Kitap Okumak
Herkese merhaba!
Cemal Süreya’nın o meşhur mısraını eminim hatırlarsınız: “Kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı.” Bunu, rahatlıkla kitaplara uyarlayabiliriz diye düşünüyorum.
Kitap okurken siz de benim gibi mutlu hissediyor musunuz?
Hayatın günlük koşturmacasından, hengamesinden kaçıp ne zaman kitaplara sığınsam, bitimsiz bir mutluluk duyuyorum.
Buraya dikkat edin lütfen! “Kitaplara sığınmak” Kulağa ne kadar hoş geliyor öyle değil mi?
Kitaplar, ne zaman ruhumuz daralsa, bilginin, erdemin, sevginin, anlayışın ve düşüncenin eksikliğini hissetsek imdadımıza yetişiyor.
Suut Kemal Yetkin, insanların toplu halde yaşamasına karşın, dünyadaki en yalnız varlıklardan biri olduğunu belirterek, dünyada hiçbir dostun insana kitaptan daha yakın olamayacağını söylüyor.
Ona göre sıkıntılarımızı unutmak, donuk hayatımıza renk katmak, ona ışık vermek, daracık dünyamızda bulamadığımız şeyleri yaşamak için yapılması gereken kitaplara sarılmaktır.
Kitap Okumak
Vincent Van Gogh, sehpasının başına geçtiği zaman her şeyi arkasında bırakır, dünyadan bütünüyle uzaklaşır, işi bitince de yeniden bu dünyaya dönerek kara kara düşüncelere dalarmış.
Cezanne ise Paris’te yaşadığı bir dönem, her gün Louvre Müzesine gider, Rönesans ustalarının şaheserlerini inceler, burada kendinden geçermiş.
Kitap okumak da bu türden bir terapi aslında.
Ne zaman elime bir kitap alsam, ne zaman bir kütüphaneye girip raflar arasında dolaşsam, ben de bu dünyadan bir süreliğine uzaklaşıyorum.
Soğuktan kendimi içeri attığım kafenin bir köşesinde, elimde sıcacık kahvem, tek başıma, dışarının uğultusu hafifçe duyulurken bir kitabın sayfalarını yavaşça çevirirken mutlu oluyorum…
Benimle konuşan kitabın sesine kulak veriyorum.
Benim çocukluğumda, Junior Larousse ansiklopedisi vardı. Bu resimli temel bilgi ansiklopedisini açtığım zaman, büyülü bir dünyaya adım attığımı hissederdim.
Resimlerle zenginleştirilmiş olması, bir çocuk için çok önemliydi elbette…
Bugün de elime ne zaman bir kitap alsam aynı şekilde hissederim.
Hele aynı Junior Larousse gibi didaktik bir şeyler okuyorsam… Tek fark, artık okuduğum bir şeyi gözümde canlandırabilmek için her zaman resme ihtiyacım yok.
Bu satırlar, Sadun Altuna’nın “Ünlü Ressamlar” başlıklı nefis kitabını okurken üşüştü aklıma birden.
Ben de onları sizinle paylaşmak istedim. Bu kitabı mutlaka tavsiye ederim. Bayılacaksınız.
Kitap okumak güzeldir. Diğer birkaç yazımın linkini de buraya bırakıyorum. Uygun bir anınızda göz atarsınız. Sevgiyle kalın.
Yazıda yararlanılan kaynaklar:
- Suut Kemal Yetkin, “Canım Kitap”, Düşüncenin Toprağı: Türk ve Dünya Yazınından Denemeler içinde, Der. Emin Özdemir, İnkılap Kitabevi, İstanbul, 1990
- Sadun Altuna, Ünlü Ressamlar, Hayatları ve Eserleri, Hayalperest Yayınevi, İstanbul, 2023