Müze Gazhane
Herkese merhaba.
Bu yazımda size müthiş bir yerden söz etmek istiyorum: Müze Gazhane’den. Müze Gazhane nerede? Öncelikle buradan başlayalım isterseniz.
Kadıköy’de yer alan ve bir yüzyılı aşan bir geçmişe sahip olan tarihi Hasanpaşa Gazhanesi, restorasyon sürecinin ardından gerçek bir yaşam merkezine dönüşerek kapılarını açtı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesinin 2022 yılındaki en önemli hizmetlerinden biri olduğunu söyleyebilirim rahatlıkla. Neden mi?
Her şeyden önce Müze Gazhane, çok amaçlı kullanım alanları, her yaşa hitap eden etkinlikleri ve şehrin tam merkezindeki konumuyla öne çıkıyor. İstanbul’un bu türden bir alana gerçekten ihtiyacı vardı.
Peki Müze Gazhane nasıl gidilir? Müze Gazhane ulaşım çok kolay. Kadıköy Belediyesi önünden yürüyerek buraya rahatça ulaşabilirsiniz.
Metrobüs ile gelenler de Söğütlüçeşme durağında indikten hemen sonra, önce Kadıköy Belediye binası, sonra Kadıköy Karikatür Evi ve onun ardından da Hasan Paşa Camisini geçerek alana ulaşabilir.
Ayrıca Kadıköy-Sabiha Gökçen Havalimanı metro hattının Acıbadem durağında indikten sonra da, on dakikalık bir yürüyüşle buraya ulaşmak mümkün, bunu da eklemiş olayım.
Müze Gazhane genişçe bir alana yayılan, farklı bloklardan oluşan kompleks bir yapı. Her bir binanın farklı bir işlevi bulunuyor: Kafe, çalışma alanı, atölye, kütüphane, müze…
Alanın ortası ise büyükçe bir meydan. Burada kaykaya binenler, yürüyüş yapanlar, köpeklerini gezdirenlerle karşılaşacaksınız.
Müze Gazhane çeşitli workshopların düzenlendiği, söyleşilerin ve stand-up gösterilerinin yapıldığı, hafta sonları ise antika pazarına ve mezatlara ev sahipliği yapan nefis bir mekan.
Ve sıkı durun, burada şehir tiyatrolarına ait bir sahne de yer alıyor. Eh, daha ne olsun!
Müze Gazhane
Müze Gazhane’yi, biri soğuk ve yağışlı, bir diğeri ise açık ve güneşli, iki farklı hafta sonunda ziyaret ettim. Ziyaretimi, özellikle cumartesi günleri yapılan Cumartesi Pazarına denk getirdim.
Bu pazarda eski kıyafet, çizgi roman, oyuncak, hediyelik türünden farklı eşyalar ve objeler satılıyor. Siz pazarı gezerken Dj Set sizin için keyifli müzikler çalıyor.
Alt kat ise -2 Otopark Alanı adı verilen kısım. Burada ise plakçılar ve sahaflar var. Gün içerisinde de mezatlar yapılıyor. Hatta aynı gün ben tesadüfen Bağış Erten ve Ali Ece’nin bir söyleşisine denk geldim.
Bu bölüm aynı zamanda haftanın çeşitli günlerinde ücretsiz stand-up gösterilerinin de yapıldığı bölüm. İlk gidişimde Deniz Alnıtemiz’in bir gösterisine denk gelmiştim, oldukça keyifliydi doğrusu.
Benim ilk gidişim olduğu için biraz acemiliğime denk geldi. Etraftaki herkesin kendi portatif sandalyesini getirdiğini gördüm bu etkinlik için. Bu türden bir etkinliğe gelmeyi düşünürseniz, sizin de aklınızda olsun bu ayrıntı.
Müze Gazhane Etkinlik
Müze Gazhane içindeki binalardan bazıları, farklı konseptlerde müzelere dönüştürülmüş. Elbette müze denince insanın aklına ilk anda farklı eserlerle dolu, büyükçe bir alan geliyor.
Buradaki müzeler tam böyle değil aslında. Hani deyim yerindeyse butik müze… Yani bu anlamda beklentinizi pek yüksek tutmayın.
İklim Müzesi, Karikatür ve Mizah Müzesi, çocuklar için Çocuk Bilim Merkezi ve Galeri Gazhane içinden, zevkinize göre istediklerinizi seçip ziyaret edebilirsiniz. Giriş ücretsiz. Meydanda ise soluklanmak adına Beltur’a ait güzel bir kafe bulunuyor.
Müze Gazhane Kütüphanesi denilince ise aklımıza Afife Batur Kütüphanesi geliyor. Afife Batur Kütüphanesi daha çok gençleri ağırlayan, oldukça hoş dizayn edilmiş bir yapı. Sesli Çalışma Alanı ile karşılıklı olacak şekilde konuşlanmış durumda.
Hem bu çalışma alanı içinde hem de kütüphanede, kimse kimseyi rahatsız etmeden çalışıyor, herkes sessizce kendi işiyle gücüyle ilgileniyor.
İstanbul’da genelde bu tür çalışma alanları ve kütüphanelerin özellikle sessizlik konusunda yaşadığı sıkıntıları bildiğim için, ortamın bu özelliğinin altını çizmem şart.
Gelelim Müze Gazhane etkinlik ile ilgili biraz daha ayrıntılı bilgilere…
Müze Gazhane içerisinde oldukça fazla sayıda ve farklı etkinlikler düzenleniyor. Konserler, çocuklar için etkinlikler, tiyatro, müzik, dans gösterileri, edebiyat söyleşileri…
Workshoplar ise tahmin edeceğinizden daha fazla seçenek sunuyor diyebilirim. Heykelden sulu boyaya dek farklı workshoplar düzenleniyor burada.
Üstelik bu etkinliklerin neredeyse tamamı ücretsiz. Müze Gazhane’de kişisel ilgi alanınıza göre bir şey çıkacağını garanti edebilirim.
Müze Gazhane
Son olarak, alanda, girişte ileride hemen solda, workshopların düzenlendiği atölyenin yanında, İBB’ye ait İstanbul Kitapçısının olduğunu belirteyim.
2022 İstanbul TÜYAP Kitap Fuarında İBB standına uğramıştım. Şurası açık ki, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yayınları son iki yılda yayınlarını ciddi oradan zenginleştirdi. İnanılmaz bir ilerleme kaydetti.
Hem Müze Gazhane gibi güzel bir yaşam alanını bize kazandırdığı, hem de yayınlarını çeşitlendirdiği için gerçekten kutlamak gerekiyor İstanbul Büyükşehir Belediyesini. Ve elbette İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu…
Müze Gazhane’nin web sayfasına ara ara mutlaka göz atın ve buraya ilk fırsatta gidin. İster tek başınıza, ister arkadaşlarınızla, ister ailenizle.
Bitirmeden önce, İstanbul’da görülecek bir diğer güzel yerle ilgili yazımı da paylaşayım: Pera Müzesi
Müze Gazhane’den olabildiğince çok kişinin haberdar olabilmesi için, bu yazımı sosyal medya hesaplarınızda paylaşırsanız çok sevinirim.
Sevgiler, selamlar.