Troleybüs Kütüphane
Herkese merhaba.
Yüksek lisans/doktora yapan biri ne yapar? Tabii ki fırsatını her bulduğunda kütüphaneye gider. Hele tez aşamasındaysa… Ben de öyle yapıyorum. Bu yazıda sizin için yeni hizmete açılan İBB Kütüphane Troleybüs binasını biraz daha yakından tanıtmak istiyorum.
İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı olan Troleybüs Kütüphane, 1 Mart 2022 tarihinde kapılarını açtı. Ben de yeni açılan bir kütüphane bulmanın heyecanı ile soluğu orada aldım tabii. Betona boğulmuş olan İstanbul’da bu tür yerlerin açılması sevindirici.
Peki Kütüphane Troleybüs nerede? İstanbul Üniversitesi’nin haşmetli Beyazıt kapısının, sadece birkaç yüz metre uzağında, İstanbul Üniversitesi Mimarlık Fakültesi binasının bitişiğinde yer alıyor Troleybüs Kütüphane. Yani yeri son derece merkezi. Buraya ulaşım için Beyazıt tramvay istasyonunu kullanabilirsiniz. Metro ile geliyorsanız Vezneciler durağında da inebilirsiniz.
Kütüphane binası, eskinin İETT troleybüs kuvvet merkezi aslında. İsmi de buradan geliyor zaten. Burası restore edilerek gayet ferah ve nezih bir kütüphaneye dönüştürülmüş. Yapı iki katlı. Çok fazla büyük olmadığını baştan belirtmeliyim. Yaklaşık 150 kişi kapasiteli.
Alt katta yani girişteki oturma yeri sayısı üst kattan fazla. Şu sıralar yan tarafındaki inşaat nedeniyle dışarıdan biraz gürültü alsa da, normal zamanlarda içerisi gayet sessiz diyebilirim. (“Sessiz olmayan kütüphane mi var?” demeyin. Maalesef çok var.)
Henüz çok yeni olduğu için, içerideki tüm kitaplar tasniflenmemiş durumda. Ancak bir yandan kataloglama ve tasnif etme işlemi sürdüğü için, şu adrese girerek (İBB Kütüphane Katalog Tarama), şayet aradığınız bir kitap varsa, kütüphanede yer alıp yer almadığını kontrol edebilirsiniz.
Troleybüs Kütüphane çalışma saatleri, her gün 09:00-21:00 arası. Her gün açık kütüphane bulmak pek kolay değil. Dolayısıyla bu önemli bir bilgi.
İçeride genel olarak edebiyat, mimarlık, felsefe, siyaset bilimi, kişisel gelişim, inanç, bilim türünden kitaplar yer alıyor. Girişteki bankoda çalışan görevlilere çok kısa süren bir işlemle kayıt yaptırdıktan sonra, otuz gün süreyle kütüphaneden üç kitap ödünç alma hakkınız var.
Kitap okumayı benim kadar çok seviyorsanız, sizi şu yazıma da alabilirim: Okuduğum Kitaplar
Bir başka yazıda görüşünceye dek, kendinize iyi bakın. Selamlar, sevgiler.