Atlas Tarih
Herkese merhaba.
2022 yılından itibaren düzenli olarak takip ettiğim, iki aylık bir dergi var: Atlas Tarih.
Atlas Tarih dergisi 2010 yılından beri yayınlanıyor. Yayıncılıkta on beş yılı devirmek üzere.
Evdeki kitaplığıma baktığımda, bu derginin satın aldığım ilk sayısının 2011 tarihli beşinci sayı olduğunu gördüm.
Ana konu başlığı “Hürrem ve Harem” olan bu sayıdan sonra, nedendir bilinmez, dergiyi satın almaya gerçekten büyük bir ara vermişim.
(Hazır Hürrem Sultan, Harem, Osmanlı İmparatorluğu demişken, okuyup beğendiğim “Harem-i Hümayun” isimli nefis bir kitap hakkında yazdığım tanıtıcı bir yazı için buraya bakabilirsiniz => Harem-i Hümayun)
Dediğim gibi, dergiyi son birkaç yıldır düzenli olarak takip ediyorum ve gerçekten çok beğeniyorum.
Ne yazık ki, artan kağıt maliyetleri sonucunda derginin sayfaları inceldikçe inceldi, hani biraz sert dokunsanız hemen yırtılacak hale geldi.
Ve elbette fiyatı da inanılmaz bir şekilde arttı. (Mesela Atlas Tarih dergisinin 2011 yılındaki fiyatı 10 TL imiş. 2024 yılının Mart-Nisan sayısı ise 90 TL)
Birkaç yıl öncesine kadar, piyasada satılan kitapların yaklaşık üçte biri fiyatına satılan bu türden dergiler, artık kitaplarla yarışıyor. (Bu arada bu yazımda, ucuz kitap satan yerler konusundan bahsettim, mutlaka ilginizi çekecektir => Ucuz Kitap Nereden Alınır?)
Buna rağmen kuşe kağıda basılan renkli sayfalar, içeriğin zenginliği ile birleşince, böyle bir dergiden vazgeçmek kolayca mümkün olmuyor…
Atlas Tarih Dergisi
Geçtiğimiz günlerde, Bakırköy’de Marmaray durağında indikten sonra, mutat olduğu üzere kitapçılar tarafındaki çıkışı kullandım.
Buradaki sahaflardan birinde bir de ne göreyim! Üst üste yığılı, neredeyse sıfır, bazılarının kapağı bile açılmamış Atlas Tarih dergisi eski sayılar…
Üstelik bazıları sert ve ciltli kapaklı. (Şu anda ciltli bir kitap/dergi satın almak gerçekten büyük bir olay!)
Ciltli kapak olanları 35, normal kapak olanları 25 TL’den satın aldım. Nasıl mutlu oldum anlatamam! Böylece kitaplığım biraz daha zenginleşti.
Atlas Tarih dönem dönem özel sayılar da çıkarıyor.
Mesela “Cumhuriyetin Bir Asrı” başlıklı, 2023 tarihli sayı da bu türden özel bir baskıydı.
Ciltli olmasa da, bu kapak da normal kapaklardan daha kalınca ve sertti. Aynı şekilde, iç kısımdaki sayfalar da derginin normal sayılarındaki kağıttan daha sert ve daha kaliteliydi.
Yani arşivlik diyebileceğim güzel sayılardan biriydi bu da. Dolayısıyla bu özel sayıları da takip etmek gerekiyor.
Eğer siz de benim gibi tarihe meraklıysanız ve İlber Ortaylı, Necdet Sakaoğlu, Kansu Şarman, Feza Kürkçüoğlu, Selim Erdoğan, Orhan Koloğlu gibi saygın isimlerin yazıların okumak istiyorsanız, mutlaka Atlas Tarih dergisine bir göz atın.
***
Bitirmeden önce, okuyup beğendiğim bazı kitapları tanıttığım videoyu da buraya bırakıyorum sizler için:
Bir başka yazımda tekrar görüşmek dileğiyle, kendinize iyi bakın, hoşça kalın!