En Ucuz Havayolu Firmaları
Herkese merhaba!
Sürekli ilerleyen teknoloji ve buna bağlı olarak gelişen ulaşım teknikleri sayesinde, dünyada ülkeler hatta kıtalar arası mesafeler oldukça kısaldı. Eskiden at arabasıyla günlerce hatta aylarca süren yolculuklar artık uçakla birkaç saat sürüyor.
Denemeler isimli kitabıyla tanıdığımız Fransız yazar Montaigne’in, 1580 yılında yaptığı, Fransa, İsviçre, Almanya ve İtalya’yı kapsayan yolculuğu, at sırtında aylarca sürmüştü örneğin… (Yapı Kredi Yayınları tarafından basılan bu eseri okumak isteyenler için işte kitabın linki: Yol Günlüğü)
İnsan durup bir an bunları düşününce gerçekten tuhaf hissediyor doğrusu. Bir zamanlar ne pasaportlar vardı, ne günümüzdeki kadar keskin sınırlar, ne de gelişmiş son model uçaklar…
Bu kısa girişten sonra biz asıl konumuza dönelim. Bu yazıda sizlere oldukça uygun ücretlere seyahat etme olanağı sunan hava yollarından bahsedeceğim. Bu şirketlere İngilizcede Low Cost Airlines deniliyor. Doğru ana denk getirirseniz, oldukça düşük diyebileceğimiz ücretlere ucuz uçak bileti bulabilirsiniz.
Bu ucuz hava yolu şirketleri masraflarımızı bir hayli kısıyor. Seyahatlerde ulaşım kaleminin yüklü bir yeri olduğu düşünülürse, durum daha da önem kazanıyor. Böylece seyahatin pahalı olduğunu iddia edenlerin bir tezi daha çürümüş oluyor. (Bunu ucuz seyahat etmenin püf noktaları yazımda yazmıştım: Ucuz Seyahat İçin Altın Değerinde Öneriler)
Başlamadan önce bir uyarıda bulunmak zorundayım. Bu şirketlerin çoğu ne yazık ki yabancı kökenli. İnanın, listede daha fazla Türk firması olmasını arzu ederdim. Umarım yakın zamanda bunların sayısı artar.
Nitekim Atlas Global, Bora Jet gibi firmalar, hem zaman zaman yaptığı kampanyalarla adından söz ettiriyor hem de giderek uçuş ağlarını genişletiyorlar. Uzakrota tarafından düzenlenen Seyahat Zirvesi Travel Summit 2016 ile ilgili yazımda bu konuya biraz değinmiştim: Uzakrota Travel Summit 2016 İzlenimlerim
Bunun dışında aklımızda tutmamız gereken önemli bir bilgi, Türkiye’den örneğin Avrupa’ya uçuşların pahalı, Avrupa içinde uçuşların ise daha ucuz olduğu…
Burada, birçok şirket ismi paylaşmak olası. Ben aklıma ilk gelenleri ve en çok tercih edilen şirketleri yazdım. Zamanla eklemeler yapabilirim. O zaman hemen başlayalım, ucuz seyahatin tadını çıkaralım.
WİZZ AİR
Macaristan merkezli bu havayolu şirketi oldukça uygun fiyatlı uçuşlarıyla öne çıkıyor. Üstelik Brüksel (Belçika), Barcelona (İspanya), Kiev (Ukrayna), Frankfurt (Almanya), Malta, Madrid (İspanya), Sofya (Bulgaristan), Nice (Fransa), Selanik (Yunanistan) gibi oldukça geniş bir uçuş ağı var.
Ancak biz altın yumurtlayan tavuğu kendi elimizle kestik. Zira, İstanbul’a da direk uçuşları olan bu şirket, 2016 yazı itibariyle güvenlik gerekçesini öne sürerek Türkiye’den çekildi.
Yine de Avrupa içi uçuşlarda aklınızda olsun. Özellikle sırt çantalı gezginlere hitap ediyor. Üsküpte tanıştığım Macar arkadaşım Linda, Macaristan’dan Makedonya’ya Wizz Air ile 10 Euro’ya geldiğini söylemişti. O yazım için buraya bakabilirsiniz: Üsküp Gezi 1. Bölüm ve Üsküp Gezi 2. Bölüm
Ben de Wizz Air’i Nasıl Geziyorum? başlıklı yazımda bahsettiğim gezi rotası içinde kullandım ve son derece memnun kaldım. Şirketin web sayfası burada: Wizz Air
RYAN AİR
İrlanda kökenli bu hava yolu, dünyanın en ucuz hava yolu şirketlerinden biri. Oldukça geniş bir uçuş ağı var: İtalya, İrlanda, Romanya, Sırbistan, Portekiz, İngiltere, Hollanda, İsviçre…
Türkiye’ye uçuşu olmayan Ryan Air için Ekşi Sözlükten bir alıntı çok yerinde duruyor: “Türkiye’den çıkmak, dünyayı dolaşmaktan daha zor” 🙂 Sadece el bagajı ile uçarsanız çok uygun fiyatlar yakalamak mümkün. Vilnius Atina arası yolculuk için ben de Ryan Air ile uçtum. Firmanın Web sayfası burada: Ryan Air
NORWEGİAN AİR
İsminden de anlaşılacağı üzere Norveç firması. 2016 yılı Haziran ayında Paris gezisine çıkmadan önce, İskandinavya turu planlamıştım. Ancak masraflar beklentimin üzerinde çıkınca oradan vazgeçmiştim.
O dönem İskandinav ülkeleri arasındaki uçuşları incelerken Norwegian Air’in oldukça uygun fiyatları dikkatimi çekmişti. (25-30 Euro gibi) Hollanda, Danimarka, Tayland, İspanya, Bulgaristan, Polonya, İsviçre, İsveç gibi onlarca farklı ülkeye uçan Norwegian Air’in rotasında Türkiye’den de bir yer var: Antalya. Web Sayfası: Norwegian Air
(Okumak isteyenler için Paris gezi yazılarım da burada: Paris Gezisi 1. Bölüm , Paris Gezisi 2. Bölüm)
VUELİNG
İspanya merkezli ucuz hava yolu şirketi. İspanya çevresi ve Kuzey Afrika başta olmak üzere; Bari (İtalya), Amsterdam (Hollanda), Bergen (Norveç), Bordeaux (Fransa), Atina (Yunanistan), Prag (Çek Cumhuriyeti), Viyana (Avusturya) gibi onlarca farklı şehre uçuyor.
Örneğin İspanya turu düşünenlere, pek de kısa olmayan Madrid Barcelona arası ulaşım için, trenden hem daha hızlı hem de daha uygun fiyatlı bir alternatif olabilir. Mutlaka göz atın: Vueling (Hala okumamış olanlar için “Antoni Gaudi’nin Barselonası” başlıklı yazım da burada: Antoni Gaudi’nin Barselonası)
CORENDON AIRLINES
Corendon Airlines, 2004 yılında kurulmuş olan ve filosunda 10 uçak bulunan bir şirket. Uçuş ağı çok geniş olmamakla beraber, örneğin Antalya’ya uçuşları var. Corendon için genel olarak Almanya’ya uçuyor dersem yanlış olmaz. Bu da aklınızın bir köşesinde bulunsun. Web Sayfası: Corendon Airlines
MERİDİANA
İtalya merkezli şirket. Bari, Bologna, Floransa, Cagliari, Torino, Milano, Roma, Venedik gibi, İtalya’nın neredeyse her büyük şehrinden uçuşu var. İtalya içi ulaşım için Trenitalia‘dan farklı bir alternatif. Bu ülkeye gitmeyi düşünenler, İtalya seyahat ipuçları yazımı da okuyabilirler: İtalya gezi ipuçları Bu da Meridiana web sayfası: Meridiana
GERMANWİNGS (EUROWİNGS)
Alman hava yolu şirketi. EuroWings’in Antalya, İzmir, Bodrum gibi yerlere de uçuşları bulunuyor. Bunun yanı sıra, site içinde özellikle Low Fare Calendar seçeneğine girdiğinizde, çok uygun fiyatlı seçeneklerle karşılaşıyorsunuz.
Fas, Meksika, Mauritius, Hollanda, Romanya, İsveç gibi onlarca ülke seçeneği var. Ayrıca sayfalarında, uçuş ağlarının olduğu her bir ülke ile ilgili kısa kısa bilgiler de sunmuşlar. Bence oldukça hoş bir detay. Bir bakın bakalım: German Wings
EASYJET
İngiltere’nin en büyük havayolu firmalarından biri. Dikkat çekici bir bilgi olarak şunu paylaşayım; Easyjet, 2015 yılında Skyscanner müşterileri tarafından yılın en iyi hava yolu seçilmiş. Hatta o listenin ikinci ve üçüncü sırasında da bu yazıda da adı geçen Norwegian Air ve Ryan Air de var. (Kaynak için bakınız: The Telegraph)
Filosunda 150’den fazla uçak olan şirket, 100’den fazla noktaya uçuyor. Takibe almakta fayda var. Easy Jet Web Sayfası
TRANSAVIA
Hollanda merkezli şirket. Türkiye’den, rotasında; Antalya, Dalaman, Bodrum ve İzmir gibi şehirler bulunuyor. Avrupa içinde geniş bir uçuş ağı olduğunu söylemek mümkün. Transavia web sayfası: Transavia
TUİFLY
Tui Fly’in Avrupa’da geniş bir ağı olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca oldukça dikkat çeken ve bizim için önem taşıyan bir yönü daha var. Türkiye’nin birçok kentinden -aktarmalı da olsa- Avrupa’ya uçtuğunu görüyoruz. Örneğin Gaziantep’ten Viyana’ya İstanbul aktarmalı olarak uygun fiyata bilet bulabilme şansınız var. Ara ara siteyi yoklamak gerekir. Web sitesi: TuiFly
Gelelim ucuz Türk uçak firmalarına… Türkiye’den de 3 isim vereceğim. Kampanya dönemlerinde bu şirketler inanılmaz fiyatlara uçuyorlar. (25, 40, 50, 100 TL vs.) Yalnızca bunların değil, listedeki tüm uçak şirketlerinin mail listelerine/haber bültenlerine mutlaka abone olun!
İngilizce sayfalarda NEWSLETTER diye geçer. Böylece tek tek sürekli olarak sayfalarını kontrol etmek zorunda kalmazsınız, onlar size ulaşır. Kampanya dışı dönemlerde de çok uygun fiyatlar yakalayabileceğinizi aklınızdan çıkarmayın.
ATLAS GLOBAL: Atlas Global
ANADOLU JET: Anadolu Jet
PEGASUS: Pegasus
Bitirmeden önce, gelelim bazı önemli hatırlatmalara… Ucuz uçak bileti satan bu firmaların bazılarının charter sefer düzenleyebildiklerini hatırımızdan çıkarmamak gerekiyor. Peki, charter uçuş ne demektir? Bilmeyenler için biraz bunu açalım.
Charter uçuş veya sefer, aslında özel olarak kiralanmış uçak demektir. Yani firmalar kimi zaman uçak kiralayarak seferler yapar. Kısaca ucuz uçak demektir aslında.
Fakat bunun bir de negatif yanı var. Bunlar, çoğu zaman şehirlerin büyük ve ana hava limanları dışında, şehir merkezlerine uzak noktada kalan, ikincil, tali dediğimiz hava limanlarına iner. Bu çok önemli bir husus.
O nedenle, biletleri almadan önce uçakların mutlaka hangi hava limanına uçtuklarını ve buralardan şehir merkezine ulaşım olanakları ve fiyatlarını araştırmakta fayda var. Bu ikisi arası ulaşım, uçak bilet fiyatından daha pahalıya bile mal olabilir. Komik ama gerçek.
Tüm Low Cost Airlines listesi için ise buraya bakabilirsiniz: Ucuz Havayolu Firmaları Listesi
Şimdi lütfen kemerlerinizi bağlayın, güneşliklerinizi açın ve koltuklarınızı dik konuma getirin. Gezivita keyifli uçuşlar diler!
ucuz havayolu firmalarının üzerini tıklayınca “bağlantınız gizli değil ” diye bir pencere açılıyor. Bilginiz varmı.. Yardımcı olursanız sevinirim…
Merhaba.
Ben de öyle bir ibare çıkmadı nedense. Google Chrome kullanıyorum. Bir sorun olacağını sanmam ama teknik konularda bilgi sahibi olmadığımı da belirtmeliyim. Umarım yazı işe yaramıştır.
Güzel bir rehber teşekkürler…
Merhaba. Ben de yorum için teşekkür ediyorum.
Güzel bir rehber, emeğinize sağlık…
Teşekkür ederim.