Okuduğum Kitaplar-Bölüm 6
Herkese merhaba!
Hatırlayacağınız gibi, okuyup beğendiğim elli tane kitabı (Beş ayrı yazıda, 10+10+10+10+10= 50 kitap olacak şekilde) daha önce sizinle paylaşmıştım.
(Bu yazı dizisinin ilk bölümü burada => Okuduğum Kitaplar 1. Bölüm)
Bu yazıda da, yine ilginizi çekecek türden ve farklı konularda yazılmış on kitap önerisi bulunuyor.
Konsepti biliyorsunuz artık, önce kitapla ilgili kısa bir künye sunuyorum, hemen ardından kitapla ilgili bilgileri, kişisel yorum ve düşüncelerimi ilave ediyorum.
Yazıları okumaya üşenenler için, Youtube kanalıma eklediğim şu videoyu da seyredebilirsiniz elbette => Okuduğum Kitaplar
Öyleyse hemen kitaplara geçelim.
- Kitabın adı: Çatışan Kültürler
- Yazarı: Bernard Lewis
- Yayınevi: Tarih Vakfı Yurt Yayınları
- Yayın yılı: 2007
- Sayfa sayısı: 68
40. İstanbul TÜYAP Kitap Fuarında dolaşırken, sahaflardan çok ucuza bulduğum bu kitap, bu kadar kısa olmasına rağmen -sadece 68 sayfa- bu denli yoğun bilgi içeren, bugüne dek okuduğum belki bir iki kitaptan bir tanesidir kesinlikle…
Çatışan Kültürler, “Keşifler Çağında Hristiyanlar, Müslümanlar ve Yahudiler” alt başlığını taşıyor.
Alanında son derece saygın bir isim olan Prof. Dr. Bernard Lewis bu eserinde, 1492 yılında, Kolomb’un Amerika kıtasını keşfetmesinden başlayarak, Hristiyanlar, Müslümanlar ve Yahudiler arasındaki ilişkiyi olabildiğince kısa ama derinlikli bir şekilde ele almış.
Müslüman dünyası Batı karşısında neden geri kaldı? Asya, Afrika ve Avrupa adlarının arka planındaki hikaye ne? Yahudilere Osmanlı İmparatorluğu neden sahip çıktı?
Kitap, başta bu soruların yanıtları olmak üzere çok çeşitli konulara değiniyor. Zaten kısa olduğu için bir solukta okuyabilirsiniz.
- Kitabın adı: Bir Çevirgenin Notları
- Yazarı: Celal Üster
- Yayınevi: Can Yayınları
- Yayın yılı: 2019
- Sayfa sayısı: 255
Celal Üster, Türk edebiyatının önde gelen çevirmenlerinden biri.
“Anılar, Eleştiriler, Söyleşiler” alt başlığını taşıyan bu kitapta, Üster’in öğrencilik yıllarından başlayarak, deneyimli bir çevirmenliğe giden yolda yaşadıklarına tanık oluyoruz.
Kitap, hem çok farklı edebi eserden bahsettiği, hem de bir çevirmenin mesleğiyle alakalı anılarına ve yorumlarına yer verdiği için gerçekten okunmaya değer bir çalışma.
Bu kitabı okurken, bilmediğim birçok farklı yazardan ve eserden haberim oldu mesela.
Çeviri eserlerde yapılan en büyük hatalardan birinin, gözden geçirilmeden yapılan tekrar baskılar olduğunu da yine bu kitaptan öğrendim.
Ve belki de hepsinden önemlisi, Üster’in Türkçe kullanımına hayran kaldım. Kullandığı bazı kalıpların altını çizdim.
Birkaç tanesini sizinle de paylaşayım: Düş gücünün uçsuz bucaksızlığına yelken açmak, aklı başında bir dinginlik, yalınlıktaki uçukluğu ve kaçıklığı yakalamak, delibozuk mizah…
Çevirmenlik, Türkçe ve yabancı edebiyat gibi konulara ilginiz varsa mutlaka bir bakın.
- Kitabın adı: Popülizm Nedir?
- Yazarı: Jan-Werner Müller
- Yayınevi: İletişim Yayınları
- Yayın yılı: 2020
- Sayfa sayısı: 125
Siyaset bilimine ilgi duyanlar için, son derece önemli bir konuyu ele alan, kısa ama faydalı bir okuma önerisi.
Günlük yaşamda sürekli kullanılmasına karşın, aslında içeriği hakkında doğru bilgi sahibi olunmayan bir kavramı inceliyor bu kitap: Popülizm.
Yazar, farklı ülkelerden verdikleri popülist siyasetçi örneklerine geçmeden hemen önce, bize bu kavramı tüm detaylarıyla açıklıyor.
Aslında kitabın başında kendisinin de ifade ettiği gibi, Popülizmin herkesçe kabul edilmiş bir teorisi yok.
Buna rağmen, kavramı biraz daha yakından tanıyıp anlayabilmek adına bu kitabın okunması gerekiyor.
Çünkü bu kısacık kitabı okuyup bitirdiğinizde, kimlerin popülist olup kimlerin olmadığına dair doğru bir fikir edinmek mümkün.
Dili fazla ağır değil ama biraz konsantrasyon ve yoğunlaşma gerekiyor, hepsi bu.
- Kitabın adı: Köy Enstitüleri Dünyasından Hasan Ali Yücel’e Mektuplar
- Hazırlayan: Canan Yücel Eronat
- Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
- Yayın yılı: 2024
- Sayfa sayısı: 135
İsminden de anlaşılacağı üzere, eski milli eğitim bakanlarından, Köy Enstitüleri felsefesinin kurucularından Hasan Ali Yücel’e gönderilmiş mektuplardan oluşan bu kitabı, yayına Canan Yücel Eronat hazırlamış.
Kitap, farklı tarihlerde Köy Enstitülerinden mezun olmuş kişilerin mektuplarından oluşuyor. Bunlar arasında Talip Apaydın, Fakir Baykurt, Mehmet Başaran gibi isimler de var elbette…
Mektupları okurken, 1950 ve 1960’lı yıllardaki Türkiye’ye biraz daha yakından bakıyor ve tabii ki en önemlisi, kendilerini yetiştiren Köy Enstitülerine şükran borçlu olan mezunların samimi duygularına yakından tanık oluyoruz.
Köy Enstitülerinin niteliklerini anlamak adına önemli bir derleme.
- Kitabın adı: Çalınan Dikkat
- Yazarı: Johann Hari
- Yayınevi: Metis Yayınları
- Yayın yılı: 2023
- Sayfa sayısı: 316
İlk baskısı 2022 yılının sonunda yapılan bu kitap, hiç şüphe yok ki son dönemin en önde gelen çalışmalarından biri.
“Neden Odaklanamıyoruz?” alt başlığını taşıyan Çalınan Dikkat isimli bu kitap, içinde yaşadığımız çağda hemen herkesin mustarip olduğu bir sorunu masaya yatırıyor: Konsantrasyon ve odaklanma problemi. Ve bunun teknoloji ile olan ilişkisi…
Oregon Üniversitesinde görev yapan Profesör Michael Posner öncülüğünde gerçekleştirilen bir çalışmadan elde edilen verilere göre, bir şeye odaklanmışken dikkatiniz bir şekilde dağıldığında, yeniden aynı işe odaklanma süreniz ortalama yirmi üç dakika sürüyor.
Söz gelimi bilgisayar başında çalışıyorsunuz ve telefonunuza gelen bir bildirime bakmak için telefonu elinize aldınız. Tekrar aynı yoğunlukta konsantre bir şekilde çalışmaya dönmek için neredeyse yarım saate ihtiyacınız var demek oluyor bu.
Üstelik bu dışsal uyaran, sadece tek bir telefon bildirimiyle sınırlı da olmayabilir.
Kitap, üstte aktardığım örnek bir çalışmadan elde edilen bulguyla başlıyor, Hari’nin teknolojiden yalıtılmış bir yolculuğa çıkışını anlatmasıyla devam ediyor.
Gazeteci-yazar Johann Hari bu kitabında, adeta bir akademisyen kimliğiyle hareket ederek, dünyanın farklı ülkelerinde çalışan bilim insanlarıyla yaptığı görüşmelerden elde ettiği bu türden farklı verileri, kendi kişisel yorumlarıyla beraber bize sunuyor.
Ve bu sorunlardan kurtulmak için neler yapabileceğimizi, olası çözüm önerilerini sıralıyor.
Uzun gibi görünmesine karşın, merakla okuyacağınızdan ve yeni şeyler öğreneceğinizden eminim.
- Kitabın adı: Dünyayı Bugünde Sevmek
- Yazarı: Fatmagül Berktay
- Yayınevi: Metis Yayınları
- Yayın yılı: 2016
- Sayfa sayısı: 246
Daha önce ayrı bir yazıda, Fatmagül Berktay’ın bir başka kitabını tanıtmıştım => Düşünme Etiği
Fatmagül Berktay’ın farklı makalelerden oluşan bu kitabında ise ana tema aynı: Hannah Arendt’in politika anlayışı.
Hannah Arendt önemli bir düşünür. Onu okumak ve düşüncelerini özümsemek, günümüzde yaşananları kavramamıza son derece yardımcı oluyor.
Berktay bu kitabında, her ne kadar siyaset felsefesinin teorik konularından bahsetse de, verdiği somut örnekler ve yalın anlatım dili, okuyanın kimliğinden bağımsız olarak, herkes için anlamayı kolaylaştırıyor.
Bu yüzden siyaset bilimine ve siyaset felsefesine ilgi duyan ve bakış açısını zenginleştirmek isteyen herkese, sadece bunu da değil, Fatmagül Berktay’ın yayınlamış olduğu tüm kitapları okumalarını tavsiye ediyorum.
Bu kitapta da, altını çizmediğim, kenarlarına küçük notlar almadığım neredeyse tek bir sayfa bile yok diyebilirim.
- Kitabın adı: Sanat Yolculukları
- Yazarı: Ülkü Tamer
- Yayınevi: Ketebe
- Yayın yılı: 2021
- Sayfa sayısı: 216
Bu kitap, çok sevdiğim yazarlardan biri olan Ülkü Tamer’in, farklı tarihlerde farklı gazetelerde yayınlanmış köşe yazılarını bir araya getiriyor.
Dolayısıyla yazılar ikişer üçer sayfayı geçmiyor ve rahatça okunuyor.
Peki Ülkü Tamer bu köşe yazılarında nelerden bahsediyor? Aslında her şeyden…
Kitaplar, şairler, kitap fuarları, anılar, sinema, tiyatro…
Bazı yazılarda ise, dönemin güncel tartışma konularına değiniyor Ülkü Tamer. Sanat Yolculukları, bir anlamda da gerçek bir sanat adamının hikayesi aslında…
- Kitabın adı: Türkiye Anıları
- Yazarı: Mihail Frunze
- Yayınevi: Doğubatı
- Yayın yılı: 2022
- Sayfa sayısı: 142
Mihail Frünze aslında çoğumuzun bildiği ama kendisini pek tanımadığı bir isim. “Bu da ne demek şimdi?” diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Hemen anlatayım…
Taksim Cumhuriyet Anıtını bilirsiniz. Frünze, bu anıtta, Mustafa Kemal Paşanın hemen arkasında yer alan isimlerden biridir aslında.
Peki Mihail Vasilyeviç Frünze kimdir?
Frünze, Kızıl Ordu’nun kurucularından, Rus askeri liderlerden biridir. Yani SSCB tarihinin önemli isimlerinden bir tanesidir.
İşte bu kitabında Frünze, 1921 yılında, yani İstiklal Savaşımızın en çetin dönemlerinden birinde geldiği Türkiye’ye ait izlenimlerini, yaşadıklarını anlatmaktadır.
Karadeniz’den başlayan seyahatinde; Samsun, Trabzon, Ankara, Çorum gibi uğradığı yerlerle ilgili gözlemlerini, kişisel yorumlarını açık bir şekilde ifade eder Mihail Frünze.
İlber Ortaylı’nın da önsözünü yazdığı bu kitap, hocanın da mutlaka okunması gereken kitaplar listesinde ilk sıralarda yer almaktadır.
Öyleyse size de bunu aynı benim gibi bir an önce okumak düşer diye düşünüyorum…
- Kitabın adı: Liderler Neden Yalan Söyler?
- Yazarı: John J. Mearsheimer
- Yayınevi: Küre Yayınları
- Yayın yılı: 2018
- Sayfa sayısı: 121
Kamu Yönetimi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Uluslararası İlişkiler gibi bölümlerde okuyan öğrenciler başta olmak üzere, uluslararası politikaya ilgi duyan herkesin okuyabileceği türden ve yine okunması kolay ve yine oldukça kısa bir kitap daha.
Prof. Dr. Mearsheimer bu kitabında, ülkeleri yöneten liderlerin hangi gerekçelerle, ne amaçla ve ne zaman yalan söyleyebildiklerini basitçe anlatıyor.
Farklı ülkelerden verilen tarihsel örneklerle kitap zenginleştirilmiş.
Kitabı okurken “ulusal çıkar” kavramının her şeyden önce geldiğini bir kez daha anlıyorsunuz.
Ve, en demokratik, en gelişmiş ülkelerin liderlerinin bile gerektiği zaman rahatça yalan söyleyebildiğini…
- Kitabın adı: Eşekli Kütüphaneci
- Yazarı: Fakir Baykurt
- Yayınevi: Literatür Yayınları
- Yayın yılı: 2021
- Sayfa sayısı: 146
Hazır Köy Enstitüleri demişken, Fakir Baykurt’un adını burada anmışken, onun bir kitabıyla bitirmek istedim bu yazıyı.
Kitabın ismi Eşekli Kütüphaneci.
Ürgüp’te bir eğitim hamlesine öncülük eden Mustafa Güzelgöz’ün gerçek hayat hikayesini okuyoruz Eşekli Kütüphaneci’de…
Köy Enstitüsü mezunlarından biri olan Fakir Baykurt, o kendine has yazım diliyle bizi Orta Anadolu’ya götürüyor. Türkülerle, kitaplarla, eğitim seferberliğine destek veren eşeklerle dolu bir yolculuğa çıkıyoruz.
Eşekli Kütüphaneci’yi okumak, geleceğe biraz daha umutla bakmamıza vesile oluyor…
Okumak isteyenler için, bu yazımda da ucuz kitap satan yerlerden bahsettim => Ucuz Kitap Nereden Alınır?
Bir başka yazımda görüşünceye dek, kendinize çok iyi bakın.