Hosteller İle İlgili Merak Edilenler 2. Bölüm

Hosteller Hakkında Bilgiler 2. Bölüm

Tekrar merhaba!

“Hosteller ile ilgili merak edilenler” başlıklı yazımın ilk bölümünde; “Hostel nedir, hostelde konaklamanın maliyeti ne kadardır, hosteller güvenli midir, hostelde yeme içme mümkün müdür ve hosteller temiz midir” sorularının yanıtlarını vermeye çalışmıştım hatırlarsanız. Yazının birinci kısmına buradan ulaşabilirsiniz: Hosteller ile ilgili merak edilenler 1. kısım

Şimdi en son kaldığımız yerden, yani altıncı başlıktan devam ediyorum.

6-Hostellerde Internet/Wi-Fi var mı?

Herhalde en çok merak edilen konulardan biri. Bu soruya cevap olarak kesinlikle evet diyorum! Bugüne kadar kaldığım her hostelde iyi kötü bir Wi-Fi vardı. Fakat burada önemli olan başlıca iki konu var.

Bunlardan birincisi; Wi-Fi her odada, yani her noktada çekiyor mu? Ne yazık ki kimi hostellerde Wi-Fi sadece belirli noktalarda olabiliyor. Örneğin resepsiyon ve çevresi ya da ortak alanlar gibi. Kimi hostellerde ise bina kaç katlı ve ne kadar büyük olursa olsun, her katta ve her odada Wi-Fi’den sorunsuzca faydalanabiliyorsunuz. Yani bu biraz da gittiğiniz hostele göre değişiyor.

Brüksel Brxxl 5 City Centre Hostel’in ortak alanı.

Vilnius, Hostel Jamaika

Hostellerde ücretsiz internet, laptop kullanımı, langırt masası gibi farklı seçenekler sunuluyor.

Burada bir parantez açmak isterim. Normalde Wi-Fi hizmeti ücretsiz olarak sağlanır. Ancak Venedik’te kaldığım hostelde (City of Art Venice Lloyd), ilk kez ekstra ücretli Wi-Fi hizmetine denk gelmiş ve gerçekten oldukça şaşırmıştım. Bunu da tecrübe haneme eklemiş oldum. Sizin de aklınızın bir köşesinde dursun. Fakat bunun dışında başka hiçbir hostelde ücretli Wi-Fi görmedim. Bu konuda kesinlikle içiniz rahat olsun. Hatta wi-fi’yi bırakın, bazı hostellerde kullanıcılara tahsis edilmiş ücretsiz laptop veya bilgisayarlar bile oluyor…

7-Hostellerde rezervasyon şart mıdır?

Şart değildir. Ancak ben genelde garantici bir insan olduğum için kendimi pek riske atmam ve mutlaka gitmeden önce rezervasyonumu yaptırmış olurum. Siz, gittiğiniz yere ve mevsime göre rahatça yer bulabileceğinize inanıyorsanız, rezervasyon yaptırmadan da bir hostel bulup pekala yerleşebilirsiniz.

StockholmAmsterdam gibi şehirlerde ise, özellikle yazın rezervasyonsuz yer bulmak imkansıza yakındır. Yer bulsanız bile fiyatlar muhtemelen çok pahalı olacaktır. Yani önceden yer ayarlamak önemli…

Bunun yanı sıra, hostel/otel veya kalınacak yer rezervasyonunun, pasaport kontrolleri sırasında her zaman sorulabileceğini aklınızda tutmalısınız. Türkiye’den vize istemeyen ülkelerde dahi (Sırbistan, Makedonya, Gürcistan, Arnavutluk, Ukrayna, Azerbaycan vs.) gümrük polisi sizden bunu göstermenizi isteyebilir. (Ukrayna gezi yazılarım burada: Lviv Gezi Rehberi)

Hatta ülkelerin, alınmış vizeye rağmen sınırda şüpheli gördüğü kişileri ülkeye sokmama yetkileri de var. Tabii ki bunu kimseyi tedirgin etmek için yazmadım. Bu en kötü senaryo ve gerçekleşmesi pratikte biraz zor.  (Makedonya gezi yazılarımı okumak için de buraya tıklayın lütfen: Üsküp Gezi Notları,  Ohrid Gezi Notları)

8- Hostellerde başkalarıyla aynı odada kalmak tehlikeli değil mi?

Hostelin ne demek olduğunu bilmeyen ve öğrenildiği anda kalan kişiye sorulacak tipik sorulardan bir tanesi. Bu soru, ülkemizde tanışılan kişiye ilk sorulan “Nerelisin?” sorusu gibi standarttır bu anlamda.

Hostellerde kalmanın diğer yerlerde kalmaktan çok da farklı olmadığını düşünüyorum. Aslında bu soruya yine bir soruyla cevap vermek gerekir. Başkalarıyla veya daha doğru bir ifadeyle, tek amacı gezmek ve ucuz seyahat etmek olan gezginlerle kalmak neden tehlikeli olsun?

Hostel’de kalmak gayet güvenli. Kimse kimseye karışmıyor. Burası Kiev’de kaldığım Dream House Hostel.

Kadınları yine bir nebze anlamak mümkün. Onları ayrı bir yere koyuyorum. Ama hele de askerliğini yapmış erkekler için hep şu örneği veririm: 50, 60 veya artık kaç kişilikse, hiç tanımadığın, hayatında ilk kez gördüğün, çok farklı sosyal çevrelerden ve diyarlardan gelen, bir çoğu kelimenin tam manasıyla “marjinal” insanla aynı koğuşta, üstelik “aylarca” kalmayı başaran biri, hostelde de rahatlıkla kalır! Hatta bunu da iddia ediyorum, daha da huzurlu ve güven içerisinde mışıl mışıl uyur.

İstanbul’da yaşayanlar için de aynı şeyi söyleyebilirim aslında. İstanbul dediğimiz mega kent, başlı başına tehlikenin eş anlamlısı zaten. Gece yarısı loş bir sokakta yürürken tedirgin olmadan yürüyebilmek kolay mı? Hele de tekin olmamasıyla bilinen bir muhitte…

Hostellerde kalanlar, aynı sizin gibi, ortak bir amaç doğrultusunda (ucuz seyahat/konaklama) hareket eden, ekonomik ve atmosferi samimi olduğu için buraları seçen gezginlerdir. Onlarca farklı hostelde kaldım ve tatsız en ufak bir hadise yaşamadığımı ve herhangi bir hadiseye şahit olmadığımı üzerine basarak belirtebilirim.

9- Hostellerde banyo-tuvalet kullanımı nasıl oluyor? Odalarda özel banyo/tuvalet var mı?

Hijyen ve bulunduğumuz ortamın temizliği hepimiz için çok önemli ve öncelikli konulardan biri. Burada hemfikiriz. Hostellerin genel temizliği konusundan bir önceki yazıda, beşinci soruda bahsetmiştim. Aynı şeyler banyo ve tuvaletler için de geçerli. Burada önemli olan husus ise, kaldığınız odada banyo/tuvalet olup olmadığı…

Check-İn Hostel, Berlin. Ortak tuvalet.

Brxxl 5 City Centre Hostel’in banyosu. 4 Kişilik, kendi banyosu olan odada kaldım.

Zira kimi hostellerde odalarda yalnızca orada kalan kişilere ait banyo ve tuvalet yer almaktadır. Söz gelimi dört kişilik bir odada kalıyorsanız, odadaki banyo ve tuvalet özel olarak bu dört kişiye aittir. Aynı otel gibi. Hiçbir fark yok.

Kimi hosteller ise ortak kullanıma açık banyo/tuvaletler sunar. Bunlar da genelde odaların dışında, koridorlarda yer alır. Hem ucuz hem de kendi banyosu olan bir oda bulursanız oldukça şanslısınız demektir, bu fırsatı sakın kaçırmayın!

10- Hostellerde kahvaltı/yemek var mı?

Hostellerin çoğu ücretli veya ücretsiz kahvaltı hizmeti verir. Fakat burada çok önemli bir nokta var! Kahvaltı denildiğinde Türk insanının kafasında canlanan şey, genelde açık büfeye yakın bir şey oluyor… Oysa, en azından bir kez olsun yurt dışına çıkmış biri bilir ki, özellikle Avrupa’da bizimki kadar geniş ve doyurucu bir kahvaltı kültürü yok.

Sabahları Espresso ve kruvasanla ayak üstü atıştıran İtalyanlar, bizimkine “Colazione Alla Turca” derler. Bu, Türk kahvaltısının farkını çok güzel ifade eden bir deyimdir…

Çoğu hostelde ücretsiz kullanabileceğiniz, yemek yapabileceğiniz mutfak bulunur. Ya da Kiev Dream House Hostelde olduğu gibi böyle şık cafe/restoran bölümü de olabilir.

Genelde size sunulacak kahvaltı, büyük ölçüde birkaç dilim ekmek, meyve suyu/çay/kahve, salam/jambon ve Cornflakes içerikli olacaktır. Hosteli seçerken “Kahvaltı fiyata dahil” seçeneğine güvenen nice insan, oradaki kahvaltıyla karşılaştığında, büyük bir hayal kırıklığı yaşamıştır. Tuttuğu takımın Avrupa kupası maçında doksanıncı dakikada gol yiyerek elenmesi gibi bir şeydir bu duygu…

O yüzden bu duruma dikkat etmek ve beklentileri bu anlamda yüksek tutmamak gerekir. “Kahvaltı dahil” seçeneği, benim için kalacağım bir hosteli belirleyici bir kriter değil örneğin…

(“Hostel seçerken dikkat edilmesi gereken kriterler” konulu yazıma buradan ulaşabilirsiniz: Hostel Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken Kriterler)

Bakü, Sahil Hostel’de kahvaltı ücreti 7 Azeri Manatı.

Bakü, Azerbaycan

Yazının sonuna doğru yaklaşırken genel bir toparlama yapmak istiyorum şimdi. Sırasıyla hostelde kalmanın avantajlarından ve dezavantajlarından bahsedeceğim. Hostelde kalmanın avantajları şunlardır:

Hosteller ucuzdur. Konaklama kalemi, seyahat maliyetlerinden en önemlisidir diyebiliriz. Ucuz hostel burada hemen imdadımıza yetişir. Buradan elde edeceğimiz tasarrufu, örneğin başka bir seyahat kalemine yatırabiliriz; bir müzeye giriş, birkaç günlük yemek masrafının karşılanması gibi…

Hosteller farklı insanlarla karşılaşma ve tanışma olanağı sunar. Kültür alışverişi, maddi olarak kazanımı ölçülemeyecek bir olgudur. Hostellerde dünyanın her yerinden insanlarla karşılaşırsınız. Yeni arkadaşlar, dostlar edinirsiniz. Farklı kültürleri tanımak adına eşsiz bir deneyim. Bunu asla küçümsemeyin…

Hostellerde dünyanın dört bir yanından insanlarla tanışma fırsatınız var.

Dopa Hostel, Bologna

Ayrıca ve bence en önemlisi, aynı odada beraber kaldığınız insanlarla gezip görülecek yerler hakkında fikir ve bilgi alışverişi yaparsınız. Örneğin bu şekilde ücretsiz bir etkinlikten haberdar olabilirsiniz. Ya da gitmeyi düşündüğünüz bir yer hakkında, orayı daha yeni görmüş olan bir başkasının fikrini öğrenmiş olursunuz. Hatta şehir ipuçlarını öğrenirsiniz. Bence bu da gerçekten çok önemli bir detay.

Hostelde kalmanın dezavantajları da var elbette… Çok sık karşılaşmamakla beraber ilk akla gelen şey gürültü diyebilirim. Bu da bazen kalabalık ve büyük hostellerde olabiliyor. Mesela ben uykusu hafif biri olmama rağmen uyku konusunda pek sorun yaşamadım bu konuda. Ama kişi sayısının fazla olduğu bir hostel odasında kalıyorsanız bu türden bir problem yaşayabilirsiniz.

Bir de hijyen konusu var tabii. Kaldığınız yer temizlik açısından sizi tatmin etmiyorsa bu ciddi bir sorun teşkil edebilir. Böyle bir durumda hostel yönetimiyle konuşmaktan çekinmeyin.

Bu tür bir durumla hiç karşılaşmamak adına, kalacağınız hosteli seçmeden önce mutlaka fotoğraflarına bakın ve kullanıcı yorumlarını dikkatlice okuyun. İşletme sahipleri bu tür yorumları sildiremediği için, şikayetlere kulak tıkamak yerine onları çözüm bulmayı deneyecektir…

Evet, bu yazının da sonuna geldik. Umuyorum, hosteller ile ilgili aklınıza takılan soruların cevaplarını, yazı içerisinde bulabilmişsinizdir. Bunlardan başka sorunuz varsa, alttaki yorum kısmında sormaktan hiç çekinmeyin lütfen. En kısa sürede yanıtlamaya çalışırım.

Hosteller ile ilgili bu detaylı bilgileri öğrendikten sonra, dilerseniz Avrupa’nın farklı başkentlerinden hostel önerileri için diğer iki yazıma göz gezdirebilirsiniz. Bu yazılarda Kiev’den Paris’e, Barselona’dan Viyana’ya, Stockholm’den Brüksel’e bir sürü farklı şehirden hosteller bulacaksınız.

Burada da ilgilenenler için Mardin Gezi Rehberi var: Mardin Gezi Rehberi

Herkese iyi tatiller, şimdiden keyifli seyahatler!

Leave a Reply

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.