Gezginlerle Röportajlar 1. Bölüm

Gezginlerle Söyleşiler 1

Herkese merhaba!

Gezi yazıları yazmak, seyahat rehberi hazırlamak benim için elbette çok keyifli bir uğraş. Ancak bunlarla insan karşı tarafa, ancak kendi penceresinden bir şeyler yansıtabiliyor.

Anlatabildiklerimiz aslında kişisel görüş açımızla sınırlı kalıyor. Dolayısıyla bu defa bir de benim gibi gezen diğer gezginlerin fikrini alayım dedim. Seyahat kavramına bir de onların pencerelerinden bakalım istedim.

Böylece uzunca bir süredir kafamda planladığım bir projeyi nihayet hayata geçirebildim. Bundan böyle her ay, Gezivita seyahat blogu içinde bir gezgin ile yapacağım röportajı okuyacaksınız.

Böylece hem dünyayı gezen, yeni yerler keşfeden bu harika insanları biraz daha yakından tanımış ve onların dünyasına doğru bir adım atmış olacak hem de aynı zamanda onlardan hepimizin işine yarayacak ve belki de bizim de gelecek seyahatlerimize ilham verecek bilgiler edineceğiz beraberce.

Cengiz abi ile birlikte İzmir’de.

İlk konuğum İzmir’den Mustafa Cengiz Bilir. Cengiz abi 9 ay süren büyük turunu kısa bir süre önce tamamladı ve yurda döndü. O da aynı benim gibi sırt çantası ile gezen bir gezgin. Bu yolculuğunda oldukça farklı ülkeler gezdi: Laos, Tayland, Güney Kore, Kamboçya…

Ben de fırsattan istifade, hazır yakalamışken, yeni bir tura çıkmadan kendisiyle memleketi İzmir’de buluştum ve çok keyifli bir sohbet gerçekleştirdim. Röportajı burada soru cevap şeklinde yayınlıyorum.

Kyoto, Japonya

Kyoto, Japonya

Önce bize kısaca biraz kendinizden bahseder misiniz? 

Boyozun, gevreğin, çiğdemin, enginarın, kabak çiçeği dolmasının, meltem esintisinin ve güzel insanların kenti İzmir’de doğdum. İlk, orta ve lise eğitimimi doğduğum bu güzel kentte tamamladım.

Sonrasında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde lisans eğitimi aldım. O yıllardan bu yana da mesleğimi İzmir’de avukat olarak sürdürdüm. Kayda değer bir yeteneğim ve özelliğim yok. Her gün sokakta karşılaşabileceğiniz sıradan insanlardan birisiyim…

Bugüne kadar toplam kaç ülke/şehir gezdiniz?

Şimdiye kadar Türkiye dışında 34 ülke gezdim. Sanırım yüzü aşkın kent, kasaba ve köyü de dolaştım.

Gezip gördükleriniz arasında, en beğendiğiniz ülke veya şehir hangisi? Neden?

Japonya bu gezegene ait olmayan inanılmaz bir ülke.

Tarihi dokusu, etik değerlere olan saygıları, gelenekselle çağdaş olanı ustaca harmanlamaları, insanlarının birbirlerine olan saygıları, teknolojileri, dakiklikleri, temizlikleri, düzenleri, çalışkanlıkları ve daha bize çok yabancı pek çok değerleri ile bu ülkeye hayran olmamak mümkün değil.

Japonya’da başta Osaka olmak üzere Nara, Hiroşima ve Kyoto’yu ziyaret ettim. İtiraf etmeliyim ki, bu kentler arasında bir seçim yapabilmek gerçekten çok zor.

Çünkü, her biri birbiriyle kıyaslanamayacak kadar temiz, düzenli ve masalsı. İnsanlarıysa bizim aklımızın ve hayallerimizin sınırlarını zorlayacak ölçüde dürüst, konuksever, barışçıl ve yardımsever.

Seyahat sizin için ne ifade ediyor? Mesela tek bir kelime ile tanımlayın desem…

Özgürlük…

Jaipur, Hindistan

Yeni Delhi, Hindistan

Gezmeye ne zaman ve nasıl başladığınızı öğrenebilir miyim?

Türkiye içindeki gezme eylemlerime ekonomik bağımsızlığımı kazandığım yıllarda başladım. Daha çok gençtim ve zaman buldukça amaçsızca dolaşıyordum.

Daha sonra iş gezileriyle içimdeki gezme tutkusunu bir araya getirerek ülkemizin pek çok yerini dolaştım. İlk yurt dışı deneyimim ise 1988 yılında İsviçre’ye bir iş gezisiyle başladı ve ondan sonra da arkası geldi.

Bir seyahate çıkmadan önce ne gibi hazırlıklar yaparsınız?

Öncelikle gezmeyi planladığım ülkeler arasındaki olası rotayı çıkarırım. Ardından gereksinimlerimi belirler ve bu gereksinimleri de dikkate alarak bir bütçe yaparım. Ekipman olarak eksiklerimi gözden geçiririm. Sağlık kontrolünden geçer, gerekli aşılarımı tamamlarım.

Yolda bana gerekli olabilecek konularda kısa kurslara katılırım. Rota üzerindeki ülkeler ve kentler hakkında gezi yazıları ve diğer gezgin arkadaşların bloglarını okurum. Uçak biletimi alır, ilk iki gece konaklama rezervasyonumu yaparım.

Gezileriniz sırasında karşılaştığınız en ilginç olay nedir? Veya aklınızda kalan unutulmaz bir anı?

Binlerce kilometre uzaklıkta; dolaştığımız her ülke ve kentte mutlaka Mustafa Kemal’i tanıyan ve ondan övgüyle söz eden en az bir kişiye rastlamak, bizim için  gerçekten çok ilginç ve onur duyulacak bir şeydi…

Kochi, Hindistan

Kampot, Kamboçya

Gezmeye yeni başlayanlara ne gibi öğütler verirsiniz?

Yola çıkmadan önce yukarıda söz ettiğim hazırlıkları mutlaka yapsınlar.

Rotasız, aşısız, ekipmansız, donanımsız olarak asgari düzeyde de olsa gezilebilir. Ancak en azından ulaşım ve vize giderlerini karşılayabilecek ölçüde bir bütçe olmadan, beş parasız olarak gezmek cehennem azabından başka bir şey değildir.

Sonunda suç işlemeye yönelebilir, bir tabak yemek ya da bir şişe içecek uğruna gururunuz ve onurunuzdan ödün vermek zorunda kalabilirsiniz.

Hekimlik, aşçılık, berberlik, mühendislik, profesyonel sürücülük ve kaptanlık, yabancı dil, müzik ve herhangi bir spor öğretmenliği ve benzerleri gibi dünyanın her yerinde yapabileceğiniz geçerli bir mesleğiniz varsa çok düşük bir bütçeyle gezmeniz mümkün olabilir.

Yurt dışında en çok dikkatinizi çeken şey nedir?

Uzak doğu, Güneydoğu Asya ve Okyanusya’da yaşayan babaların, küçük kız ve erkek çocuklarıyla en az anneleri kadar ilgilenmeleri dikkatimi çok çekmişti.

Kampot, Kamboçya

Sırt çantanızda olmazsa olmaz neler var?

İsviçre çakısı, küçük bir kilit, bekçi düdüğü, kalem/not defteri, gözlük, cep telefonu, şarj aletleri, yedek batarya, fotoğraf makinesi, aksiyon kamerası, harici bellek, küçük bir sağlık seti, su geçirmez pasaport ve telefon cüzdanı, dikiş kiti, iç çamaşırı, terlik, birkaç tişört, şapka, buff, çabuk kuruyan çok cepli ve şort olma özelliğine sahip pantolon, su geçirmez ve kaymaz tabanlı ayakkabı, ayrıca gideceğim bölgenin özelliğine göre seçimlik olarak yağmurluk, termal içlik, polar, böcek/sinek savar losyon…

En çok hangi ulaşım şeklini (uçak, tren, otobüs vs.) seviyorsunuz? Neden?

Kuşkusuz bütün ulaşım araçlarının kendine özgü keyifli ve yararlı özellikleri olmalı. Bunu yadsıyamayız.

Ancak, özellikle kent içinde bir yerden diğer yere giderken yürümek, bana hep keyif vermiştir. Böylece, bulunduğunuz kentin insan ve kent dokusunu daha iyi gözlemleyebilir, hatta zaman zaman o dokunun bir parçası haline geldiğinizi hissedebilirsiniz.

Gittiğiniz en ucuz ülke/şehir hangisiydi?

Ucuzluk ve pahalılık; yaşam tarzınız, seçimleriniz ve bütçenize göre değişkenlikler gösteren kavramlardır.

Bizim gezdiğimiz ülkeler arasında ise Nepal, Hindistan, Kamboçya, Endonezya ve Filipinler genellikle yaşamın ucuz olduğu ülkelerdi. Ancak, Kamboçya kırsalındaki kent ve kasabaların, ucuzluk konusunda diğerlerinden biraz öne çıktığını söyleyebilirim…

Bali, Endonezya

Gittiğiniz en pahalı ülke/şehir hangisiydi?

Gittiğimiz ülkeler arasında Güney Kore ve Japonya en pahalı ülkelerin başında yer alıyorlardı. Japonya’da ulaşım çok pahalı iken, Güney Kore’de ulaşım dışındaki pek çok kalem ürün ve hizmet Japonya’daki örneklerinden daha pahalıydı.

Fakat biz Japonya’nın Osaka, Nara, Hiroşima ve Kyoto kentlerini, Güney Kore’nin de Seul ve kırsalda başka bir kentini gezdik. Bu bakımdan, iki ülke arasındaki bu kıyaslamam ne derece sağlıklı olur bilemiyorum.

Peki, bugüne kadar okuduğunuz en güzel seyahat kitabı hangisi diye sorsam?

Henüz ortaokul sıralarındayken tanıştığım Jules Verne’nin kitaplarını küçüklüğümden beri çok severim. Çünkü; onun kitaplarını okurken, satır aralarında kaybolur, sayfalar boyunca siz ve hayal gücünüz, bilinmeyen ve keşfedilmeyi bekleyen gizemli dünyalara, durmaksızın seyahat edersiniz…

“Tüm seyahat tutkunlarıyla duygu, düşünce ve deneyimlerimi paylaşma fırsatını verdiği bu söyleşi  için, Gezivita ve Kaan Önem’e çok teşekkür ederim.”

Cengiz abi ve ben. Instagram adresim: @Gezivita

Cengiz abi röportajı böyle bitirdi.

Ben de bana vakit ayırıp sorularıma içtenlikle yanıt verdiği için buradan da bir kez daha çok teşekkür ediyorum. Kendisinin yazılarını okumak için seyahat bloguna buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Bu da İnstagram sayfası: Instagram

2018 yılı ekim ayı röportajında ise Bavulumdaki Hikaye blogundan tanıdığımız Melek var. O röportaj da burada: Bavulumdaki Hikaye

Benim diğer birkaç yazım da ilginizi çekebilir diye düşünüyorum:

  1. Saklı Cennetler
  2. Kalkan Gezi Notları
  3. Yurt Dışı Seyahatleri İnsana Ne Kazandırır?
  4. Tayland Genel Bilgiler ve Tavsiyeler

Seyahatle kalın, sorularınız varsa bana mutlaka yazın, şimdilik hoşça kalın!

2 Comments

  1. Semi 22 Eylül 2018
    • Gezivita 22 Eylül 2018

Leave a Reply

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.