2024 Dünya Snooker Şampiyonası

2024 Dünya Snooker Şampiyonası

Herkese merhaba.

Bir Dünya Snooker Şampiyonası daha geride kaldı.

Snooker hakkında hiçbir bilginiz yoksa, önce şu son derece basit anlatımlı yazımı okuyarak, bu harika spor hakkında kolayca bilgi sahibi olabilirsiniz => Snooker Nedir?

2024 Dünya Snooker Şampiyonası

Şimdi gelelim benim 2024 Dünya Snooker Şampiyonası hakkındaki yorumlarıma ve izlenimlerime…

Bu yılki şampiyona, bir çok olaya sahne oldu.

Erken elenen favoriler ve umulmadık isimlerin hızlı yükselişi, turnuvanın sürprizlerini teşkil ederken, Ronnie O’Sullivan’ın hakemle girdiği diyaloglar vaka-ı adiyeden gelişmelerdi.

2024 Dünya Snooker Şampiyonasının en büyük sürprizi, hiç şüphesiz 2023’ün şampiyonu olan Luca Brecel’in daha ilk turda David Gilbert’a elenmesi oldu.

Aslında, benim gibi bu sporu düzenli takip edenler için, belki de bu sonuç fazlasıyla şaşırtıcı olmadı.

Nitekim Brecel, son derece yakından takip ettiğim 2023 Dünya Snooker Şampiyonası sırasında da, maçlar öncesinde yeterince idman yapmadığını ve hatta kimi zaman partilediğini itiraf etmiş, buna rağmen finalde Mark Selby’i yenmeyi başarmıştı.

(Burada, 2023 Dünya Snooker Şampiyonası hakkındaki yorumlarım var: 2023 Dünya Snooker Şampiyonası)

Luca Brecel-Mark Selby

Ancak geçen yılın acısı adeta bu yıl çıktı.

David Gilbert, ilk turda 10’a 9 ile Luca Brecel’i saf dışı bıraktıktan sonra istikrarlı bir şekilde turnuvaya devam etti ve 2024 Dünya Snooker Şampiyonasında yarı finali gördü.

Gilbert’ın, Brecel’den sonra, özellikle de çeyrek finaldeki güçlü rakibi Stephen Maguire’ı da geçmesi son derece dikkat çekiciydi.

Gilbert yarı finalde, kariyerinde ilk kez Dünya Snooker Şampiyonası kazanacak olan Kyren Wilson’a elenirken, alkışları üzerinde topladı diyebiliriz.

Yeteneği tartışma götürmeyen ancak disiplin sorunları yaşadığı açık olan Brecel’in, adeta bir kurtlar sofrasını andıran Snooker arenasında daha ne kadar süre ile rekabetçi kalabileceğini ise elbette zaman gösterecek.

2024 Dünya Snooker Şampiyonası

Benim açımdan bu yılkı şampiyonanın en büyük sürprizlerinden biri, 2010 Dünya Snooker Şampiyonu olan Neil Robertson’un elemeleri geçemeyip, ana tabloya bile kalamadan elenmesi oldu.

Bir diğer sevdiğim oyuncu olan ve Dünya Snooker Şampiyonasında iki kez final oynamış olan Matthew Stevens da ana tabloya kalamadan elenen bir diğer isimdi.

2023 Dünya Snooker Şampiyonası sırasında, üstelik ilk kez katıldığı turnuvada, deyim yerindeyse tozu dumana katan Çinli oyuncu Si Jiahui ise, bu yıl ilk turda son derece formda olan Mark Williams’ı elemesine karşın, ikinci turda Jak Jones’a elendi.

Ve işte tam da bu noktada, turnuvanın en büyük sürprizlerinden birinin daha ayak sesleri de duyulmuş oldu.

Jak Jones

Nitekim Galli oyuncu Jak Jones önce Si’yi, ardından şampiyonanın en büyük favorilerinden biri olan dünya üç numarası Judd Trump’ı, onun ardından da 2015 Dünya Snooker Şampiyonu olan Stuart Bingham’ı saf dışı bırakarak finale çıktı.

Bu, hiç şüphesiz, turnuva başlarken kimsenin beklemediği bir başarıydı.

Turnuvanın en dramatik maçlarından biri, ikinci turda, John Higgins ile Mark Allen arasında oynandı. Allen de turnuvaya son derece formda gelmişti.

25 frame üzerinden oynanan maçın, 12-12 beraberlikle girilen yirmi beşinci frame’inde, Higgins 62-0 gerideyken masaya geldi. Bu anda, masada ve tabii ki maçta kalabilmek adına yaptığı double gerçekten inanılmazdı.

O anları beraberce izleyelim öyleyse:

2024 Dünya Snooker Şampiyonası

Higgins bir sonraki turda Kyren Wilson’a elense de, Mark Allen maçında attığı bu inanılmaz kırmızı ve sonrasında masayı kusursuz bir biçimde temizlemesi, eminim uzunca bir süre unutulmayacak.

2024 Dünya Snooker Şampiyonasında tüm gözler elbette yine her zaman olduğu gibi Ronnie O’Sullivan’ın üzerindeydi. Ancak bu kez bunun sebebi, Sullivan’ın gelmiş geçmiş en büyük Snooker oyuncusu olması değildi.

Bunun sebebi, tarihte en çok şampiyonluk yaşayan oyuncu olan Stephen Hendry ile şampiyonluk sayısını eşitlemeyi başaran Sullivan’ın, bu turnuvayı da kazanıp zirveye tek başına çıkıp çıkamayacağının belli olacak olmasıydı.

(Hazır Stephen Hendry demişken, onunla ilgili yazmış olduğum yazımı da paylaşayım: Stephen Hendry)

Ronnie çeyrek finalde Stuart Bingham’a elenirken, hem tarihteki en çok şampiyonluk kazanan oyuncu olma hayalleri suya düştü hem de maçın hakemi ile yaşadığı diyaloglar yine turnuvaya damgasını vurdu.

Önce siyahla bitişik diyebileceğimiz bir kırmızı topa, pot için vurmayı reddederek güvenli bir vuruş yapmayı tercih etti ve otoritelerden/sporseverlerden bu centilmenliği nedeniyle alkış aldı.

(Ronnie’ye göre siyahın yeri tam doğru değildi ve bu nedenle bu kırmızının pot açısının olmaması gerekiyordu. Bu esnada, topun yerini kontrol etmesi için hakem tarafından masaya davet edilen Stuart Bingham’ın gelmemesi ise son derece manidardı. Bingham bu hareketiyle adeta “Aman Ronnie’nin işine beni karıştırma” demek istedi.)

Ardından yan masadaki seans arasından kaynaklı, seyircilerin yaptığı gürültü nedeniyle oynamayı reddetti ve yerine oturdu.

Bu esnada aslına rücu eden Ronnie O’Sullivan, ufak çaplı bir tartışma yaşadığı maçın Bulgar hakemi Desisleva Bozilava’ya “Sakin ol” uyarısında bulundu.

Hakem de buna “Ben zaten sakinim” şeklinde karşılık verdi. (Ronnie’yı çıldırtmak için yeterli bir cevap olduğunu düşünüyorum.) O anlar da burada:

2024 Dünya Snooker Şampiyonası

Ben, 2022 Champion of Champions finalinde 147 yapan rakibi Judd Trump’ı ayağa kalkıp tebrik bile etmeyen Sullivan’ın ne kadar centilmen (!) bir oyuncu olduğunu zaten bildiğim için bu tavrına yine hiç şaşırmadım doğrusu. Bu, elbette başka bir yazının konusu.

2024 Dünya Snooker Şampiyonasında, 1977 tarihinden bu yana bir ilk gerçekleşti. Yarı finale kalan üç oyuncu da, dünya sıralamasındaki ilk on altı oyuncudan biri değildi: David Gilbert, Jak Jones ve Stuart Bingham.

Yani bunların hepsi elemelerden gelmişti. Gerçekten uzun bir yol ve gerçekten büyük bir başarı örneği.

Finalde ise Kyren Wilson ile turnuvanın sürpriz çıkış yapan isimlerinden biri olan Jak Jones karşı karşıya geldi. Bu, her yönüyle son derece ilginç bir müsabakaydı diyebilirim.

Nitekim Jak Jones, attığı inanılmaz uzun mesafe potları ve kayıpsız vuruşların aksine, nispeten kolay gözüken kısa mesafe vuruşlarını kaçırdıkça kaçırdı, ekran başındaki bizleri çıldırttı.

Sırf bu nedenle, 2024 Dünya Snooker Şampiyonası final maçı biraz daha başa baş gidebilecekken bir türlü frame farkı ortadan kalkmadı.

Kyren Wilson, 18-14 kazanıp kariyerinde ikinci kez finale çıktığı Dünya Snooker Şampiyonasında ilk şampiyonluğunu alırken gözyaşlarına hakim olamadı, ortaya duygusal görüntüler çıktı.

2024 Dünya Snooker Şampiyonu Kyren Wilson kardeşi ile kucaklaşıyor.

2024 Dünya Snooker Şampiyonu Kyren Wilson

Evet, bir Snooker dünya şampiyonası daha işte böyle anlarla geride kaldı. Biz Snooker izleyicileri, daha şimdiden 2025 Dünya Snooker Şampiyonasını iple çekmeye başladık.

Selamlar, sevgiler.

2 Comments

  1. Akın Birol 10 Mayıs 2024

Leave a Reply

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.