsiniz.
Bunun dışında kalan tüm konular; yani kitap fuarı ulaşım, otopark imkanı, fuar alanındaki yeme-içme alternatifleri, hangi salonda hangi yayınevlerinin bulunduğu yani kitap fuarı düzeni ve kitap fuarında zamandan kazanma ipuçları tamamen aynıdır.
Dolayısıyla okumaya gönül rahatlığı ile devam edebilirsiniz.
Özetle, Beylikdüzü TÜYAP Kitap Fuarı ile ilgili aklınıza gelebilecek tüm soruların yanıtı bu yazıda var.
“Benim bu konularda zaten yeterince bilgim var” diyorsanız, hemen yıllara göre yazdığım yazıları okumaya geçebilirsiniz.
2023 TÜYAP Kitap Fuarı ile ilgili yazı burada: 2023 TÜYAP Kitap Fuarı
2024 TÜYAP Kitap Fuarı yazısı ise burada => 2024 TÜYAP Kitap Fuarı)
TÜYAP Kitap Fuarı Ulaşım
Peki Tüyap Kitap Fuarı nerede? Uzunca bir süredir düzenlendiği yerde aslında, yani Beylikdüzü’nde.
Tüyap Kitap fuarı ulaşım nasıl oluyor? Gitmeyi düşünenlere, İstanbul kitap fuarına ulaşım için, en kolay yol olan metrobüsü önermek istiyorum ben.
Metrobüs ile ulaşımın en büyük avantajı, son durakta indikten beş dakika sonra fuar alanına kolayca varılabilmesi elbette.
Beylikdüzü son durak metrobüs istasyonunda indikten sonra, üst geçitten karşıya geçiyorsunuz ve on dakika içerisinde fuar alanında sevdiğiniz kitaplarla kucaklaşıyorsunuz.
Otoparkta yer var mı, yoksa arabayı nereye çekerim diye düşünmeye son. Ayrıca otopark ücretine ödeyeceğiniz paraya bir tane kitap satın alırsınız. Daha ne olsun?
Bu arada, özel araçla gelmeyi düşünenler için, fuar alanının hemen bitişiği otopark, onu da ekleyelim.
İSPARK tarafından işletilen bu otoparkta kalacağınız süre fark etmiyor, ücret günlük ve standart. Arabadan indikten sonra yürüme mesafesi de yok, direk fuar alanına hızlıca giriş yapabilirsiniz.
Hafta içi gelirseniz otoparkta yer bulmanız garanti, oldukça geniş bir alanı var.
Hafta sonu gelecekseniz, öğleden önce yine rahatça yer bulabilirsiniz. Öğleden sonra biraz şansa kalmış.
Tüyap Kitap Fuarı Yemek Yerleri
Gelelim TÜYAP Kitap Fuarı ile ilgili kişisel gözlemlerim, izlenimlerim ve tavsiyelerime.
Önce hep midesini düşünenlerden başlayalım isterseniz.
Fuar alanının içinde kafeterya bölümleri var. Burada sıcak içeceklerden pizza, döner ve köfteye kadar çeşitli alternatifler mevcut.
Fuarın hemen girişinde ve salon aralarında yer alan farklı farklı cafelerden bahsediyorum. Yani sayıca çoklar. Saymadım ama sanırım 5-6 tane var.
Ancak özellikle hafta sonu buralarda pek kolay yer bulamayabilirsiniz çünkü çok geniş oturma alanları bulunmuyor.
Birilerinin kalkmasını beklemek durumundasınız.
Ayrıca fuar alanının hemen önünde bir benzin istasyonu göreceksiniz.
Bunun sağ tarafında Simit Sarayı, sol tarafında ise McDonald’s konuşlanmış durumda.
Yılın her mevsimi aktif olan bir yerde son derece akıllıca bir hamle. Eyy yüce girişimci ruh, geldiysen üç kez tahtaya vur! 🙂
TÜYAP Kitap Fuarı
TÜYAP içinde yemek fiyatları biraz tuzlu diyebilirim. Ama onun da çaresi var.
Yine fuar kapılarına gelmeden yan yana dizilmiş simitçilerden çıtır gevrek simit, açma veya poğaça alabilirsiniz. Şimdiden herkese afiyet olsun.
Fuar alanının içinden, kitaplardan ve yayıncılardan detaylı bir şekilde söz etmeden önce, oldukça önemli bir bilgiyi paylaşayım.
Bir defa TÜYAP kitap fuarına giriş emekliler, öğretmenler, öğretim üyeleri ve öğrenciler için tamamen ücretsiz.
Görevliye kimliğinizi göstermeniz yeterli. Bu gruplardan birine dahil değilseniz, hemen girişteki bankolardan bilet alabilirsiniz.
Peki fuara hangi kapıdan gireceksiniz? Görebildiğim kadarıyla özellikle hafta sonları girişlerde yığılma oluyor. Halbuki fuara birden fazla giriş kapısı var.
Biri otoparkın hemen yanında, diğerleri TÜYAP Kitap Fuarı ana binasının girişinde olmak üzere toplamda beş tane kapı var.
Yani hangi kapı boşsa oraya doğru ilerleyin, boş yere uzun kuyruklarda sıra bekleyerek vakit kaybetmeyin.
Kapıdan içeri girdikten hemen sonra mutlaka ücretsiz bir broşür edinin öncelikle.
Bu broşürde fuara katılan yayın evleri alfabetik olarak sıralanmış durumda. Hangi salonda hangi yayınevi var, böylece rahatlıkla bulabilirsiniz.
Ayrıca yine bu broşürde gün gün etkinlik programı da mevcut. İmza günleri, söyleşiler, konferanslar vs.
Geçmiş yıllardan farklı olarak, 2022’den itibaren İstanbul TÜYAP Kitap Fuarı kataloğunda barkodlar var, bunu da akıllı telefonunuza okutabilirsiniz.
Büyük kolaylık sağlıyor.
İstanbul Kitap Fuarı İpuçları
Gezerken montunu elinde taşıyıp kendisine ağırlık yapmak istemeyenler için ücretsiz vestiyer bile var. O da aklınızda olsun.
Benim size tavsiyem, gelmeden önce bir liste yapmanız.
Almayı düşündüğünüz kitapları hangi yayınevinin bastığına göre internetten tek tek kontrol edin, not alın ve bir kitap listesi oluşturun.
Böylece rastgele her yayıncının standına uğrayıp “Sizde Yaşar Nuri Öztürk kitapları var mı?” diye sormayın, zamandan kazanın. Stant görevlileri de bu tür bilinçsiz katılımcılardan gerçekten yılmış durumda.
Kitap fuarı içinde farklı salonlar bulunuyor. Salonlardaki yayıncıları basitçe ikiye ayırabiliriz.
İlk grupta; Remzi, Metis, İletişim, Can, İthaki, Bilgi Üniversitesi, Timaş, Yapı Kredi, İş Bankası vb. normal yayıncılar, diğer grupta ise sınavlara hazırlık, ÖSS, KPSS, LGS, YDS, DGS tarzı yayıncılık yapan yayınevleri var.
Bu iki grubun salonları ayrı zaten. Ben mesela sınavlara hazırlık bölümüne pek uğramıyorum. Burası genelde öğrenciler ve velilerle dolu oluyor.
Bu noktada Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu Yayınlarına ayrı ve büyükçe bir parantez açmam lazım.
Bu iki yayınevi, TÜYAP Kitap fuarı indirim klasmanında açık ara şampiyondur.
Her yıl elindeki tüm kitaplarını etiket üzerinden %50 indirimle satan bu iki yayın evinin stantlarına, fuarın ikinci yani son hafta sonunda giderseniz, bomboş raflarla karşılaşacağınız garanti demektir.
(2022’den itibaren her ikisi de %40 indirim yapmaya başladı.)
TÜYAP Kitap Fuarı
Örneğin Doğu Batı Yayınları, standında indirim tabelası olmamasına rağmen kitaplarını indirimle satan yayıncılardan biri. Kitaplarının arkasında çift etiket var ve düşük olan fiyat geçerli.
Buradan da şunu anlıyoruz, indirim tabelası olmayan stantlarda da indirim yapılıyor olabilir! Dolayısıyla yaklaşıp indirim yapıp yapmadıklarını mutlaka sorun!
İstanbul Kitap Fuarı yalnızca büyük yayın evlerini ağırlamıyor.
Çok yönlü bir etkinlik olan fuarın orta kısmındaki holünde çeşitli vakıfların ve sahafların da yerleri var.
Özellikle benim gibi eski kitap kokusunu da seviyorsanız bu bölüme de mutlaka uğramanızı tavsiye ediyorum.
Sahaflar her fuarda hazırladıkları indirimli kitap rafları ile (10 TL, 20 TL, 30 TL şeklinde) okuyucularına güzel bir fırsat sunuyor. Neredeyse sıfıra yakın, kondisyonu çok iyi durumda kitaplar bulabilmek mümkün.
Ayrıca plak, poster, eski gazete ve dergiler, afişler de var elbette.
Bir de nefis sanat eserlerinin sergilendiği, Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı kısmı var. Buraya da uğramayı ihmal etmeyin. (2022’den itibaren İstanbul Kitap Fuarında sanat fuarı kısmı yok, onu da söylemiş olayım.)
TÜYAP Kitap Fuarı
Yazıyı bitirmeden önce, altın değerinde bir önerim daha olacak size.
Her ne kadar kendimizi frenlemeye çalışsak da, fuarda çoğu kez tahmin ettiğimizin üstünde kitap satın alıyoruz. Haliyle bunları elde taşıması da zor oluyor.
Son dönemde yavaş yavaş yaygınlaşmaya başlayan bir yöntem var: valiz getirmek.
Kulağa ilk anda tuhaf geldiğinin farkındayım ama gerçek.
Küçük valiz işinizi görür. Hem taşırken yorulmazsınız hem de satın aldığınız kitaplarla rahatça fuarı gezmeye devam edebilirsiniz.
Ve son olarak, şayet böyle bir imkanınız varsa, ben size fuarı hafta içi ziyaret etmenizi önermek isterim.
Zira özellikle pazar günleri içeride dolaşmak izdihama varan kalabalık nedeniyle neredeyse imkansız. Yürüyecek alan bile bulamıyorsunuz. O derece. Cumartesi bile pazardan daha iyidir. Kesin bilgidir, yayalım.
Tüyap Kitap Fuarı hafta içi 10:00-19:00, hafta sonu 10:00-20:00 saatleri arasında açık.
Benim her yıl ziyaret ettiğim bu fuar ile ilgili genel gözlemlerimi ve detaylı yorumlarımı okumak için bu yazıma bakabilirsiniz => TÜYAP Kitap Fuarı Üzerine Düşünceler
TÜYAP Kitap Fuarı
Lütfen kitap alın, okuyun, sorgulayın ve sürekli yeni bilgiler edinin. Size anlatılan her şeye koşulsuzca inanmayın.
Bu ülkeden sadece kendine hayrı dokunan demagoglar değil, tüm insanlığa faydalı evrensel bilim insanları çıksın.
Buraya kadar gelip bu yazımı okuduğunuza göre, kitap okumayı gerçekten seviyor olmalısınız.
Öyleyse sizi en sevdiğim yazarlardan biriyle tanıştırmak isterim: Stefan Zweig.
Onun hakkında yazmış olduğum deneme türündeki yazım burada: Stefan Zweig ve Sürgün
Ayrıca naçizane bazı kitap önerilerinde bulunmak isterim.
“Okuduğum Kitaplar” başlıklı yazımda yer alan kitaplardan bir veya birkaçı mutlaka ilginizi çekecektir. İstanbul TÜYAP Kitap Fuarı içinden indirimle satın alabilirsiniz.
Kitapları tek tek tanıttığım video burada => Okuduğum Kitaplar
İstanbul’da kitap okunabilecek sessiz, sakin, manzaralı güzel bir yer önerisi içinse lütfen buyurunuz: Moda İskelesi Kütüphanesi
Herkese sevgiler, selamlar. Gezivita’yı takipte kalın!
Bu güzel bilgilendirici yazı için teşekkürler. Önemli detaylar edindiğimi söylemeliyim. Özellikle can ve imge yayınevlerinin %30 indirimi şaşırtıcı ve sevindirici. Kitaplarını diğer yayınevlerinin kitaplarına göre daha pahalıya sattığını düşündüğüm Can Yayınları için kurtarıcı sayılabilecek bir değer. Bu arada Tüyap’ta eş zamanlı sergilenen sanat etkinliğini de bizlere hatırlattığınız için ayrıca teşekkürler. Aynı mekanda aynı zamanda değerlendirilecek iki güzel fırsat. 👍🏻🙏🏻
Evet, ben de Can Yayınlarına şaşırdım açıkçası. Sanırım geçen yıldan beri yüzde 30 indirim yapıyorlar. Olması gereken de buydu diye düşünüyorum. Sanat Fuarına mutlaka uğramak gerek, ben fuarın açılış gününde burada bir müzik dinletisine de denk geldim. Çok teşekkür ediyorum yorum için!
Kaancım, deyaylı ve bilgilendirici yazın için emeğine sağlık.
Hocam teşekkür ediyorum!
Kitap fuarı bir yana, sanat fuarı da oldukça ilgi çekici.
İndirim oranları gibi detayları vermen iyi olmuş, gitmek isteyenler için ön bilgi.
Evet evet kesinlikle! Birçok insan yalnızca kitap salonlarını gezip habersizce ayrılıyor. Halbuki sanat fuarı da ilgi çekici. Ben hatta canlı bir ney dinletisine denk geldim. İndirim çok önemli, indirimsiz olmuyor 🙂
Merhaba kaç sene gecmis yazınızın üstünden fakat fuarda elimdeki sıfıra yakın özellikle de ders kitaplarımı satabileceğim sahaf gibi bir bölüm var mı acaba? Bir bilginiz var mı?
Merhaba. Evet fuarda sahaflar da yer alıyor. İki büyük salon arasında, ortadaki hol bölümünde, görebildiğim kadarıyla 8-10 tane sahaf var. Hatta oradan indirimli birkaç kitap satın aldım. Onlara uğrayabilirsiniz. Yardımcı olurlar.