Okuduğum Kitaplar 7. Bölüm
Herkese merhaba!
Hatırlayacağınız gibi, okuyup beğendiğim altmış tane kitabı (Altı ayrı yazıda, 10+10+10+10+10+10= 60 kitap olacak şekilde) daha önce sizinle paylaşmıştım.
(Bu yazı dizisinin ilk bölümü burada => Okuduğum Kitaplar 1. Bölüm)
Bu yazıda da, yine ilginizi çekecek türden ve farklı konularda yazılmış on kitap önerisi bulunuyor.
Konsepti biliyorsunuz artık, önce kitapla ilgili kısa bir künye sunuyorum, hemen ardından kitapla ilgili bilgileri, kişisel yorum ve düşüncelerimi ilave ediyorum.
Yazıları okumaya üşenenler için, Youtube kanalıma eklediğim şu videoyu da seyredebilirsiniz elbette => Okuduğum Kitaplar
Öyleyse hiç vakit kaybetmeden hemen kitaplara geçelim.
- Kitabın adı: Ölümcül Kimlikler
- Yazarı: Amin Maalouf
- Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
- Yayın yılı: 2018
- Sayfa sayısı: 133
Günümüzde, her geçen gün giderek Faşizme doğru kayan Milliyetçiliğin ne kadar vahim sonuçları olabileceğini, sanırım her anlamda bir dünya vatandaşı olan Amin Maalouf’tan başkası anlatamazdı.
Lübnan’da doğan ancak hayatının büyük bölümünü Fransa’da geçiren yazar, bu deneme kitabının hemen başında, en can alıcı noktayı vurguluyor aslında: İnsan tekinin biricikliği.
Yani istisnasız herkesin, tekil her bir bireyin karmaşık kimliklerle dolu olabileceğini göstermeye çalışıyor bu kitabında.
“Fransızım, Müslümanım, Siyahım vb.” gibi kesin, sınırları net ve değişmez tanımlardan neden uzak durmamız gerektiğini tek tek anlatıyor. Çünkü ona göre kimlik, asla bir çırpıda oluşmaz. Aksine, yaşam boyunca değişebilir.
Bu kısacak kitap, derinliğini kavrayabilen için gerçekten çok şey söylüyor.
Dünyanın her geçen gün daha kötüye gittiği bir dönemde, bu kitabın, her yaştan, her eğitim seviyesinden, herkesçe okunması gerektiğini düşünüyorum.
Hiçbir şey için geç değil. Bugün alın, hemen okumaya başlayın derim.
- Kitabın adı: Avrupa’nın Katli 1918-1942 & Siyasi Bir Tarih
- Yazarı: Howard M. Sachar
- Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
- Yayın yılı: 2017
- Sayfa sayısı: 392
Sachar’ın bu kitabını ilk çıktığı dönem alıp hemen okumuştum.
Öncelikle Erdem Gökyaran’ın harika çevirisine bir parantez açmalıyım burada. Gerçekten çok güzel çevirmiş. Kitap adeta su gibi akıp gidiyor desem yeridir.
Kitapta, 1918 ve 1942 tarih aralığında, dünyanın farklı yerlerinde, çoğunlukla siyasi cinayetlere kurban gidenlerin hikayeleri anlatılıyor.
Çoğunlukla diyorum çünkü örneğin Stefan Zweig gibi, intihar ederek yaşamına son veren bir yazarın ölümünden de bahsediyor Howard M. Sachar. (Hazır Zweig demişken, onunla ilgili yazmış olduğum bir yazım da var => Stefan Zweig ve Sürgün)
Peki kim bu isimler? Rosa Lüksemburg, Giacomo Matteotti, Walhter Rathenau, Sergey Kirov…
Kitabın isminden de anlaşılacağı üzere, öldürülenler siyasi kimlikleriyle öne çıkan insanlar olunca, haliyle o dönemlerin siyasi gelişmelerine de yakından tanık oluyoruz.
Bu kitap gerçekten çok başarılı bir siyasi tarih çalışması. Bu tür yayınlara ilginiz varsa, aklınızda bulunsun.
- Kitabın adı: Moskova Notları
- Yazarı: Muhsin Ertuğrul
- Yayınevi: Can Yayınları
- Yayın yılı: 2023
- Sayfa sayısı: 200
Muhsin Ertuğrul ismini eminim herkes duymuştur zaten.
Bu kitapta, Türk tiyatrosunun öncü ismi olan Muhsin Ertuğrul’un 1925 ve 1934 yıllarında, iki kez gittiği Sovyet Rusya’ya ait izlenimlerini okuyoruz.
Bu izlenimleri gazeteye yazdığı yazılarla herkesle paylaşan Ertuğrul, Moskova ve Petersburg’un sanat dünyasına doğru bir yolculuğa çıkarıyor bizi.
Gezdiği müzeler, buradaki eserler, tiyatrolar, tiyatroların kurucuları, ünlü direktörler ve oyuncular hakkında bilgi ediniyor ve Ertuğrul’un, dönemin görüştüğü ünlü isimlerinin sanata dair görüşlerini öğreniyoruz.
Yazıldığı dönem itibariyle, makalelerinde eski Türkçe kelime kullanımı bir hayli yaygın Muhsin Ertuğrul’un. Bu sorunu da, kitabı yayına hazırlayan Tuncay Birkan, kitabın en arkasına Türkçe sözlük ekleyerek halletmiş. Son derece güzel düşünülmüş.
Devrim sonrası Rusya’sına ait tespitler, yer yer bir parça rejim propagandasına kaçsa da, kitap son derece ilgi çekici yorumlarla dolu. Tavsiye ederim.
- Kitabın adı: Gelecek Siyaseti
- Yazar: Evren Balta-E. Fuat Keyman
- Yayınevi: Ayrıntı Yayınları
- Yayın yılı:2022
- Sayfa sayısı: 115
Pandemi döneminde, yine piyasaya çıkar çıkmaz alıp okuduğum bu kitap, yazarların kısa makalelerinden oluşuyor.
Her ikisi de Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler profesörü olan Balta ve Keyman, devletin geleceğinden kent yönetimlerine, küreselleşmenin etkilerinden uluslararası sağlık ve güç dengesine kadar, çok sayıda konuya değinmiş bu kitapta.
Yazıların uzun olmaması, okunmayı gerçekten kolaylaştırıyor. Özellikle bu alanda öğrenim gören lisans ve yüksek lisans öğrencilerine tavsiye ederim.
- Kitabın adı: Ünlü Ressamlar-Hayatları ve Eserleri
- Yazarı: Sadun Altuna
- Yayınevi: Hayalperest Yayınevi
- Yayın yılı: 2023
- Sayfa sayısı: 270
Bu muhteşem kitabı, TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı’nda, tesadüfen keşfettiğim Hayalperest Yayınevi’nin standında görmüş ve almıştım. Hiç pişman olmadım.
Kitabın yazarı Sadun Altuna, dünyaca ünlü on sekiz ressamı, kısa denebilecek hayat hikayeleri ve en çok bilinen eserleriyle anlatıyor bize…
Kitabı öne çıkaran en büyük özelliği ise, bahsi geçen tabloların da renkli bir şekilde kitapta yer alması.
Peki hangi ressamlar var bu kitapta?
Leonardo Da Vinci, Michelangelo, Rembrandt, Claude Monet, Renoir, Van Gogh…
Her bir ressama ayrılan bölüm yaklaşık 8-10 sayfa. Hiç sıkılmadan ve tablolara hayranlıkla bakarak okuyacağınıza eminim.
Ve şundan da hiç şüphem yok, okurken, aynı benim gibi, siz de bu tabloları yerinde görmek için içinizde sonsuz bir istek duyacaksınız. Çünkü yazar, her bir tablonun orijinalinin hangi müzelerde yer aldığı bilgisini de eklemiş…
- Kitabın adı: Avrupa Milletlerinin Karakter ve Psikolojileri
- Yazarı: Alfred Fouillee
- Yayınevi: İdil Yayıncılık
- Yayın yılı: 2021
- Sayfa sayısı: 180
Atatürk’ün okuduğunu ve kenarlarına notlar aldığını görünce, bu kitabı tereddüt etmeden satın almıştım.
Kitapta; İtalyanlar, Fransızlar, Almanlar, Ruslar gibi farklı milletler üzerine yorumlar yer alıyor. Bunların tarihleri, yaşadıkları coğrafya, karakteristik özellikleri, sanat anlayışları, kültürel yapıları…
Fransız tarihçi Alfred Fouillee (1838-1912) tarafından yazılmış olan bu kitap, ilk kez 1923 yılında Türkçe’ye çevrilmiş. Mustafa Kemal Atatürk tarafından da okunarak herkese tavsiye edilmiş.
Kitabın içinde, Atatürk’ün not aldığı kısımları da göreceksiniz. Biraz yüzeysel bilgilerden oluşsa da, dönemin şartları düşünüldüğü zaman kitabın değeri daha rahat anlaşılabilir. Bir bakarsınız.
- Kitabın adı: Cumhuriyetle Özdeş Bir Yaşam: Özden Toker-İsmet İnönü’nün Kızı Anlatıyor
- Yazarı: Özden Toker
- Yayınevi: Yapı Kredi
- Yayın yılı: 2023
- Sayfa sayısı: 300
Mehmet Ö. Alkan’ın, İsmet İnönü’nün kızı Özden Toker ile yaptığı söyleşiden oluşan bu kitap, ne yazık ki benim beklentilerimi tam anlamıyla karşılamadı.
Açıkçası ben, daha çok İsmet Paşa’ya ve Türk Siyasi Hayatına dair değişik, hiç bilinmeyen, daha önce duyulmamış anekdotlar okuyabileceğimi düşünerek satın almıştım bu kitabı. Yanılmışım. Kitapta altını çizdiğim yer o kadar az ki…
Söyleşi daha çok Toker, ailesi ve yakın çevresine ait anılardan oluşuyor. Yine de, Cumhuriyetin ilk yıllarına, İnönü ailesine ait anıları okumak güzeldi.
- Kitabın adı: Türk Dış Politikasında Güncel Sorunlar ve Uygulamalar
- Editörler: Tarık Oğuzlu & Yelda Ongun
- Yayınevi: Nobel Akademik Yayıncılık
- Yayın yılı: 2021
- Sayfa sayısı: 373
İşte size altını satır satır çizdiğim bir kitap. E tabii, Uluslararası İlişkiler doktorası yaparsanız, bu tür bir kitapta böyle şeyler kaçınılmaz oluyor tabiatıyla…
Prof. Dr. Tarık Oğuzlu ve Prof. Dr. Yelda Ongun’un derlediği bu kitap, farklı makalelerden oluşuyor.
Türk dış politikasını, tüm yönleriyle, hem geçmişi hem de bugünüyle anlamak isteyenler için harika bir çalışma.
Kamu diplomasisinden enerji güvenliğine, Türkiye-AB ilişkilerinden Ortadoğu’ya dek, çok farklı konu yer alıyor kitapta.
Kamu Yönetimi, Siyaset Bilimi, Uluslararası İlişkiler öğrencileri mutlaka bir baksın.
- Kitabın adı: Kitap Sevenler Cemiyeti
- Yazarı: Halil Solak
- Yayınevi: Dergah Yayınları
- Yayın yılı: 2023
- Sayfa sayısı: 190
Bu kitap, tam da benim gibi bilgiye her zaman aç olan ve okuyup yeni bir şeyler öğrenmekten, dağarcığına yeni bilgiler katmaktan büyük bir haz alan birine hitap edecek türden…
Son derece didaktik bir yayın olan bu kitap, her biri en fazla dört-beş sayfadan oluşan kısa kısa makalelerden oluşuyor.
Yazar Halil Solak bu kitabını, her bir bölümde farklı konularda yazılmış makaleler olacak şekilde altı bölüme ayırmış. Makaleler farklı ama ana tema aynı: kitap, kitap dünyası ve kitap sevgisi.
Bölüm başlıkları ise şöyle:
- Kitap Yolunda Maceralar
- Kitabı Sevmek
- Bir Ömür Kitap
- Bir Şans Eseri Olarak Sahaflara Düşmek
- Kütüphane, Nasıl Bir Yer?
- Okur-Yazarların Dünyası
Örneğin birinci bölümdeki “Saraydan Bavula, Bavuldan Kasaya: 189 Osmanlı Belgesinin Payitahta Dönüşü” başlıklı makale, Ruşen Eşref Ünaydın’ın aslında Topkapı Sarayı Arşivine ait olduğu halde Atina’daki büyükelçiliği sırasında tesadüfen karşısına çıkan önemli Osmanlı belgelerinin yurda dönüş hikayesini anlatıyor.
Aynı bölümde “Ben Bu Tılsımı Bozarım: Tılsımlı Kitaplara Dair Bir Güftugu” başlıklı bir makale var.
Burada da Sümer, Asur, Babil ve Osmanlı kültürlerinde tılsım, büyü, astroloji, fal gibi konulara ilişkin son derece ilginç bilgiler anlatılmış örneğin.
İbrahim Müteferrika, Halil İnalcık gibi isimlerin peşinde, kitapların sihirli dünyasına doğru bir yolculuk yapmak isterseniz şayet, bu kitabı alıp okuyabilirsiniz.
(Bu kitapla ilgili daha ayrıntılı bir tanıtıcı yazım ise burada => Kitap Sevenler Cemiyeti )
- Kitabın adı: Doğu Batı Dergisi-Türkiye’de Siyasal Hayat 1 (Sayı 109)
- Yazarı: Kolektif
- Yayınevi: Doğu Batı Yayınları
- Yayın yılı: 2024
- Sayfa sayısı: 255
Evet, normalde ben bu yazı dizisinde hep kitap tanıtımları yapıyorum.
Ancak çok kısa bir zaman önce okuduğum bu faydalı çalışmanın arada kaynayıp gitmesine gönlüm razı olmadı açıkçası…
Bu defa bir dergi tanıtımı ile karşınızdayım. Daha doğrusu, derginin okuyup çok beğendiğim bir sayısıyla…
Doğu Batı Yayınları tarafından çıkarılan üç aylık bir düşünce dergisi var: Doğu Batı Dergisi.
Bu derginin, Mayıs-Haziran-Temmuz 2024 tarihli 109. sayısı, “Türkiye’de Siyasal Hayat-1” başlığını taşıyor.
Türkiye’deki siyaseti, siyasal hayatı, A Haber veya Sözcü Tv cenderesinden çıkıp, daha akademik, daha nesnel, daha sağlıklı ve doğru bir şekilde anlamak için, bu sayı gerçekten biçilmiş kaftan!
Bu sayıyı öne çıkaran husus, güncel siyasete dair de analizler barındırması.
Türkiye’deki mevcut siyasi durumu kavramak adına, mutlaka okumalısınız.
Okumak isteyenler için, bu yazımda da ucuz kitap satan yerlerden bahsettim => Ucuz Kitap Nereden Alınır?
Bir başka yazımda görüşünceye dek, kendinize çok iyi bakın.