Danimarka İle İlgili Genel Bilgiler
Herkese merhaba!
Bildiğiniz gibi ben genelde Gezivita seyahat blogu için uzun uzun gezi rehberi veya detaylı gezi notları hazırlıyorum.
(Bu bloğa ilk kez geldiyseniz, önce hakkımda biraz daha detaylı bilgi almak için bu yazıma göz atabilirsiniz => Gezivita’nın Hikayesi)
Yazmış olduğum bu içeriklerin çay & kahve eşliğinde okunması da, bugüne dek aldığım geri bildirimlerden gördüğüm kadarıyla gayet keyifli oluyor.
Ancak anladığım kadarıyla bu yazdığım yazıların tamamını okumak için vakti olmayanlar da var aramızda. (Aslında okumaya üşenenler diyecektim ama haydi neyse, sizi seviyorum.)
İşte bu hali yerinde olan ama vakti pek yerinde olmayan ve istedikleri bilgilere hızlıca, bir çırpıda, tek celsede erişmek isteyenler için, ülkeler ile ilgili bilgilerin topluca yer aldığı bir çeşit ansiklopedik listeler yapmaya karar verdim. Ülkeler hakkında kısa ve öz genel bilgiler listesi yani.
Elbette o ülke veya şehirle ilgili bir yazım varsa, detaylar için onları da vakit ayırıp okumanız daha yerinde olacaktır. Ancak dediğim gibi, vakti olmayanlar için, eminim bu kısa içerikler de çok işe yarayacak.
İlk olarak Danimarka ile başlamak istedim çünkü blogta Danimarka ile ilgili pek bilgi yok açıkçası.
Bu ülkeye, sadece biraz “Gezdiğim Ülkeler Hakkında İlk İzlenimler” başlıklı yazımda kısaca değinebilmiştim. (Bakınız => Gezdiğim Ülkeler Hakkında İlk İzlenimler)
Ama hepsi o kadar. İsterseniz ülkenin konumu ile başlayalım.
Danimarka Nerede?
Danimarka, altta yer alan Google haritalar kısmında görüldüğü gibi, Baltık Denizi ile Kuzey Denizi arasındaki geçiş noktasında bulunmaktadır. Ülkede çok sayıda fiyort bulunur.
(Fiyort nedir? Fiyort, kutup bölgelerine komşu kıyılarda, denizin buzul vadilerini basması sonucunda oluşan, iç kesimlere kadar sokulabilen körfezlere verilen isimdir.)
Ben gittiğim ülkelerin kültür, sanat hayatı ve özellikle de tarihi hakkında da mutlaka bilgi edinilmesi gerektiğine inandığım için, diğer seyahat blogları yazarlarının yaptıklarından farklı olarak, ülkeler ile ilgili biraz tarih, edebiyat, müzik ve sinema gibi konulardan da ara ara bahsetmek, bunlar hakkında da bilgiler vermek istiyorum.
Başka türlü, gezdiğimiz yerleri daha yakından tanıyamayacağımız, anlamlandıramayacağımız inancındayım çünkü.
Bu yönüyle bu yazı, sonuç itibarıyla düz yazı ile başlık başlık sıralama karışımı bir şey olacak aslında. Kimi kısımlar maddeler halinde, kimi kısımlarda ise normal cümleler şeklinde.
Neyse, lafı daha fazla uzatmadan başlayalım isterseniz. Evet, Danimarka’ya 2017 yılının mart ayında gittim. Bu ülke ile başlıyoruz o halde.
Yazının altındaki yorum kısmında siz de eklemeler yaparsanız, bilgilerimizi topluca derinleştirip bu yazıyı beraberce daha da zenginleştirebiliriz. Bence harika olur!
Danimarka Genel Bilgiler
Danimarka Nüfusu
1990’lı yılların başında yaklaşık 5 milyon nüfusa sahip olan Danimarka’da, 2017 yılı itibarıyla 5,5 milyondan fazla insan yaşamaktadır. Gördüğünüz gibi, tüm ülke nüfus olarak İstanbul’un neredeyse dörtte biri.
Danimarka Dili
Ülkede Danca konuşulmaktadır. Dil bilimciler, Germen dilleri olarak adlandırılan İngilizce, Almanca, Felemenkçe, İsveççe ve Danca gibi dillerin kökenlerinin ortak olduğu konusunda neredeyse hemfikir.
Aşağıda da belirteceğim gibi, Danimarka’da her yaştan insan İngilizceye son derece hakim. Bu konuda herhangi bir zorluk yaşamazsınız.
Danimarka Önemli Şehirleri Hangileridir?
Başkent Kopenhag’ın yanı sıra, Aarhus, Aalborg ve Odense ülkenin önemli şehirleri olarak sayılabilir. Kopenhag gezisi düşünenler için, şu yazının içerisinde güzel bir hostel önerim var: Hostel Önerileri
Danimarka Para Birimi
Ülkede Danimarka Kronu kullanılıyor. Euro ile giderseniz bunu Krona çevirmeniz gerekecek. Şimdi yine Kopenhag’a gidecekler için çok önemli bir bilgi paylaşayım burada, siz de bunu lütfen çevrenizle paylaşın.
Kopenhag turu sırasında komisyon almayan döviz bürosu bulmak bir hayli zor. Hele hele kentin meşhur Strøget Caddesinde para bozdurmayı aklınızdan bile geçirmeyin!
İşte size bir tüyo: Kopenhag gezilecek yerler listesinde başlarda yer alan Tivoli Bahçelerinin tam karşısında, üstte fotoğrafını gördüğünüz döviz bürosu komisyon almıyor. Yani Zero commission.
Yalnız dikkatli bakının, Tivoli’nin birden fazla girişi var. Bulamazsanız da sorarsınız zaten.
Kopenhag Gezilecek Yerler Listesi
O zaman Kopenhag görülecek yerler listesini de bir çırpıda sıralayalım. Ancak sıralamaya geçmeden önce, Kopenhag’ı gezmek için kaç gün ayrılmalı sorusuna cevap vereyim.
Kopenhag turu için ben 3 gün yeterli olur diyorum. İşte Kopenhag’ta gidilmesi gereken yerler:
- Tivoli
- Amalienborg Sarayı (Amalienborg Castle diye geçiyor)
- Rosenborg Sarayı (Rosenborg Castle)
- Round Tower
- Nyhavn Limanı
- Ulusal Müze (Copenhagen National Museum)
- Christiania
Şehrin meşhur Christiania denilen bölgesini eminim siz de duymuşsunuzdur.
Keyif verici maddelerin serbestçe alınıp satıldığı, güvenlik güçlerinin müdahale etmediği ve içeride fotoğraf çekmenin yasak olduğu bu bölge, sanılanın aksine öyle tehlikeli falan değil.
Kimse kimseye karışmıyor. Burası İngilizcedeki Slum yani kenar mahalleye karşılık geliyor dersem, herhalde yanılmış olmam. Kendi içinde bir ahengi var.
Danimarka İklimi Nasıl?
Danimarka okyanusun etkisiyle ılıman bir iklime sahiptir. Yaz aylarında sıcaklık ortalamaları 17-18 Santigrat civarında seyrederken, kış aylarında sıcaklık ortalamaları 0 (sıfır) civarına düşer.
Kabaca yazın sıcak, kışın ise soğuk diyebiliriz. Özellikle kışın kimi zaman oldukça sert diyebileceğimiz hava koşullarıyla karşılaşılmaktadır. Yağışlar ise daha çok sonbahar ve yaz aylarında görülür.
Yukarıdaki videodan gördüğünüz gibi, benim gittiğim mart ayında hava gayet iyiydi mesela. Hava insanı ne rahatsız edecek derecede soğuktu ne de sıcaktı. Kopenhag’ın açık ve bir o kadar temiz bir havası vardı. Bu da aklınızda olsun.
Türkiye İle Saat Farkı
Danimarka Türkiye saat farkı 1 saat. Bizden bir saat gerideler.
Danimarka’ya ne zaman gidilir?
Bence dört mevsimde de gidilebilir. Zaten nüfusu düşük olan ülke özellikle yaz aylarında daha çok turist aldığı için, bence kışın veya örneğin sonbaharda giderseniz belki de ülkedeki tek tük turistten biri de siz olursunuz. Böylece rahat rahat gezebilirsiniz.
Danimarkalı Ünlü İsimler
Aklıma gelen en önemli yazarlardan ilki, çocuk kitapları yazarı olarak tanıdığımız Hans Christian Andersen. Andersen’den Masallarını duymayan yoktur diye düşünüyorum.
İlkokuldayken okuduğum “Karlar Kraliçesini” hala hatırlarım. Andersen, Odense’de doğmuş, Kopenhag’ın meşhur liman bölgesi olan Nyhavn’da uzunca bir süre yaşamıştır.
Filozof Soren Kierkegaard bir başka ünlü isim. Kimse kusura bakmasın ama ben burada Michael ile Brian Laudrup kardeşleri de sayarım.
Özellikle de Michael Laudrup, çocukluğumun yıldızlarından biriydi.
1992 Avrupa Futbol Şampiyonasını kazanan Danimarka’yı benim yaşıtlarım dün gibi hatırlar. O ekibin plajdan toplanması şehir efsanesiymiş bu arada. Onu da söyleyeyim.
Danimarka Önemli Bilgiler
Kredi kartı kullanımının yaygınlığı dikkatimi en çok çeken şeylerden biriydi.
Dayanamadım, normalde yurt dışında döviz veya yerel para birimi kullandığım halde ben de burada alışverişlerim sırasında kendi kredi kartımı kullandım. (Bonus Card) İşlemler her yerde gayet hızlı ve pratik yapılıyor.
Halkın İngilizce bilgisi inanılmaz! 25+ Avrupa ülkesi, onlarca farklı şehir gördüm, gördüklerim içinde İngilizce seviyesinin bu kadar iyi olduğu bir başka ülke daha yok! Hollanda, İsveç gibi ülkeler falan da bu bahse dahil bu arada…
Sokakta sosis satan adamdan tutun da, fırında çalışan tezgahtar kadına dek herkes şakır şakır İngilizce konuşuyor. Gıpta etmedim desem yalan olur.
İstanbul’da örneğin turistik yerler dışında böyle bir manzarayla karşılaşmak pek olası değil. Sosis demişken, altta görülen Churros’u mutlaka deneyin. Gerçekten güzel yapıyorlar.
Ancak bizin için çok önemli bir sorun var Danimarka’da: Pahalılık. Ne kadar mı pahalı? Bize göre inanılmaz pahalı! Yani öyle böyle değil. Bunu da tarif etmek zor. Bir Danimarka Kronu 0,6 Türk Lirası yapıyor.
Ukrayna, Makedonya bize göre nasıl ucuz ülkeler ise, burası da bir o kadar pahalı.
Ancak gözlemleyebildiğim kadarıyla, ülke içinde sınıflar arasında ciddi bir keskinlik, uçurum yok gibi. Yani Danimarka’da yaşayanlar kendi kendilerine fazlasıyla yetiyorlar.
Mc Donald’s veya Burger King’te bir menü ortalama 45-55 Türk Lirası civarında. Yani bizdekinin kabaca iki katı. 65-70 Krondan aşağı standart bir yemek bulmak zor. 70 Danimarka Kronu yaklaşık 50 TL.
Netto, Kopenhag’taki en ucuz market. Gıda alışverişlerinizi buradan yapabilirsiniz. Alta karşılaştırma yapabilmek için birkaç örnek koyuyorum.
- 50 Danimarka Kronu: 33 Türk Lirası
- 100 Danimarka Kronu: 67 Türk Lirası
- 10 Euro: 74 Danimarka Kronu
- 100 Türk Lirası: 150 Danimarka Kronu
Kopenhag yemek için alternatif bir yer önereyim: Papiroen. “Copenhagen Street Food” olarak da geçiyor burası. İçinde dünyanın çeşitli ülkelerinden yemek seçenekleri var. Gözleme bile var!
Buraya Nyhavn bölgesinden yürüyerek ulaşabilirsiniz. Gidince bir uğrarsınız. Detaylar için buraya lütfen: Kopenhag Yemek Sokağı
Danimarka konumu nedeniyle son derece önemli bir ülke. Avrupa’nın ana karası ile İskandinavya arasında köprü vazifesi görüyor diyebiliriz. Ülkede 2.500 km kadar demir yolu bulunuyor.
Süt ve süt ürünleri üretiminde de önde gelen bir ülke. Son olarak bir de meşhur Legoları var tabii bu ülkenin. Aileniz veya çocuklarınız için, hatta hediyelik olarak bile satın alabilirsiniz.
Bu yazımı beğendiyseniz, aşağıya bırakacağınız bir yorum bile beni gerçekten çok mutlu eder!
Okumak isteyenler için farklı konularda yazılmış bazı yazılarım da burada:
- Çok merak edilen, sürekli konuşulan ve gördüğüm kadarıyla -maalesef- hakkında bir sürü yanlış bilgi olan bir konu: Uzun Süreli Vize Almak
- Daha fazla seyahat için nasıl para biriktirebilirim? => Para Biriktirme Yöntemleri
- Bir sürü ülke (25+) görmüş biri olarak, bana en çok sorulan sorulara tek tek yanıt verdim: Seyahatlerimle İlgili Soru-Cevap
- Türkiye’den bir tatil alternatifi: Alaçatı Gezi Rehberi
- Tayland’a gitmeyi düşünenler için faydalı bilgiler: Tayland Genel Bilgiler ve Tavsiyeler
Şimdiden herkese keyifli tatiller!
Alım gücü sıralamasında 10. olan (Türkiye 48.) bir ülkeye nasıl “Ancak bizin için çok önemli bir sorun var Danimarka’da: Pahalılık. Ne kadar mı pahalı? Bize göre inanılmaz pahalı! Yani öyle böyle değil. Bunu da tarif etmek zor.” bu satırları yazabildiniz? Okumanızı ve insanları yanlış yönlendirmemenizi tavsiye ederim: “Asgari ücret Euro’ya çevrildiğinde 5.376 Euro’ya eş değerdir. Bu ücret minimum bir ücrettir, bunun dışında ülkede ortalama maaşlar 10 bin avro civarındadır. Ayrıca dünyanın en refah ülkelerinden sayılan bu ülkede asgari ücret ile çalışan insan sayısı oldukça azdır.”
Merhaba.
Kendi yazdıklarımı senin yorumundan sonra tekrar okudum. Ne gibi bir yanlış yönlendirme yapmışım pek çıkaramadım. Hata olabilir ona bir şey diyemem, eğer öyle bir şey varsa da memnuniyetle hemen düzeltirim. Nitekim yazılarımın sürekli üzerinden geçmeye çalışıyorum ve mümkün mertebe güncellemeye/hataları düzeltmeye/eksikleri tamamlamaya gayret ediyorum ama kimseyi yanlış yönlendirme gibi bir amacım olmadı. Onu belirteyim.
O cümlede şunu söylemeye çalıştım ben: Türkiye’de yaşayan bireyler, TL üzerinden maaş alıyorlar. Danimarka’ya gittiğimizde -Euro ile bile gitsek- bunu yerel para birimine çeviriyoruz. Fakat bizim para birimimiz son yıllarda döviz karşısında hızla değer kaybettiği için -yazıdaki örnekte görüldüğü gibi- örneğin bir hamburger mönü fiyatı bile Türk lirası açısından değerlendirildiğinde ortalamanın çok üzerinde bir fiyata denk düşüyor.
Yani Türkiye’de 40 lira olan bir mönü, Kopenhag’da 80 TL (Bu fiyatları da örnek olsun diye veriyorum, elbette tam karşılıkları bunlar olmayabilir) oluyor. Benim pahalılıktan kast ettiğim şey buydu. Bir hamburger mönüsüne -tekrar ediyorum TL cinsinden- aşağı yukarı 80-100 lira karşılık gelmesini bu açıdan “pahalı” kelimesiyle tarif etmeyi uygun gördüm ben. Ve tekrar ediyorum, bu değerlendirme oraya gezmeye giden Türk vatandaşı açısından yapıldı.
Tabii şu da var, aylık geliri 50.000 TL olan birine göre bu mönü fiyatı haliyle “ucuz” olur. Ama burada ben alıcıya göre değişen bir gelir üzerinden değil, aynı ürün veya hizmete, Türkiye’de (40 TL) ve Danimarka’da (80-100 TL) TL cinsi üzerinden denk düşen tutar üzerinden hesap yaptım. Umarım açıklayıcı bir cevap olmuştur.
Merhaba Kaan öncelikle teşekkür ederim, tanıtımın ve çok faydalı bilgiler paylaştığın için.
Kopenhag’a gitmek için hazırlıklarımı yapıp, birkaç makale okuyayım derken bu paylaşımı gördüm. Neresinden tutsan yerle bir olan Türkiye ekonomisi şartlarını zorlayarak, bütçemizi en tasarruflu şekilde kullanıp, gezilerimizi keyifli hâle getirmeye çalışıyoruz. Bilgilendirmeler çok isabetli olmuş. Tekrar teşekkür ediyorum, yeni paylaşımları sabırsızlıkla bekliyorum.
Merhaba. Sürekli Instagram üzerinden bana sorulan sorulara tek tek yanıt vermeye, burada yani blogta herkes için faydalı içerikler üretmeye çalışıyorum. Ancak ne yazık ki, iş basit bir teşekkür için şuraya kısacık bir yorum bırakmaya gelince kimse bir şey yazmıyor. Bu nedenle asıl ben çok teşekkür ederim bu güzel yorum için!
Danimarka’ya gelirsek, maalesef durum bu. TL’nin değer kaybı, bu gezileri daha da zorlaştırdı. Ama yine de en azından bir kez de olsa gidilip görülmesi taraftarıyım ben de. Şimdiden keyifli yolculuklar dilerim.