Hostel Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken Kriterler

Hostel Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken Kriterler

Herkese merhaba!

Hostelde kalmak değişik bir deneyim. Bence herkesin, hayatında en azından bir kez olsun bu deneyimi yaşaması şart! Hostel seçimi de elbette çok önemli. Bu yazıda hostel seçerken dikkat edilmesi gereken başlıca beş kriteri sıralayacağım. Bunları teker teker sıralayıp, biraz açmak istiyorum. Bir yere gitmeden önce hostelleri araştırırken, öncelikli olarak bu beşine göre hostelleri değerlendiriyorum ve kendim için bu beş özellik açısından da en uygun olan şıkkı seçiyorum.

Seçim yaparken bunlardan yalnızca biri üzerine odaklanarak karar vermek doğru olmayacaktır. Örneğin sırf ucuz olduğu için şehir merkezine uzak seçtiğimiz bir hostel, ulaşım masraflarını ve hatta süresini hesaba kattığımızda, faydadan çok zarara neden olabilir. Veya benzer şekilde, sırf şehrin merkezinde yer aldığı, konumu çok iyi olduğu için seçtiğimiz ancak hijyen ve temizlik puanı çok düşük olan bir yerde kalmak sağlıklı olmayacaktır. Şimdi, bu beş kriteri sıralayalım.

1-Konum

Bu kriterlerden ilki, şehir merkezine uzaklık. Her ne kadar Avrupa’da toplu taşıma ve metro ağı yaygın ve kolay kullanılabilir olsa da, kalacağınız hostelin mümkün mertebe şehir merkezinde olmasını tercih edin. Zaten kimi istisnaları olmakla beraber, bir yerde gezilip görülecek yerler şehir merkezi ve onun yakın çevresinde bulunur.

Birçok şehrin, “Old town” denen, tarihi ve turistik kısmı, yani “eski şehir” bölümü var. Bir benzetme yapmak gerekirse, İstanbul için bu kısım Sultanahmet ve civarıdır. Çünkü İstanbul‘da gezilip görülebilecek yerlerin çoğu buradadır: Kapalıçarşı, Ayasofya Müzesi, Topkapı Sarayı, Sultanahmet Camii…

Tarihi yarımada lafını eminim duymuşsunuzdur. Bu yüzden İstanbula gelen yabancılar, konaklamak için genelde burayı veya buraya yakın yerleri tercih ederler. Örneğin Şirinevlerde kalmak, bir gezgin için tercih edilebilir, uygun bir seçenek değildir.

Mesela ben, yurt dışına çıktığımda, gittiğim şehirlerde sürekli yürüyüp hiç bilmediğim ara sokaklara dalmayı, yeni ve ilginç yerler keşfetmeyi, farklı insanlarla karşılaşmayı seviyorum. Bir sırt çantalı gezgine yakışanın da bu olduğuna inanıyorum. Yoksa turistten bir farkımız kalmazdı zaten. (Turist ile gezgin arasındaki farkları anlattığım yazım burada: Turist ile Gezgin Arasındaki Farklar)

Hostel Centar

Hostel Centar, Zagreb. Konumuyla dikkat çeken hostel; Ban Jelačić meydanının arkasında, Zagreb Katedralinin hemen yanında.

Bakın, kısa bir süre önce kaybettiğimiz Uruguaylı büyük edebiyatçı Eduardo Galeano, geçmişte yaptığı bir İstanbul gezisi hakkında, Magma Dergisinin 2. sayısındaki röportajında ne diyor: “Kendi olanaklarımızla, rehbersiz turistler gibi gezip dolaştık. Hiç kaybolmadık ve ellerin, hareketlerin ortak gizli diliyle anlaştık halkınızla. Gittiği yere ait olmaya çalışmalı insan.”

Ben de her defasında bu şekilde gittiğim yere ait olmaya çalışıyorum. Şayet siz de eski şehir denen kısımda ya da şehir merkezinde kalırsanız, hem istediğiniz, sıkıldığınız an çıkıp etrafı gözlemleme şansına sahip olursunuz, hem yürüyerek ulaşım sağlar paradan tasarruf edebilirsiniz hem de bunun yanı sıra merkezi konumun getirdiği sıra sıra diğer bazı avantajlardan da yararlanırsınız. Söz gelimi cıvıl cıvıl mekanlar, farklı yeme-içme alternatifleri, hatta ve hatta denk geleceğiniz ücretsiz etkinlikler de cabası…

2-Temizlik ve Hijyen

Gelelim ikinci kritere; temizlik. Bu konuda oldukça dürüst olacağım. Aslına bakılırsa askerden sonra benim kişisel standartlarım bir hayli düşmüştü. Ancak yine de temizlik benim için önem arz ediyor. Peki hostellerin temizliğinden nasıl emin olabilirsiniz? İnternetteki fotoğraflara baktığımızda sürekli düzenli odalar, tertemiz çarşaflar, pırıl pırıl parlayan duş ve lavabolar görüyoruz. Aksini gören yoktur herhalde. Peki gerçekten gittiğimizde karşılaştığımız manzara hep böyle mi?

İşte bunu anlamanın en güvenilir yolu, kullanıcı yorumlarını dikkatlice okumak! Sürekli Booking.com’u kullanan biri olarak, özellikle temizlik hususunda, kullanıcıların güvenilir ve doğru yorumlar yaptığını söyleyebilirim. Bir yerin genel olarak temiz olup olmadığını direk yazarlar.

Brüksel’de kaldığım “Brxxl 5 City Centre Hostel” Ne kadar temiz olduğu koridorlarından belli değil mi?

Roma gezisi için tavsiyem: The Yellow Hostel.

Ancak şunu da ifade etmek isterim; “Verdikleri çarşaf kırışıktı” tarzı yorum yapanlara da sadece gülüyorum. Biraz insaflı olmak gerekir. Yıkanmış ve temizliğinden emin olduğun bir nevresim ya da yastık kılıfı, ortalama 10-15 Euro’ya kaldığın bir yer için fazlasıyla yeterli bence. Bırakın da ütülemeyiversinler. Bu da aklıma, hostellerdeki kahvaltıya karşılık Türk insanında oluşan Van Kahvaltısı beklentisini getiriyor ister istemez. O konuyla ilgili yazdığım, hostel nedir ve hostellerle ilgili tüm merak edilenler yazılarına buradan ulaşabilirsiniz:

(Hosteller ile ilgili en çok merak edilenler 1. Kısım) (Hosteller ile ilgili merak edilenler 2. kısım)

3-Fiyat

Geliyorum üçüncü kritere; hostelin ücreti.  Ücret elbette önemli. Zira herkes ayağını yorganına göre uzatmak istiyor. Ve fiyat kararı çoğu kez direk etkiliyor. Bunun için, dilerseniz öncelikle bütçenize göre bir arama yapabilirsiniz. Diğer kriterleri bundan sonra karşınıza çıkacak seçenekler arasından değerlendirmek mümkün. Diyelim bütçe aralığınıza uygun hosteller karşınıza çıktı. Burada da ikircikli bir başka durumla karşı karşıyayız aslında…

Şöyle izah edeyim. Çok kişinin kaldığı odalar doğal olarak daha düşük ücretli olur. Çünkü aslında siz odayı değil, bir anlamda yatağı kiralamış olursunuz. Az kişinin (2, 3 veya 4) yer aldığı odalar ise her zaman daha yüksek ücretli olur. Ancak bazen daha az kişinin kaldığı odaları seçmek, pahalı olmasına rağmen daha mantıklı bir seçenek olabiliyor. Zira çok fazla insan demek, bazen gerçekten kaotik bir atmosfer demek oluyor. Bu yüzden, şayet üstteki iki kriter de tamamsa, ben şahsen biraz daha fazla ödeyerek daha az kişinin kaldığı odaları tercih ediyorum. Siz de eğer böyle yaparsanız, emin olun aradaki o cüzi farka değecektir.

Kopenhag, Danimarka.

Budapeşte, Macaristan

Cüzi diyorum, çünkü arada genelde fahiş farklar olmuyor. Kendi açımdan konuşmak gerekirse, şayet şehir merkezine yakınlık ve temizlik konusunda bir yerde ikna olduysam, ücret benim açımdan bu anlamda çok fazla belirleyici olmuyor. Size de böyle yapmanızı tavsiye ederim.

Şöyle düşünün… Son derece yorgun bir günün akşamında, sırf biraz daha ucuz diye kaldığınız odadaki farklı kişilerin gürültüsü, her birinin farklı zamanda odaya girip çıkması gibi hadiseler sizi de etkileyecek ve belki de ertesi güne uykusuz ve yeterince dinlenememiş olarak uyanmak durumunda kalacaksınız. Bu da, ister istemez o günkü verimliliğinizi ve yaşam enerjinizi de düşürecektir. Hele hele kısa süreli seyahat ediyorsanız, bu durum daha da önem kazanacaktır. Öyle değil mi?

4-Yorumlar ve Hostelin Puanı

Diğer bir kriter: Kullanıcı yorumları ve hostelin ortalama puanı. Günümüzde, Booking.com, Hostelworld.com, Tripadvisor.com gibi çok farklı siteler var. Kullanıcılar buralara sürekli yorum bırakıyor ve puan veriyorlar. Daha sonra bu puanlar üzerinden her hostelin ortalama bir puanı oluyor.

Örneğin Booking.com’un oylama kriterleri şunlar;

    • Temizlik
    • Rahatlık
    • Konum
    • Tesisin Sunduğu Olanaklar
    • Çalışanların Tutumu
    • Fiyat/Fayda Dengesi
    • Wi-Fi Hizmeti

Benim yazımda da bunların üç tanesi yer alıyor: Temizlik, Konum ve Ücretsiz Wi-Fi.

Üsküp Shanti Hostel’de kaldığım 4 kişilik oda. Booking puanı 9,1

Booking.com örneğinden yola çıkarsak, eğer bir hostelin puanı 10 üzerinden 7 ve üstüyse, burası rahatlıkla tercih edilebilir bir yer demektir. Benim için eşik 6 puan. Sizin için de böyle olabilir pekala. Ancak bu, her 6 puanlı yerde kalınabilir anlamına da gelmez.

“Peki sen bugüne kadar hiç kaldın mı?” diyebilirsiniz. Evet, bir iki defa kaldım. Tekrar kalır mıyım? Buna kesin bir yanıt vermem zor. Ancak bir ihtimal düşünebilirim diyebilirim. Örneğin 5 puanlı olanları direk eliyorum. 8 ve üzeri puana sahip olanlar için ise zaten çok fazla bir şey söylemeye gerek yok. Hemen her anlamda doyurucu bir seçenek olacağı su götürmez bir gerçek. 9 ve üzerindeyse gözü kapalı kalınabilir.

5-Wi-Fi Hizmeti

Ve son kriter: Wi-Fi. Teknolojinin inanılmaz geliştiği günümüzde,  artık internet hizmeti bir lüks olmaktan çıktı. Herkesin akıllı telefonları, tabletleri veya taşınabilir bilgisayarları var ve internet de olmazsa olmaz. Artık konuklarına Wi-Fi hizmeti sunmayan hostel neredeyse kalmadı. Bu hizmet çoğu yerde ücretsiz. Çoğu yerde deyip bir ihtiyat payı bırakmamın nedeni, 2015’te, Venedikte kaldığım hostelde ücretli Wi-Fi hizmetiyle karşılaşmış olmam. Ücretli interneti görünce gerçekten bir hayli şaşırmıştım.

Ancak, gezginler için asıl önem taşıyan, Wi-Fi’nin kalitesi ve çekim alanı. Birden fazla kata sahip veya geniş bir alana yayılmış hosteller olabiliyor. Yine hostele gitmeden önce, bu anlamda kullanıcı yorumlarına başvurmak gerekir. Wi-Fi’nin her yerde çekip çekmediğini ve çekim kalitesini gözden geçirmek şart.

Fakat burada şunu da söylemek yerinde olur. Örneğin yukarıda sayılan kriterlerin hemen hepsine uyan bir hostel bulduk diyelim. Fakat internetin her yerde çekmediğini, yalnızca ortak alanlarda veya sınırlı bir bölgede (örneğin resepsiyon ve çevresi) öğrendik. Bu, benim açımdan böyle bir hostelden tek başına vazgeçme sebebi olamaz. Neticede, anlık durum bildirimi yapmazsa ölecek hastalığına yakalanmış değiliz diye düşünüyorum. Herhalde sırf bu nedenle siz de beğendiğiniz bir hostelden vazgeçmezsiniz.

Hostel Jamaica, Vilnius, Litvanya.

Evet, bu yazının sonuna geldik. Bu yazıda hostel seçiminde dikkat edilmesi gereken bazı kriterleri sıralamaya çalıştım. Umarım herkes için faydalı bir içerik olmuştur. Eklemek istediğiniz görüşler varsa, yorum kısmında belirtmekten çekinmeyin lütfen. Güzel hostel arayanlar Avrupa’nın çok farklı şehirlerinden hostel önerileri sunduğum şu iki yazıma da göz atabilir. Yazının içinde, mutlaka gitmeyi düşündüğünüz bir ülke çıkacaktır.

Avrupa Şehirlerinden Hostel Önerileri 1. Bölüm

Avrupa Şehirlerinden Hostel Önerileri 2. Bölüm

Herkese şimdiden iyi tatiller diliyorum!

Leave a Reply

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.