Arabayla Yurt Dışı Seyahati
Herkese merhaba!
Arabayla Yunanistan turu yapmak son dönemde iyiden iyiye yaygınlaştı. Adeta güncel bir trend haline geldi desem yeridir. Artık birçok kişi tatillerinde veya fırsatını bulduğunda komşuya gitmeyi tercih ediyor.
Elbette bunun çok çeşitli sebepleri var. Öncelikle ülke bize coğrafi olarak çok yakın. Büyük bir ana karası ve sayısız güzellikte Yunan adaları var. Yani Yunanistan gezilecek yerler bakımından engin bir derya deniz…
Ardından ikinci sebep olarak ekonomik seyahat geliyor elbette. Son yıllarda ciddi bir ekonomik dar boğaz yaşayan Yunanistan, fiyatlar bakımından bize göre daha hesaplı bir ucuz seyahat imkanı sunuyor.
Bildiğiniz gibi ben normalde gezilerimi tren, otobüs, uçak gibi araçlarla yapan sırt çantalı bir gezginim. Buna karşın, 2017 yılı Kurban Bayramını da içine alan tatilde bu kez yakın olduğu için Yunanistan’a arabayla gitmek istedim ve okuldan bir arkadaşımla beraber bir anda karar verip yola çıktık.
Peki araba ile Yunanistan’a nasıl gittik? Daha geniş bir ifade ile söylersem, araba ile yurt dışı seyahati için neler yapmak, hangi belgeleri toplamak gerekiyor?
İşte bu yazıda size bundan bahsetmek istiyorum. Bu arada okumak isteyenler için Yunanistan ile ilgili genel bilgilerden ve seyahat ipuçlarından daha önce bahsetmiştim.
Okumayanlar bu yazıdan önce isterse ona da hızlıca buradan bir göz atabilir: Yunanistan genel bilgiler ve tavsiyeler
Elbette araba ile yurt dışına çıkmak kolay. Türkiye içindeki seyahatlerden bir farkı yok. Ancak bu kez önce yapılması gereken bazı işlemler, toplanması gereken çeşitli evraklar var. Tek fark bu.
Bunları tek tek tüm ayrıntılarıyla anlattığımda göreceksiniz ki, her şey sanıldığından çok daha basit. Özellikle evrak toplama süreci dışarıdan ilk bakıldığında karmaşık ve zor gibi görünse de pek vakit almıyor aslında.
Öyleyse lafı hiç daha fazla uzatmadan gelelim Türkiye’den yurt dışına araba ile gitmek için gereken evraklar nedir sorusunun cevabına.
Araba İle Yurt Dışı Seyahati İçin Gerekli Evraklar
Yeni Çipli Ehliyet
Tabii ki ben ilk sıraya bunu yazınca hemen, Eyvah! Bu yeni çipli ehliyet şart mı? İyi ama benim çipli ehliyetim yok, hala eski ehliyeti kullanıyorum, hiçbir şekilde gidemez miyim? gibi sorular akla gelecektir hemen.
Telaşlanmayın, tabii ki gidebilirsiniz. Ancak Ayrılsak Da Beraberiz dizisinden hatırladığımız, parayı çok seven iş bitirici karakter Feridun Bitir’in dediği gibi; “Bu size biraz pahalıya patlar.”
Neden? Çünkü ehliyetiniz eski ise Uluslararası Sürücü Belgesi denilen bir belgeyi almak zorundasınız. Peki Uluslararası Sürücü Belgesi nedir? Uluslararası Sürücü Belgesi nereden alınır?
Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu tarafından verilen bu belge, kurumun internet sitesinden aynen alıntılarsak, Uluslararası Kara yolu Trafiği Sözleşmesi doğrultusunda düzenlenmiş, yurt dışında araç kullanımını sağlayan bir belgedir.
Bu Beynelminel Sürücü Belgesini almak için toplamanız gereken evrak sayısı az. Sürücü belgeniz yani ehliyetiniz, üzerinde mutlaka TC Kimlik Numaranızın da yazılı olduğu kimlik ve 2 adet fotoğraf ile başvuru yapıyorsunuz.
Ödemeniz gereken ücret ise Ehliyet, Harç Bedeli ve KDV toplamı olarak 1 yıl için 486, 45 TL. Kabaca neredeyse 500 TL diyebiliriz biz buna. Gördüğünüz gibi biraz tuzlu. Bu paraya Avrupa’nın kimi şehirlerinde ortalama bir hafta hostelde kalmak mümkün.
Bu belgenin geçerlilik süresi ise alındığı tarihten itibaren 1 yıl. Bu 1 yılın sonunda yenileme yapmak istediğinizde ise toplamda 270 TL daha ödenmesi gerekiyor.
Belge ücretleri Turing İstanbul, Ankara, İzmir bürolarında ve Kapıkule, Hamzabeyli, İpsala sınır kapılarındaki Turing ofislerinde kredi kartı ile ödenebiliyor.
Dolayısıyla hiç bu masrafa girmeden ben size kesinlikle ama kesinlikle yeni çipli ehliyet çıkarmanız tavsiyesinde bulunmak istiyorum burada. Beynelminel Sürücü Belgesi için ödeyeceğiniz bu ücreti benzine ayırırsınız hiç olmazsa, az buz para değil, yazıktır.
Yeni ehliyet için toplam masrafınız ise 15 Türk Lirası olacak. Evet, yanlış okumadınız. Üstelik bu yeni çipli ehliyet randevu tarihi alıp başvurunuzu yaptıktan sonra çok kısa bir sürede elinize, ev adresinize teslim ediliyor. Bana 3 günde geldi mesela.
Çevremden sorduğum birkaç arkadaşıma da aynı zaman aralığında ulaştı. 3, haydi bilemediniz 4 gün sürsün. (İstanbul’dan bahsettiğimi eklemek isterim.)
O zaman gelelim çipli ehliyet almak için gerekli evraklar ve izlenecek adımlara. Çipli ehliyet alma ehliyet yenileme anlamına geliyor. Bunun için önce Emniyet Genel Müdürlüğü sitesine buraya tıklayarak girip randevu alıyoruz.
İşlem türü olarak Eski Sürücü Belgesi Yenileme deyip şehri seçiyoruz. Şehri seçtikten sonra altta, ilçelerdeki müsait yani boş olan en yakın randevu tarihleri ve saatleri görüntülenecek. İstediğiniz tarih ve saatte randevu almak için tıklayın denilen saat imgesinin olduğu yere tıklayıp kişisel bilgileri dolduruyoruz.
Bu arada mutlaka geçerli ve şifresini bildiğiniz yani güncel olarak kullandığınız bir mail adresinizin olması gerekiyor. Zira randevu onayı için size bir mail gelecek ve siz de oraya gelen linki tıklayarak randevuyu onaylamış olacaksınız. Onaylanmayan randevular belirli bir süre sonra sistemden otomatikman siliniyor, haberiniz olsun!
Gelelim yeni çipli ehliyet için gerekli evraklara…
Ehliyet yenileme işlemi için gerekli evraklar şunlar: Eski ehliyetiniz, Nüfus Cüzdanı, Pasaport veya Avukatlık kimliğiniz, Fotoğraflı Sürücü Sağlık Raporu, Toplam 15 TL (değerli kağıt bedeli + vakıf payı) ücret, 2 adet fotoğraf, kan grubu belirtir belge veya yazılı beyan.
Yalnız burada bazı çok önemli detaylar var. Hemen onları açıklayarak olası kafa karışıklıklarını giderelim. Eski ehliyet ve üstte adı geçen 3 farklı fotoğraflı kimlik belgenizde problem yok zaten.
Bankaya yatırılması gereken toplam 15 TL olan ücrette ise önemli bir detay var! Biraz sinir bozucu olduğunu biliyorum ancak ne yazık ki bu ücretin 13 TL’si bir bankaya, kalan 2 TL’si ise bir diğer bankaya yatırılıyor. Yani sadece bir bankaya gidip toptan 15 TL yatırılmıyor ne yazık ki. Tuhaf ama öyle.
Ben 2 Türk Lirasını Ziraat Bankasına, 13 Türk Lirasını ise Halk Bankasına yatırdım. Eğer bunları yan yana veya yakın yerde bulabilirseniz şanslısınız. Yoksa boş yere zamanınız gidiyor.
Bankaya gittiğinizde ise tek yapmanız gereken yeni çipli ehliyet harç bedeli yatırmak istediğinizi söylemek. Onlar zaten ücreti ve ne yapmaları gerektiğini biliyorlar. Bu bankalardan aldığınız dekontları saklıyorsunuz. Fotoğraflı Sağlık Raporu için de hemen bir bilgilendirme yapayım.
Fotoğraflı sağlık raporunun tam teşekküllü sağlık raporu olması gerekmiyor. Benim gibi sağlık ocağında görev yapan aile hekimine giderek kolayca temin edebilirsiniz. Aile hekimine de ehliyet yenileme sebebiyle rapor istediğinizi belirtmeyi unutmayın.
Hem sağlık raporu için vereceğiniz hem de elden teslim edeceğiniz diğer fotoğrafın arka fonunun beyaz olmasına dikkat edin. Elinizde hiç yoksa biyometrik fotoğraf çektirebilirsiniz.
Kan grubu belirtir belge veya bu konu hakkında yazılı beyan benden istenmedi. Sizden de isteneceğini pek sanmıyorum. Zaten nüfus cüzdanında bu bilgi yazıyor.
Uluslararası Sigorta
Gelelim Uluslararası Sigortaya. Bu, Yeşil Sigorta veya Yeşil Kart olarak da isimlendiriliyor. İpsala Sınır Kapısından çıktıktan sonra Yunanistana girerken pasaport kontrolü yapan polis memuru green card olarak ifade etti mesela. Amerikan Green Card ile alakası yok ama yanlış anlaşılma olmasın. Yeşil Sigorta denmesinin nedeni ise kağıdın rengi…
Yeşil Sigortayı da aynı yukarıda bahsettiğim Uluslararası Sürücü Ehliyeti gibi Turing Kurumu veriyor. Ödemeyi de yine Turing ofislerine yapıyorsunuz. Bu sigortayı yaptırmak opsiyonel değil, zorunlu. Dediğim gibi sınır kontrolünde hemen soruluyor.
Bu sigorta yurt dışında kaza yapılması halinde karşı tarafın masraflarını karşılıyor. Yalnız buraya dikkat, sadece karşı tarafın masrafları. Kendi aracınızı da olası bir hasara karşı teminat altına almak için, kasko şirketiniz ile görüşmeyi unutmayın.
Yeşil Sigorta ücreti otomobiller için tercih edilecek süreye göre değişiyor. Yani ne kadar sürelik sigorta yaptırmak istediğinize bağlı olarak farklı ücretlendirmeler var. Otomobiller için ücretler şu şekilde:
- 15 günlük: 52,50 Euro (Biz bunu yaptırdık mesela)
- 1 Ay: 65,62 Euro
- 3 Ay: 118, 12 Euro
- 6 Ay: 196, 87 Euro
- 1 Yıl: 262,50 Euro
Elbette 2, 4 ve 5 ay gibi seçenekler de var. Bunlar ve diğer taşıtlar için de tüm fiyatları buraya tıklayarak kontrol edebilirsiniz. Yeşil Sigorta yaptırmak için gereken iki belge var; Araç ruhsatı ve trafik sigortası. Turing web sayfasında belirtilen bilgiye göre Turing ofisleri bu iki belgenin fotokopisini de kabul ediyor.
Peki araç ruhsatı sizin adınıza değilse ne yapılması gerekiyor? Araç sahibinden mutlaka noter onaylı bir vekaletname alınması gerekiyor. Bu çok önemli bilgiyi de buraya eklemiş olayım.
Kısaca özetlemek gerekirse, yeni çipli ehliyetiniz varsa, araç ruhsatı kendi adınıza ise, otomobil ile yurt dışı turu düşünüyorsanız almanız gereken tek bir belge var, en son detaylarını yazdığım Uluslararası Sigorta veya bir diğer ismiyle Yeşil Sigorta.
Bunun dışında, elbette halihazırda geçerli bir Schengen vizenizin olması lazım. Bir de yurt dışı çıkış harç pulu var elbette. Bunu da yine sınır kapısından satın alabilirsiniz. Ya da ilk kez yurt dışına çıkacaklara tavsiyeler başlıklı yazımda da belirttiğim gibi, banka şubelerine de ödeme yapılabiliyor. Aldığınız dekont pul yerine geçiyor. Bu bilgiyi de eklemiş olalım.
Yurt dışına özel arabası ile gitmek isteyen herkese şimdiden iyi yolculuklar diliyorum. Lütfen aşırı hız yapmayalım, trafik kurallarına uyalım, uymayanları uyaralım.
Burada da okumak isteyenler için farklı yazılarım var:
Bir başka yazıda, bir başka ülkede tekrar görüşmek dileğiyle…
ehliyetmi çıkarmasını ögretıyosun yoksa yunanistana arabayla nasıl gittin anlamadım kı bırakdım yazını okumayı çok karmaşik konudan konuya geciyosun
Merhaba.
Sade vatandaşlara yardımcı olmaya çalışıyorum.
Bence çok faydalı bir yazı olmuş, eline sağlık Kaancım.
Teşekkür ederim!
Valla kardeşim bende gitmek istiyorum oralara aslında mersinde yunanitandan kalır bir yanı yok ama
tarih ve deniz ,
Miss gibi orda
yemek Yeriz 😀😂
İstemek yetmez, gitmek lazım. 🙂
Detaylara titizlikle değinilmiş. Muhteşem
Teşekkür ediyorum!
“arabayla yurtdışına gitmek için ne yapılması gerekir” başlığı olsa daha iyi olurmuş, Yunanistan’la ilgili hiçbir şey yok.. yine de teşekkürler..
Merhaba. Uyarın için çok teşekkür ederim. Yazıyı düzeltip başlığı değiştirdim. Yunanistan ile ilgili bilgiler diğer yazımda daha detaylı olarak var. Hollywood yolunda iyi yolculuklar Frankie 🙂
Şimdi neticede gerekenler çipli ehliyet ve yeşil sigorta mı?
Merhaba. Gerekli belgeler yazının içinde yazanlar. İyi yolculuklar.
Ehliyet sınavına hazırlık başlıgının altında dahi yunanıstan gezısıne daha cok değinilebilir, çipli ehliyet kabusu olmus arkadasın😄
Paralı otoban geçişlerde ödemeyi nasıl yaptınız? Visa cart? Peşin? Veya ?
-yakıt aldığınızda ödeme visa kart ile oluyor mu?
– telefon işini nasıl hallettiniz?
-çevrimiçi navigasyon ne kullandınız?
Teşekkür ederim
Merhaba,
Otobanlarda nakit kullandık. (Euro)
Telefonda sadece wi-fi özelliğinden yararlandık.
Navigasyon hiç kullanmadık diyebilirim, çünkü rotamız belliydi ve yol gösterici tabelalar gayet yeterli oldu. Tüm yollarda İngilizce tabelalar var.
İyi yolculuklar.