Almatı Bişkek Arası Ulaşım
Herkese merhaba!
Bu yazımda, henüz döndüğüm Kazakistan ve Kırgizistan’ın önemli kentleri olan Almatı ve Bişkek arası ulaşım hakkında önemli bilgilere yer vereceğim sizler için.
2020 yılının ocak ayının sonlarına doğru yaptığım Almatı gezisi içerisine, hazır oralara kadar gitmişken, “Neden olmasın?” diyerek Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’i de ekledim.
Aslında Kazakistan’a gitmeden önce, bu anlamda bir parça kararsızlık yaşamıştım.
Zira İstanbul’dan gidiş dönüş bileti aldığım Almatı’nın yanı sıra Bişkek ve Astana arasında kararsız kalmıştım.
Acaba hangisine gitmeliydim?
Kazakistan’ın bir diğer önemli şehri ve yeni başkenti olan Astana’ya mı, yoksa Kırgızistan’ın en büyük şehri ve başkenti olan Bişkek’e mi?
Almatı’ya vardığım zaman, kararımı Kırgızistan’dan yana kullanmaya karar verdim.
Bunun birkaç sebebi var elbette. Birincisi, Almatı Bişkek arası ulaşım çok uzak değil. Yaklaşık 250 km.
İkincisi, Kırgızistan’ı, yani en azından farklı bir ülkeyi daha görme isteği biraz daha ağır bastı.
Bu anlamda çok pişman olduğumu da söyleyemem doğrusu.
Her ne kadar Almatı’ya oranla gelişmemiş olsa da, Bişkek’i de ziyaret edip gezdiğim için mutluyum.
Almatı Bişkek Arası Ulaşım
Malum, uçakla çok uzak olmasa bile (İstanbul Almatı arası uçak ile ortalama 5 saat sürüyor) kendi adıma söylemem gerekirse, bu coğrafyalar benim sık sık gidip gelme şansına sahip olduğum coğrafyalar ve ülkeler değildi.
Zira bu benim Avrupa dışındaki bir ülkeye ilk yurt dışı seyahatim oldu.
(Gittiğim tüm ülkeler ve benim hakkımda biraz daha fazla bilgi almak için buraya bakabilirsiniz: Gezivita)
Yaşadığım kararsızlığı biraz olsun giderebilmek ve Almatı’nın yanı sıra ikinci olarak hangi şehre gideceğime kesin bir şekilde karar vermek adına, her zaman olduğu gibi gitmeden önce internette araştırma yapmıştım.
O dönem cevabını bulmayı umduğum sorular şunlardı:
“Bişkek Almatı arası ulaşım nasıl oluyor? Almatı Bişkek arası kaç km? Almatı Bişkek arası otobüs var mı? Almatı’dan Bişkek’e nasıl gidilir? Bişkek Almatı nasıl gidilir?”
Almatı Bişkek Arası Ulaşım
Önce şunu söyleyeyim: Almatı ve Bişkek arası seyahat için hem uçak hem de minibüs seçeneğiniz var.
Tren seçeneği hiç yok maalesef…
Elbette uçak ile seyahat çok çok daha kısa sürüyor. (Yaklaşık bir saat)
Almatı Bişkek uçak bileti, şayet erkenden alırsanız elbette fiyat olarak çok uyguna gelir. Böylece çok daha hızlı bir şekilde zamandan tasarruf ederek ulaşabilirsiniz.
(Burada, okumak isteyenler için, en ucuz hava yolu firmalarını tanıttığım bir yazım var: En Ucuz Havayolu Firmaları)
Ancak benim gibi son ana dek ikilemde kaldıysanız, muhtemelen bulacağınız uçak bileti çok pahalı olacaktır, hatta belki seyahat planınıza saati uymayacaktır ve bu nedenlerle siz de aynı benim gibi alternatif ve daha sık kullanılan seçenek olan kara yolu seçeneğine döneceksiniz.
İşte ben de şimdi sizlere, Almatı Bişkek ve Bişkek Almatı arası ulaşım hakkında bilgiler vereceğim.
İki şehir (ve ülke elbette) arasında kara yolu ile ulaşımı seçerseniz, karşınıza ismine “Marshrutka” denilen ufak minibüsler çıkacak. Aman benim gibi ilk anda Matruşka ile karıştırıp yanlış söylemeyin. 🙂
Marshrutka, yaklaşık 14-16 kişilik ufak bir minibüs. Kırgızlar ve Kazaklar başta olmak üzere, tüm gezginler Almatı Bişkek arası seyahat için bu minibüsleri tercih ediyorlar.
Her ne kadar konforlu olmasa bile, Bişkek Almatı uçak bileti ile kıyaslandığında gerçekten çok ucuz.
Almatı Bişkek arası ulaşım, Marshrutka minibüsleri ile 1800 Tenge. Bişkek Almatı arası ulaşım ise 400 Som.
Almatı Bişkek Arası Ulaşım
Tahmin edebileceğiniz üzere, Tenge (Tinge diye okunuyor) Kazakistan’ın, Som ise Kırgızistan’ın para birimi.
Gerek 1800 Tenge, gerekse 400 Som, Türk Lirası ile hesaplandığında yaklaşık olarak aynı fiyata geliyor: 28-35 TL. (Günlük kur değişimlerine göre ortalama fiyattır.) Uçak biletleri elbette çok daha pahalı…
Peki Almatı Bişkek arası ulaşım için, Almatı’dan bu Marshrutkalara nereden ve nasıl bineceğiz? Bileti nereden ve nasıl alıyoruz?
Öncelikle Almatı’nın meşhur bir otobüs terminali var: Sairan (Veya Sayran, iki isim de kullanılıyor.)
Burası ne yazık ki şehrin biraz dışında kalıyor. Yani yürümek çok uzun sürer. Merkezden yürüyerek ulaşımı kesinlikle tavsiye etmiyorum.
Dolayısıyla Almatı şehir merkezinden Bişkek’e giderken kullanacağımız Marshrutka’lara ulaşım için önce Sairan Otobüs Terminaline gitmemiz gerekiyor.
Bunun için de merkezden en kestirme ve en ucuz seçenek otobüs ile ulaşım. Normal belediye otobüsleri yani.
201 numaralı otobüs (Numarayı not edin), sizi Almatı merkezden trafiksiz yaklaşık yarım saatlik bir yolculukla Sayran otobüs terminaline rahatça ulaştıracak.
Bu belediye otobüslerinde ne yazık ki durakları gösteren ekranlar yok. Sanırım içeride anons yapılıyor ama takdir edersiniz ki onu da anlamak biraz güç.
İsterseniz siz de benim gibi sağınızda solunuzda olanlara ya da şoföre sorabilirsiniz. Böylece geldiğinizde durağı kaçırmamış olursunuz.
Aslında Almatı’da Sayran isimli bir metro durağı da var ancak burası tam olarak Sayran’ın önünde yer almadığı için ben size otobüsle ulaşımı tavsiye ediyorum. Yine de karar sizin tabii…
Sairan’a ulaştıktan hemen sonra binanın ön cephesinde yer alan istediğiniz bir kapısından içeri giriyorsunuz ve en sağ tarafa doğru yürüyorsunuz.
Burada en sağ tarafta “Kacca” (Kasa) yani ödeme yapacağınız iki ufak oda ve görevliler göreceksiniz.
Kasadaki görevlilere “Bişkek” diyerek parayı uzatıyorsunuz. (1800 Tenge) Araç, ödeme yaptığınız kasanın önündeki turnikelerden geçtikten sonra, hemen sağda yani 1 numaralı platformda sizi bekliyor olacak.
Zaten şoför size gideceğiniz yeri soruyor ve varsa valizinizi alıp bagaja yerleştiriyor. (Avrupa’daki bazı ülkelerin aksine, burada bagaj parası diye bir şey yok, korkmayın.)
Almatı Bişkek Arası Ulaşım
Yalnız burada dikkat edilmesi gereken çok önemli bir husus var!
Bu araçlar yani Bişkek Almatı arası veya Almatı Bişkek arası ulaşım için kullandığımız Marshrutkalar maalesef sadece dolunca kalkıyorlar.
Yani önceden belirlenmiş bir kalkış saati yok!
Maalesef diyorum çünkü eğer o yaklaşık 15 kişi (Veya o an perondaki araç artık kaç kişilikse o kadar kişi) tamamlanmazsa araç hiçbir şekilde yerinden hareket etmiyor!
Söz gelimi ben Almatı’dan Bişkek’e giderken, sabah erken saatlerde Sayran’a vardığımda araçta yalnızca birkaç koltuk boştu.
Ben sabah saat 8 civarında Sayran’a geldim, biletimi aldım, minibüse geçtim ve en arkadaki kalan boş koltuklardan birine yerleştim.
Çok değil 15 dakika sonra kalan birkaç koltuk daha hemen doldu ve araç 8:35 civarında hareket etti.
Ancak aynı şekilde, yine sabahın çok erken saatlerinde bu kez Bişkek’ten Almatı’ya dönerken şansım hiç de yaver gitmedi…
Yine, “Günüm ölmesin, bir an önce istediğim yere ulaşayım” diye gittiğim Bişkek Batı Otobüs Terminalinde (Bundan da az ileride bahsedeceğim), bu kez Marshrutka’ya binen ilk kişi bendim ve aracın kalkması için tam iki saat -evet tam tamına 2 saat- beklemek durumunda kaldım.
Yani kısaca burada işiniz bayağı bir şansa kalmış oluyor. “Günüm ölmesin” demiştim çünkü Almatı Bişkek arası (veya Bişkek Almatı arası ulaşım) yaklaşık ortalama toplamda 5 saat sürüyor.
Dolayısıyla Marshrutkaların tam dolması beş dakika da, yarım saat de veya benim denk geldiğim gibi iki saat de sürebilir…
Yolculuk tam olarak ne kadar sürüyor?
Bir defa 4 saatten aşağı olmayacağı kesin. Sınırda bekleme süresine ve yoğunluğuna göre ortalama 5 saat. Çok yoğun olmadıkça ve çok ciddi bir problem çıkmadıkça 6 saati geçmesi de pek mümkün değil…
Bu yolculuk süresince neler olduğuna geçmeden önce, hem Almatı’dan hem de Bişkek’ten kalkan Marshrutkaların ilk ve son kalkış saatlerine değineyim isterseniz.
Marshrutkalar Almatı’dan Bişkek’e giderken sabah 7’den genelde akşam 8’e kadar çalışıyorlar. Bu saat aralığında seferler düzenli ve daha sık. Ama bu saatlerin dışında, örneğin gece yarısı bulmak daha zor ve araçlar da seyrek.
Siz yine de terminalde yolculuğunuzdan önceki günlerde teyit etmek için uğrayıp sorabilirsiniz.
Almatı Bişkek Arası Ulaşım
Peki bu ortalama beş saat nasıl geçiyor? Hemen bundan bahsedelim.
Öncelikle şunu söyleyeyim, Kazakistan ve Kırgızistan arasında birkaç farklı sınır kapısı var. Aynı Edirne-Yunanistan arasında olduğu gibi…
Bizim kullandığımız sınır kapısının ismi “Korday Sınır Kapısı.” Burası Bişkek’e yaklaşık 20 km mesafede.
Yani şayet Almatı’dan Bişkek’e doğru geliyorsanız, sınır kapısına varmadan önceki yolculuk çok daha uzun sürecek demektir. Bişkek’ten Almatı’ya doğru gidiyorsanız, sınırı geçtikten sonraki yolculuk daha uzun sürecek.
Bunu da neden yazıyorum, çünkü duruma göre yaklaşık ortalama 5 saat süren bu yolculuk sırasında şoförler bazen yolda bir kez mola için duruyor (Sınır kapısındaki beklemeler hariç), bazen de hiç durmayabiliyorlar.
Olası bir tuvalet ihtiyacınız için bunu bilmek önemli.
Sınıra geldiğiniz zaman araç duruyor, varsa valizleriniz veya çantanızı araçtan kendiniz alarak pasaport kontrolüne giriyorsunuz. Herkes iniyor.
Aracınız da aranmak için kendi araç kontrol noktasına gidiyor, dolayısıyla siz kendiniz pasaport kontrolünden çıktıktan sonra, ileride aracınızı tekrar bulmak durumundasınız.
Bu nedenle aracın modeline, tipine, rengine veya plakasına mutlaka dikkat edin.
Almatı Bişkek Arası Ulaşım
Hem Almatı Bişkek arası, hem de Bişkek Almatı arasında yolculuk ederken, sınır noktasındaki bu kontrolden sonra araç tekrar hareket ederken kimileri inmiş oluyor.
Hatta sınır geçişi öncesi yolculuğun daha uzun olduğu Almatı Bişkek arasında, aracımız Bişkek kontrol noktasına vardıktan ve hepimiz pasaport kontrolünden geçtikten sonra araç neredeyse yarı yarıya boşalmıştı diyebilirim.
Burada çok ilginç olan ve anlam veremediğim nokta, araçtan inecekler görebildiğim kadarıyla şoföre herhangi bir bilgi vermiyorlar.
Yani örneğin siz pasaport kontrolünde eğer herhangi bir nedenle çok gecikirseniz, araç sizi beklemeden de hareket edip gidebilir pekala.
Benim sınır geçişlerim sırasında yoğunluk yok denecek kadar azdı (İki geçiş de hafta içi ve öğlen vaktine denk gelmişti), böyle bir problem olmadı ancak bu da aklınızın bir köşesinde bulunsun.
En garantili yol, şoföre bu konuda bilgi vermek bence.
Aslında bunu yola devam edeceklerin değil de, özellikle etmeyecek olanların yapması lazım zira Bişkek’ten Almatı’ya dönerken eksik olan bir yolcuyu bu nedenle bir süre öylece bekledik.
Şoför araç içindekilerle kısa bir konuşmadan sonra gazlayıp gitti.
Peki aracınızı kaçırırsanız ne olur? Türkiye AB’ye giremez mi? Dünyanın sonu mu geldi?
Elbette dünyanın sonu falan gelmedi çünkü sınır geçişlerinde bir sürü taksi ve minibüs şoförü, sizi aynı hava alanlarında olduğu gibi bekliyor olacak.
(Türkiye AB’ye bu gidişle hiçbir zaman giremeyecek ama, onu da burada parantez içinde ayrıca belirtmek istedim.)
Ancak en başından tam parasını ödediğimiz Marsruthka ile devam etmek varken, neden bir kez daha ekstra para ödeyelim? Öyle değil mi? Biz her daim ucuz seyahat peşindeyiz!
(“Ben de senin gibi ucuz seyahat etmek istiyorum” diyorsanız, bu yazımı da dikkatle okumayı ihmal etmeyin lütfen => Ucuz Seyahat Rehberi )
Sadece biraz dikkatli olun yeter. Aracınızı bulamadıysanız bu mutlaka gazlayıp gittiği anlamına da gelmez elbette, belki de hala sıradadır, sakin olun ve aracın gelmesini bekleyin.
Hatta bence en garantili yol, beraber yolculuk ettiğiniz insanlardan kopmamak ve pasaport kontrolünden itibaren onları takip etmeye çalışmak.
Yolculuk sırasında yanınızda tuvalet molası için bozukluk olarak Som veya Tenge bulundurmayı ihmal etmeyin!
Bu mola da, şayet verilirse yaklaşık 10 dakika sürüyor, asla daha fazla değil. Yani bir yeme & içme molası değil kesinlikle.
Dolayısıyla konforsuz bir minibüsle yaptığımız ve toplamda 5 saat süren bu türden bir yolculuk için, yanınızda mutlaka önceden temin edilmiş yiyecek-içecek bulundurun hatırlatmasını da yapmak zorunda hissediyorum kendimi…
Almatı Bişkek Arası Ulaşım
Gelelim yolculuğun Bişkek kalkışlı tarafına…
Bir defa şunu unutmayın, ister Almatı’ya ister Bişkek’e doğru seyahat edin, Marshrutkalar sizi iki tarafın da şehir merkezlerine asla götürmüyor, yani son duraklar daima şehir otobüs terminali olacak!
Evet, buraya kadar Almatı’daki Sayran’dan yeterince bahsettik zaten.
Şimdi gelelim Bişkek Western Bus Station olarak da geçen Bişkek Batı Otobüs Terminaline…
Buraya Bişkek merkezden gitmek için, Bişkek’te şehir içi ulaşımda kullanılan ve aynı Marshrutkalara benzeyen minibüsleri kullanmanız gerekiyor.
Almatı’dan farklı olarak Bişkek şehir içi ulaşımda, üzerlerinde numaraların yazdığı ufak minibüsler kullanılıyor. Tek yön gidiş ücreti 20 Som. (2020 Ocak ayı kuruna göre 1,7 TL) Yani çok çok ucuz. 333 veya 285 numaralı minibüsleri kullanabilirsiniz.
Ben hava güzel olduğu ve sadece sırt çantam olduğu için yürümeyi tercih ettim. Ancak Bişkek merkezden Batı Otobüs Terminaline ulaşım yürüyerek 35-40 dakika sürdü. Bu da aklınızın bir köşesinde bulunsun.
Peki tüm bunların dışında, Almatı Bişkek veya Bişkek Almatı arası ulaşım için başka seçenek yok mu? Yani uçak veya pek de konforlu olmayan bu Marshrutkalara mı mahkumuz?
Öyle ya, belki bize uçağın saati uymuyor veya Marshrutka ile yolculuk da fazla uzun sürüyor. Hayır, bunlara mahkum değiliz.
İsterseniz ve elbette sayıca da fazlaysanız, ücreti bölüşerek taksilerle de sınıra gidebilirsiniz. Ancak burada da şunu asla unutmayın, ister Kazak ister Kırgız tarafının taksileri olsun, genelde bunlar sadece sizi sınıra kadar götürüp orada bırakıyorlar.
Yani Bişkek Almatı veya Almatı Bişkek arası tüm mesafeyi tek bir taksi ile aralıksız gitmek olası bir seçenek değil.
Burada da haliyle, Almatı Bişkek arası mesafe, Bişkek sınırına kadar olan yol çok daha uzun olduğu için, ödeyeceğiniz ücret daha yüksek olacaktır.
Açıkçası benim bu konuda net bir bilgim yok ancak tahminen bu mesafeye 4000 Tenge civarı isteyeceklerini düşünüyorum taksilerin.
Elbette gittiğiniz zaman siz bunu teyit etmek için sorabilirsiniz. Benimkisi sadece bir çıkarım.
Evet sevgili arkadaşlar, Almatı Bişkek arası ulaşım veya Bişkek Almatı arası ulaşım hakkında yazdığım bu yazının da sonuna geldik.
Biraz uzun olmasına karşın, oldukça anlaşılır ve konu ile ilgili tüm detayları aktarabildiğim bir yazı olduğuna inanıyorum. Siz ne dersiniz?
Umarım yakın zamanda Kazakistan veya Kırgızistan’a gitmeyi düşünenler için faydalı bir paylaşım olmuştur.
Bu yazımı beğendiyseniz, aşağıya bırakacağınız bir yorum beni gerçekten çok mutlu eder!
Hepimizin yolu açık olsun efendim, Gezivita’yı arkadaşlarınıza önermeyi, dost meclislerinde “Yahu ben geçen gün internette gezerken tesadüfen güzel bir seyahat bloğu buldum” demeyi ve Instagram’da takip etmeyi unutmayın sakın!
Gezivita Instagram sayfası burada => Gezivita İnstagram
Gezivita Youtube kanalı burada => Gezivita Youtube
Bir başka yazımda (Mesela altta linkini paylaştığım güzel yazılarımdan bir diğerinde) tekrar görüşmek dileğiyle, esen kalın, hoşça kalın!
çok teşekkürler kaleminize sağlık
Teşekkürler.
Çok ayrıntılı güzel bir anlatım teşekkürler.
Merhaba. Teşekkür ederim!
Bişkek hava alanından otobüs terminaline nasıl gidebiliriz
Merhaba. O konuda bir bilgim yok.
Hocam tam da şuan Almaty qonaq otelde yarın sabah Pazar günü olsa da araçlar vardır diye Ümit ediyorum.
Benim için oldukça yararlı3 bilgiler var.
Otel tavsiye yapabilirsin. Teşekürler
Ben teşekkür ederim, iyi tatiller.
Merhabalar bende Ağustos 5-20 arasında ilk olarak almatıya inip oradan kırgiziStan ardından Özbekistan. Son olarak da çimkentten uçak bileti aldım tavsiyeleriniz varsa dinlerim..
Merhaba. Almatı’yı çok beğendiğimi söylemek isterim. 3-4 gün ayrılabilir. Kış olsaydı, mutlaka Shymbulak Kayak Merkezini önerirdim. Bunun dışında Almaty Museum of Art’ı kesinlikle tavsiye ederim. Kok Tobe Parkını ve Panfilov Parkını da gezebilirsiniz. İyi seyahatler.
Aklımdaki tüm soruları cevaplayan detaylı bir anlatım ve Instagramın adreslemesi direk soru sormamı sağladı. Çok Teşekkürler 🕺🏻
Ben de çok teşekkür ederim yorum için. İyi seyahatler!
Gerçekten çok güzel ve bilgilendirici bir yazı. Aynı rotada ben de seyahat edeceğim ve bu verdiğiniz bilgiler benim çok işime yarayacak. Almatı’ya gitmişken Bişkek’i de bir günlüğüne dahi olsa görmek istiyorum.
Çok teşekkür ediyorum yorum için! Almatı Bişkek arası ulaşım hakkında yazılmış içerik hemen hemen yok gibi internette. o nedenle bu yazının gerçekten fazlasıyla işe yarar olduğunu düşünüyorum ben de. Çok sevindim mesaj için. İyi yolculuklar dilerim!
Cok teşekkürler, yazi cok isime yaradi. Faydalı bilgiler var. Almatidan sevgiler..
Merhabalar gidiş uçağını Bişkek e alıp dönüş uçağını Almatı den alma konusundaki fikrinizi alabilirmiyim
Fiyatlar uygunsa neden olmasın. Almatı’ya daha fazla gün ayırmanızı öneririm ama.
Merhabalar iyi çalışmalar size bir sorum olacaktı. Önümüzdeki yıl mart ayında Kırgızistan‘a seyahat etmeyi düşünüyorum. Bu süre zarfında Kırgızistan‘a giriş yaptıktan sonra karayoluyla Kazakistan seyahati yapıp tekrardan Kırgızistan‘a dönmek istiyorum. Vizesiz seyahat ettiğim durumda ülkeye toplamda 90 günü aşmamak şartıyla birden fazla giriş çıkış yapmamda herhangi bir sakınca olur mu ? Yani herhangi bir vize almadan Kırgızistan‘a girip örneğin beş gün durup ardından Kazakistan’a geçip bir hafta durup daha sonrasında tekrardan kırgızistan‘a giriş yapabiliyor muyum ?
Merhaba. Hayır olmaz, giriş yapabilirsin. Yorum için teşekkür ediyorum.
Merhabalar.Kendimce araştırma yaparken Almatı-Bişkek yazınız buldum Google’da ve okudum çok beğendim elinize sağlık. Çok bilgilendirici olmuş.
Almati den Kazakistan’ın diğer şehirlerini ve bişkekten Kırgızistan’ın diğer şehirlerini otobüsler var mı?
Merhaba. Mesaj için çok teşekkür ediyorum öncelikle. Sayran Terminalinden bu bilgiyi edinebilirsin. Ancak mutlaka vardır diye düşünüyorum. İyi yolculuklar.
Mükemmel bir anlatım
Çok teşekkür ediyorum!