Ukrayna’da Tren Yolculuğu

Ukrayna’da Tren Yolculuğu Hakkında Bilgiler

Herkese merhaba!

Hatırlayacağınız üzere, 2016 yılını 2017 yılına bağlayan yıl başında bir Ukrayna gezisi yapmıştım. Bu Ukrayna turu ile ilgili üç tane de yazı yayınlamıştım.

Bunlar Kiev ve Lviv gezi notlarıydı. (Lviv gezi rehberi iki bölümden oluşuyor. Aşağıdaki birinci yazıya tıkladıktan sonra, o yazının içinden direk ikinci yazıya da geçebilirsiniz.) Bu yazılarıma buradan ulaşabilirsiniz:

Yılbaşında Ukrayna

Lviv gezi notları

Ukrayna gezisi

Bu seyahatimde Ukrayna şehirler arası tren yolculuğu da yaptım. Gezime başladığım Lviv’den başkent Kiev’e trenle gittim. Daha sonra Türkiye’ye dönüş için aynı şekilde yine trenle Kiev’den Lviv’e geldim. Oradan İstanbul’a uçtum. Bir nevi Kiev Lviv arası mekik dokumuş gibi oldum diyebilirim…

İşte bu yazımda sizlere Ukrayna tren seyahati hakkında detaylı bilgiler vermek istiyorum. Yani bu yazının içinde altta yer alan şu soruların hepsine dair ayrıntılı yanıtlar bulacaksınız:

  • Ukrayna tren bilet fiyatları ne kadar?
  • Lviv Kiev arası tren seyahati nasıl oluyor?
  • Ukrayna trenleri konforlu mu?
  • Lviv Kiev tren kaç saat?
  • Kiev Lviv arası hızlı tren var mı?
  • Ukrayna hızlı tren bileti nereden alınıyor?

Evet, soruları sıraladığımıza göre artık tek tek cevaplamaya başlayabiliriz. “Tren gelir hoş gelir, ley ley limi limi ley, odaları boş gelir mini mini güzel gel bize” şarkısı eşliğinde Ukrayna şehirler arası tren bileti almak için öncelikle şu sayfaya gidiyoruz hemen => Ukrayna tren bileti

Ukrayna’daki İngilizce probleminden Lviv gezi notlarında bahsettiğim için, o konuya burada tekrar ayrıntısıyla girmiyorum. Ancak o yazıları okumayanlar için kısaca hatırlatayım. Ukrayna’da büyük bir yabancı dil sorunu var. İngilizce bilen neredeyse hiç kimse yok! Acı ama gerçek…

Faydalı olur ümidiyle buraya temel Ukraynaca cümleler bırakıyorum. İngilizceden daha çok iş göreceği kesin.

Ukrayna şehirler arası tren biletleri nereden alınır?

Ukrayna tren ücretleri

Neyse ki Ukrayna şehirler arası tren bileti almak için girdiğimiz bu sayfa çift dilli olarak hazırlanmış. Yani İngilizce dil seçeneği var. Derin bir oh çekebiliriz nihayet! Sayfa açıldığında sol üstte dil seçeneklerini göreceksiniz. Biz burada vakit kaybetmeksizin hemen İngilizceyi seçiyoruz.

Aynı sayfanın sağ tarafında ise, fotoğrafta işaretlediğim kısımda Departure Station ve Destination Station ile birlikte tarih görünüyor. Departure Station kalkış istasyonu, Destination Station ise varış istasyonu oluyor. Ardından da hangi tarihe bilet almak istiyorsak o tarihi seçiyoruz.

Ben bir örnek olması bakımından kalkış istasyonu olarak Lviv, varış istasyonu olarak da Kiev’i seçiyorum. Burada dikkat edilmesi gereken çok önemli bir nokta var!

Kiev tren bileti almak istiyorsak, yani kalkış veya varış istasyonlarımızdan birisi şayet Kiev ise yazarken bunu mutlaka Kyiv şeklinde yazmanız gerekiyor! Kiev şeklinde yazmaya çalıştığınızda hiçbir yer çıkmayacaktır. Dakikalarca uğraşır durursunuz… Buna mutlaka dikkat edin.

Örnek: Lviv Kiev arası ulaşım için tren bileti

Tarihi de örnek olarak 03.11.2017 olarak seçtim. Lviv Kiev arası ulaşım için seçtiğim tarihteki tren seçenekleri üstteki fotoğrafta görüldüğü şekilde sayfanın alt kısmında listelenecek. Fotoğrafta yer alan başlıkların anlamlarını anlatayım önce.

“Train number” trenin numarası. Altı mavi ile çizili duration kısmı tren yolculuğunun kaç saat sürdüğünü gösteriyor.

Örneğin seçtiğim tarihte ilk sırada görünen kırmızı çember içindeki İntercity treni, Lviv’den gece yarısı 11:27’de hareket edip 5 saat 45 dakika sonra yani sabaha karşı 05:12’de Kyiv yani Kiev’e varmış olacak.

Burada akla hemen şu soru gelebilir. Ukrayna’da trenler gerçekten göründüğü gibi dakik mi? Belirtilen saatlerde kalkıyorlar mı? Kesinlikle evet diyebilirim.

Çok ciddi bir aksaklık olmadıkça belirtilen saatte hareket ederler ve belirtilen sürede varış noktasına ulaşırlar. Bu yüzden tren sefer saatlerine çok dikkat edin, istasyona mutlaka zamanında gidin.

Ukrayna tren biletleri

Üstteki fotoğraf ise 03.11.2017 tarihinde karşıma çıkan diğer tren seçenekleri. Yani aynı sayfada biraz daha aşağı doğru indim. Gördüğünüz gibi soldaki tren numaralarının bazılarının altında hiçbir şey yazmadığı halde (Örneğin 144, 142 numaralı trenler) bazılarında Intercity ve hatta bazılarında Intercıty+ ifadeleri göze çarpıyor.

Hatta dikkat ettiyseniz altında hiçbir şey yazmayan bu tren seferlerinin süreleri çok daha uzun. Buradan da şunu anlıyoruz: Ukrayna hızlı tren denince karşımıza bu Intercity ve Intercity+ denilen trenler çıkıyor.

Fotoğraftaki Intercity ve Intercity+ yazanlar Kiev Lviv arası hızlı tren oluyor. Ayrıca tren numaralarının üzerine tıklarsanız, ayrıntılı güzergahı da görebilirsiniz. Eğer ara duraklarda inmeyi düşünüyorsanız örneğin…

Diğerleri yani tren numarasının altında hiçbir şey yazmayanlar da anlayacağınız üzere daha uzun süren tren seçenekleri. Yani normal trenler. Kısacası Kiev Lviv trenle kaç saat diye sorarsanız bu sorunun yanıtı hangi treni tercih edeceğinize göre değişir derim.

Seçeceğiniz hızlı trene göre 5 saat sürebileceği gibi 5,5 saat, 6,5 saat hatta bazen 7 saat de olabilir. Ancak 5 saatten daha kısa olmayacağı kesin, onu üzerine basarak belirtmiş olayım. Uzun trenler ise gördüğünüz gibi 10 saat, 12,5 saat gibi değişken sürelere sahip…

Lviv Kiev arası tren yolculuğu yaptığım 1. sınıf vagon. Kafede yiyecek içecek de satılıyor.

Ukrayna hızlı tren biletleri normal tren ücretlerinden yüksek. Ancak okuduysanız yine Ukrayna gezi yazılarımdan hatırlayacaksınız, Ukrayna bize göre çok ucuz bir ülke olduğu için tren bilet fiyatları da öyle sandığınız kadar yüksek değil.

Elbette seçeceğiniz trene ve birinci mi yoksa ikinci sınıf vagon olmasına göre değişiyor ama ücretler hızlı trende 1. sınıf için kabaca 50 TL civarı, 2. sınıf için yine kabaca 30 TL civarı diyebilirim.

Normal trenlerde ücretler bunların da altında seyrediyor. Tekrar etmiş olayım, bunlar ortalama ücretler. Fakat gördüğünüz gibi, Ukrayna tren biletleri her halükarda ucuz…

Peki Seats Available yazan kısımdaki sayılar neyi ifade ediyor? Kırmızı işaretli 749 Intercity tren örneğinden devam edecek olursam, S1 first class yani birinci sınıf, s2 ise second class yani ikinci sınıf demek.

S1 ve S2’nin yanında yazan sayılar ise o an kaç boş koltuk olduğunu gösteriyor. Hangi sınıfı seçeceğimize karar verdiysek “choose” butonuna basarak onu seçiyoruz. Bunu seçince karşımıza yeni bir ekran gelecek. Bu ekran hangi vagonda gitmek ve kaç numaralı koltukta oturmak istediğimizi bize soracak. Altta görüldüğü şekilde.

Buradan vagonu ve koltuğu seçiyoruz.

Bu örnekte Coaches kısmında yalnızca bir vagon görünüyor. Bazen bunların sayısı birden fazla oluyor. İstediğiniz bir vagonu üzerine tıklayarak seçebilirsiniz. Daha sonra da mavi renkli boş koltuklardan hangisine oturmak istiyorsanız onun üzerine tıklıyorsunuz.

Vagonu ve koltuğu da seçtikten sonra options ve services kısmına dikkatlice bakıyoruz. Tam mı çocuk mu öğrenci mi olduğuna göre birini işaretleyip Surname yazan yere yolcunun soy ismi, Name yazan yere ismi yazıyoruz.

Services kısmında ise yataklı bir tren ise ben linen seçeneği gözükecektir. Ben linen yatak ve yorgan demek. Tea de bildiğimiz çay zaten. Bunlardan da istediğimizi işaretledikten sonra add to cart düğmesine tıklıyoruz ve ödeme ekranına geçiyoruz.

Tren bileti ödeme ekranı

Bu ödeme ekranında bilgilerimizi bir kez daha kontrol ediyoruz. Sistem 15 dakika içinde işlem yapmazsak bizi otomatikman siteden atıyor. Eğer her şey tamamsa pay diyoruz.

Bildiğiniz gibi Ukrayna para birimi Grivna. Türk lirasına kıyasla değeri çok düşük. Örneğin üstteki örnek biletin fiyatı 281 Grivna tuttu. Yani 2017 yılı eylül kuruna göre yaklaşık 37 Türk Lirası.

(Ben seyahatlerimde döviz çevirici olarak hemen her para birimini çevirme özelliğine sahip XE Converter kullanıyorum. Size de öneririm. En iyi Seyahat Uygulamaları yazımda faydalı diğer akıllı telefon uygulamalarını da bulabilirsiniz.)

Pay deyip ödeme yaptıktan sonra mailinize e-bilet gelecek. Tek yapmanız gereken Ukrayna seyahati öncesi bunun çıktısını yanınıza almak ve trende kontrol sırasında görevliye göstermek. İşte hepsi bu kadar.

Kiev tren istasyonu

Kiev kışın soğuk. Gitmeden önce Ukrayna hava durumu kontrol etmeyi unutmayın.

Ukrayna trenleri özellikle de hızlı tren Intercity olanlar gayet konforlu. Trenin içinde ufak da olsa bir kafe kısmı var. Buradan yiyecek içecek satın alabilirsiniz. Sıcak yemek yok ama sandviç satılıyor. İçecekler de kahve, çay, espresso gibi şeyler…

Tren seyahati her zaman keyiflidir, size de Ukrayna’da tren seyahati öneririm. Hem ucuz bir ulaşım yöntemi, hem de yolda tanışacağınız insanlar ve dinleyeceğiniz hikayeleri de cabası. Unutmayın, her seyahat bir maceradır aslında. Gezivita iyi yolculuklar diler!

Okumak isteyenler için;

Ve son olarak, bu blogtaki yazıları benim kendi sesimden podcast şeklinde dinlemek isterseniz, Spotify arama kutucuğuna Gezivita yazabilirsiniz.

Sevgiler, selamlar.

(Bu yazıda kullanılan biletleme fotoğrafları, http://www.uz.gov.ua sitesinden alınmıştır. )

69 Comments

  1. Gökhan Soyulmaz 4 Ekim 2017
    • Kaan Önem 4 Ekim 2017
    • duygu 2 Şubat 2018
      • Gökhan 15 Şubat 2019
  2. MERVE ALİM 19 Ekim 2017
    • Kaan Önem 19 Ekim 2017
  3. Ali Divleli 5 Aralık 2017
    • Kaan Önem 6 Aralık 2017
  4. ece 29 Aralık 2017
    • Kaan Önem 29 Aralık 2017
  5. IBRAHIM CAKIR 18 Ocak 2018
    • Gezivita 18 Ocak 2018
      • IBRAHIM CAKIR 18 Ocak 2018
        • Gezivita 19 Ocak 2018
  6. duygu 2 Şubat 2018
    • Gezivita 2 Şubat 2018
  7. Anonim 9 Mart 2018
    • Gezivita 9 Mart 2018
  8. Hilal 26 Nisan 2018
    • Gezivita 27 Nisan 2018
  9. Ozge 30 Mayıs 2018
    • Gezivita 30 Mayıs 2018
    • Pınar 24 Ocak 2020
      • Gezivita 24 Ocak 2020
  10. asiye coşkun 28 Haziran 2018
    • Gezivita 29 Haziran 2018
  11. asiye coşkun 29 Haziran 2018
    • Gezivita 29 Haziran 2018
  12. Cenk 9 Temmuz 2018
    • Gezivita 9 Temmuz 2018
      • Cenk 10 Temmuz 2018
        • Gezivita 11 Temmuz 2018
  13. Tor 13 Temmuz 2018
    • Gezivita 19 Temmuz 2018
  14. Ece 15 Temmuz 2018
  15. Barış 17 Temmuz 2018
  16. Barış ERTOY 17 Temmuz 2018
    • Gezivita 19 Temmuz 2018
      • Barış 23 Ekim 2018
        • Gezivita 23 Ekim 2018
    • Serdar HAN 21 Temmuz 2018
      • Gezivita 21 Temmuz 2018
      • Anonim 23 Ekim 2018
  17. Serdar Han 23 Temmuz 2018
    • Gezivita 23 Temmuz 2018
      • Serdar Han 24 Temmuz 2018
        • Gezivita 24 Temmuz 2018
  18. bulent 24 Temmuz 2018
    • Gezivita 2 Ağustos 2018
  19. cihan 11 Ağustos 2018
    • Gezivita 12 Ağustos 2018
  20. Ayşenur 5 Kasım 2018
    • Gezivita 5 Kasım 2018
      • Ayşenur 6 Kasım 2018
        • Gezivita 6 Kasım 2018
  21. Melike 10 Aralık 2018
    • Gezivita 10 Aralık 2018
  22. Ecem 2 Ocak 2019
    • Gezivita 2 Ocak 2019
  23. husam 1 Şubat 2019
    • Gezivita 2 Şubat 2019
  24. Pelin 3 Şubat 2019
    • Gezivita 3 Şubat 2019
  25. Tuğba 26 Şubat 2019
    • Gezivita 1 Mart 2019
  26. Gamze 9 Şubat 2020
    • Gezivita 9 Şubat 2020
  27. Ahmet 25 Temmuz 2021
    • Gezivita 26 Temmuz 2021

Leave a Reply

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.