Kuduz Aşısı
Herkese merhaba!
Burada ağırlıklı olarak gezi ve seyahat konularında içerik paylaşmama rağmen, kültür ve sanat hakkında da yazılar yazdığımı, bu bloğu yakından takip edenler biliyor zaten.
Geçenlerde başıma gelen bir olay sonrasında, internette yaptığım araştırmalarda sağlıklı bir bilgi bulamayınca, sağlıkla ilgili bu konu hakkında da yazmanın herkes için faydalı olacağını düşünerek bu yazıyı hazırlamaya karar verdim.
Evet sevgili dostlar, bugünkü konumuz Kuduz Aşısı.
Kuduz Aşısı
Hepinizin bildiği gibi, sevimli dostlarımız kediler ve köpekler hayatımızın her köşesindeler. Evde, metroda, kafede, kitapçıda, kısacası her yerde onlarla iç içeyiz.
İnternetteki aramalara bakılırsa, yanıtı en çok merak edilen sorulardan biri şu: Kedi tırmalaması kuduz aşısı gerektirir mi? Evet gerektirir.
Ben önce kendi başımdan geçeni kısaca anlatayım, arkasından kuduz aşısı hakkında merak ettiğiniz tüm sorulara yanıt bulacaksınız zaten bu yazının içinde.
Efendim, bendeniz geçtiğimiz aylarda, güzel ve güneşli bir eylül hafta sonunda, Sarayburnu Çay Bahçesinde denize nazır çayımı yudumlarken, bir kedinin bana doğru yaklaştığını gördüm.
Sandalyede değil uzun bir minderde oturuyordum ve kedinin bana doğru geldiğini görünce, sürekli yanımda taşıdığım sırt çantamı minderin üzerinden elime almak istedim.
Laf aramızda, ben biraz hayvanlardan huylanırım ve ne bana ne de eşyalarıma temas etmesini pek istemem. Aman hayvan severler hemen ayaklanmasın, sokak hayvanlarına eza cefa edip zarar veren kitleden değilim ben. Kendimi sakınırım, hepsi bu.
Çantama uzanmam, kedinin bir anda yukarıya doğru zıplamasıyla kesişince, bileğimde bir kedi tırmalaması meydana geldi. Kedi bilerek gelip beni tırmalamadı aslında.
Ama bileğim çok hafif de kanayınca, içime birden bir kurt düştü. Acaba bir şey olur mu? Kuduz nasıl olunur? Kuduz aşısı ne zaman yapılmalı?
Soluğu Sirkeci’de bir eczanede aldım hemen. Eczacı, aşının gerekli olup olmadığı yönündeki soruma, “Buna ben karar veremem” deyince işin ciddiyetini kavradım.
Kuduz Aşısı Nerede Yapılır?
Üstelik, internete girip yaptığım çok kısa bir araştırma faslından sonra da doğru düzgün ve net bir bilgiye ulaşamadım bu konuda. Sonra, ver elini Taksim İlk Yardım Hastanesi.
Danışmadaki görevli, bu aşının gerekli olup olmadığı konusundaki kesin kararı yalnızca doktorun vereceğini söyledi ve ekledi: “Kuduz aşısı her hastanede yapılmıyor. Şu ilerdeki duvarda kuduz aşısı yapan hastaneler var, oradan bakabilirsiniz. Hiç vakit kaybetmeden gidin. Hele yirmi dört saati sakın geçirmeyin.”
Ben İstanbul’da yaşadığım için, bu listeyi şuraya bırakıyorum. Burada İstanbul kuduz aşısı yapan hastaneler var:
Önce şu soruya cevap vereyim: Kuduz aşısı paralı mı? Hayır kuduz aşısı bedava. Üstte yazan devlet hastanelerinde ücretsiz kuduz aşısı olabilirsiniz.
Değerli arkadaşlar, bir kedi veya köpeğin, tırmalaması veya ısırması sonrasında kuduz aşısının gerekli olup olmadığı konusunda standart bir yanıt kesinlikle söz konusu değil.
Isırık veya tırmığın vücudun hangi bölgesinde olduğuna, yaranın derinliğine ve hayvanın durumuna (ev hayvanı mı yoksa sokak hayvanı mı, sağlıklı mı değil mi) bağlı olarak bu soruya sadece ve sadece doktorlar yanıt verebilir.
Açıkçası herkesin her şeyi bildiği bu ülkede eczacının verdiği o yanıt beni de fazlasıyla şaşırttı. Benimkisi neredeyse sıyrık şeklinde olduğu için, korkma hiçbir şey olmaz deyip geçiştirebilirdi pekala…
Dolayısıyla bu türden bir olayın başınıza gelmesi halinde, en kısa süre içerisinde mutlaka üstte yazan hastanelerden birine gidin ve durumu anlatın. Mesai saatleri içerisinde giderseniz aşı birimi bu aşıyı yapıyor. Diğer zamanlarda acil servis diye biliyorum.
Ancak ne olursa olsun, öncelikle hastanenin danışma bölümüne gidiyorsunuz ve onların yönlendirmesine göre hareket ediyorsunuz zaten.
Burada görevli doktor olayın hikayesini sizden dinleyecek, yaraya bakacak ve aşının gerekli olup olmadığına o karar verecektir. Bu arada hastaneye gitmeden önce ilk yapmanız gereken şey, bölgeyi sabunlu suyla iyice yıkamak, bunu da sakın ihmal etmeyin.
Kuduz Aşısı Kaç Doz?
Aşıya gerek duyulduğuna karar verilirse, eğer son beş yıl içerisinde tetanos aşısı olmadıysanız, önce bir kolunuzdan tetanos aşısı oluyorsunuz. Diğer kolunuza da kuduz aşısının birinci dozu vuruluyor.
Mesela ben, hayatımda daha önce hiç kuduz aşısı olmamıştım. Demek ki kuduz aşısı nereden yapılıyor? Koldan.
Son beş yıl içerisinde, tetanos aşısı olup olmadığınızı hatırlamıyor olabilirsiniz. Merak etmeyin, hastanede sistemden buna da bakılıyor.
Gördüğüm kadarıyla insanlar kuduz aşısından korkuyorlar. Kuduz aşısı yan etkileri var mı? Kuduz aşısı ağrı yapar mı?
Açıkçası bende ne ağrı oldu, ne yan etkisi görüldü. Ama doktora veya hemşireye bu konuyu kendiniz de sorabilirsiniz elbette. Kişiden kişiye göre değişebilir.
Cevabı en çok merak edilen sorulardan bir diğeri ise şu: Kuduz aşısı kaç yıl korur? Kuduz aşısı ne kadar süre korur?
Buna kesin bir yanıt, ne hastanelerin kuduz ile ilgili makalelerinde var, ne de bir zamanların kutsal bilgi kaynağı olan Ekşi Sözlükte.
Hele Ekşi Sözlük, herkesin kendi hikayesini tüm detaylarıyla anlattığı ama kuduz aşısıyla ilgili neredeyse doğru dürüst hiç bilgi vermediği entrylerle dolu:
“Minnoş kedicik beni aniden tırmaladı, kıyamadım kerataya. Aldım kucağıma, sıkıp sıkıp öptüm yanaklarını. Yerim seni, ısırırım seni diye bağırdım avaz avaz.”
Tamam, harika, sık, sev, okşa, hatta ye sen yine onu ama bunun bize bir faydası yok ki canım kardeşim. Kutsal bilgi kaynağını ne hale getirdiniz yıllar içerisinde…
(Ben zaten Ekşi Sözlüğün kutsal bilgi kaynağından çöp tenekesine dönüşme sürecini şu yazımda anlatmıştım, vaktiniz olunca bir bakarsınız: Ekşi Sözlük)
Kuduz Aşısı Ne Kadar Korur?
Peki kuduz aşısı kaç doz? Kuduz aşısı dört doz olarak uygulanıyor. Zaten hastaneye gittiğiniz zaman size bir takvim verecekler. Bunu sakın kaybetmeyin.
Bunun üzerinde hangi günler aşı olacağınız yazıyor zaten. Bu tarihlere mutlaka uyun! Yine Ekşi Sözlük’te, falanca dozdan sonra çok üşendim, aşıya gitmedim diyen entryler gördüm. Gerçekten inanamıyorum.
Sevgili arkadaşlar, değerli dostlar; kuduz, hastalık bir kez bulaştıktan sonra -eğer zamanında aşı olmadıysanız- tedavisi kesinlikle olmayan bir hastalık.
Tekrar ediyorum, kuduzun, bir kez olduktan sonra bilinen bir tedavisi yok. Sonu da ölüm. Bu işin şakası, üşengeçliği falan olmaz.
Kuduz aşısı altı aylık bir koruma sağlıyor. Bu şu demek: Olaydan sonra dört doz aşınızı oldunuz ve tamamladınız. Altı ay içerisinde tırmalama veya ısırma olayı tekrarlanırsa yeniden aşı olmanıza gerek yok.
Gördüğünüz gibi kuduz aşısı koruyuculuğu, bazı internet kaynaklarında yazdığı gibi bir yıl falan değil kesinlikle.
Ancak burada yine çok önemli bir bilgi var! Eğer yara, sıyrık veya çizik şeklinde ufak değil büyükse, yine hastaneye gitmenizi ve bu konuda bir doktora görünmenizi tavsiye ediyorum!
Ben bu bilgiyi daha birkaç gün önce aşı birimindeki sağlık çalışanından aldım.
Peki ben hastaneye yeniden neden gittim dersiniz? Çünkü bir kaç gün önce apartmana girerken komşunun tasmasız dolaştırdığı köpeği neredeyse ayağımı ısırıyordu. Yani üstümde eşofman olmasa ve ayağımı kaçırmasam ısırmıştı.
Bu köpek, beni tırmalayan kedinin aksine tabii ki ev köpeği ve komşunun söylediğine göre aşıları tam. Kuduz falan değil yani. Yine de teyit amaçlı olarak bu bilgiyi birinci elden, hastaneden almak istedim ben.
Kuduz Aşısı
Evet, dolayısıyla sizi ısıran hayvanın sokak ya da ev hayvanı olup olmadığı da son derece önem taşıyor burada.
Bana kalırsa, eğer tırmalayan veya ısıran hayvan sokak kedisi veya sokak köpeğiyse, bu riski almaya kesinlikle değmez. Yaranın büyüklüğüne ve derinliğine bakılmaksızın mutlaka hastaneye gidin.
Ev hayvanı olması durumunda belki biraz daha ihtiyatla yaklaşılabilir. Ancak şayet ben, üç ay önce kuduz aşısı olmamış olsaydım ve komşunun köpeği gelip beni ısırmış olsaydı, kesinlikle hastaneye giderdim.
Fazla evhamlı olduğum düşünülebilir ancak yukarıda belirttiğim gibi, yakalandıktan sonra kesinlikle tedavisi olmayan ve sonucu kesin ölüm olan bir hastalıktan bahsediyoruz. Bu uzay çağında bu kumarı oynamaya değmez.
Kuduz halk sağlığını tehdit eden bulaşıcı bir hastalık üstelik. Lütfen bu konuda dikkatli ve tedbirli olalım!
Bu bloğa tesadüfen ilk kez geldiyseniz, şu yazımdan blog hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz: Gezivita
Blog aynı zamanda kişisel bir alan olduğu için, burayı kimi zaman bir iç dökme, karalama ve rahatlama yeri olarak kullandığımı da söyleyebilirim.
Böyle deneme türünde yazılar yazmıştım. Bunlardan biri için bakınız => Bir Deneme
Herkese sağlıklı günler diliyorum.